Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bir davaya daha bakma kararı aldı

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bir davaya daha bakma kararı aldı
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kesin karara bağladığı belirtilen “İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkılması”na dair yeni bir davanın daha gündeme alındığı ortaya çıktı. Kadının...

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun kesin karara bağladığı belirtilen “İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararnamesiyle çıkılması”na dair yeni bir davanın daha gündeme alındığı ortaya çıktı. Kadının İnsan Hakları Derneği’nin (KİH) başvurusunu değerlendiren Danıştay, duruşma için 28 Kasım'a gün verdi.

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi yönündeki 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve bu kararın işleme konulmasının ardından çok sayıda siyasi parti, kadın derneği ve sendika ayrı ayrı dilekçelerle Danıştay’a başvurdu.

Danıştay 10. Daire, açılan tüm davalarda yürütmenin durdurulması istemlerini reddetti. Kararın iptali istemiyle açılan bazı davaları duruşmalı olarak gördü ve en az dört davada Cumhurbaşkanlığı kararını hukuka uygun bularak davanın reddine karar verdi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun da bu kararı onaylamasıyla, kararlar kesinleşti. Ancak Danıştay’ın henüz karar vermediği başka başvurular da bulunuyordu.

T24'te yer alan habere göre o başvurulardan biri olan KİH’in başvurusunda 10. Daire’nin duruşma günü verdiği ortaya çıktı. KİH Avukatı Ezel Buse Sönmezocak, kurul kararına rağmen kendilerine duruşma günü verilmesinin, her davanın hukuki gerekçeler anlamında biricik olmasından ve duruşma talepli açıldığı için duruşma yapılmadan karara çıkılamamasından kaynaklandığını vurguladı.

Kadının İnsan Hakları Derneği’nin (KİH) başvurusunu değerlendiren Danıştay, duruşma için 28 Kasım'a gün verdi.