Demokratik İslam Kongresi ve Din Âlimleri Derneği’nden yaşları 70’in üzerinde 9 imam tutuklandı

Demokratik İslam Kongresi ve Din Âlimleri Derneği’nden yaşları 70’in üzerinde 9 imam tutuklandı
İstanbul’da Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Din Âlimleri Derneği (DİAY-DER) üyesi olan ve 3 Temmuz’da gözaltına alınan 28 kişiden 9’u dün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklanan 9 imamın avukatlarından...

İstanbul’da Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Din Âlimleri Derneği (DİAY-DER) üyesi olan ve 3 Temmuz’da gözaltına alınan 28 kişiden 9’u dün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Tutuklanan 9 imamın avukatlarından Hüseyin Boğatekin müvekkillerine, 'Namazı, duayı neden Kürtçe yapıyorsunuz?' gibi sorular sorulduğunu söyledi.

Dernek faaliyetleri suç sayılarak tutuklanan ve aralarında DİAY-DER Başkanı Ekrem Baran’ın da olduğu imamlara, “Diyanetin hutbesini neden okumadınız?” diye de sorulmuş.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre 3 Temmuz’da gözaltına alınan ve 7 gün sonra adli kontrol şartıyla bırakılan İbrahim Yalın, gözaltı esnasında evlerinin kapısının kırıldığını, gözaltı işlemi esnasında kendisine ve arkadaşlarına psikolojik şiddet uygulandığını aktardı. Yalın, camide ve mescitte namaz kıldırırken çekilen fotoğraflarının suçlama konusu olarak önüne konulduğunu söyledi:

“Onlar namaz kıldırmamı ısrarla kriminalize etmeye çalışıyorlardı. Örgüte para gönderdiğimi ve bunu kabul etmemi dayattılar. Halbuki böyle bir durum söz konusu değil. Ayrıca birçok hocamız Kürtçe vaaz verdiği için suçlandı. Kürtçe vaaz vermek suç ise Türkiye’nin yarısı da suçludur.”

'KÜRTÇE HUTBELER SUÇ SAYILDI'

Adli kontrolle bırakılan Fahrettin Ülgün şunları anlattı: "Aylık olarak kurduğumuz kumbaradan bize gelen bin liradır. Bununla da kira, su ve elektriğimizi ödemeye çalışıyoruz. Ama bu parayı dağa gönderdiğimizi söylüyorlar."

AVUKAT: ÖRGÜT JARGONU SUÇLAMASI

Tutuklanan DİK ve DİAY-DER üyelerinin avukatı Hüseyin Boğatekin ise özellikle Kürtçenin suçlama konusu yapıldığına dikkat çekti:

“Müvekkillerimiz, Kürtçedeki bazı kavramları kullandıkları için suçlandı. Bu kelimelerin 'örgüt jargonu' olduğu yönünde suçlamalar vardı. Ayrıca şafi mezhebi ve ritüellerinin yaşanması da suç unsuru olarak önümüze konuldu.”

Boğatekin, “Din ve inanç özgürlüğünün bu kadar açık bir şekilde ihlal edildiği son yıllarda görülen başka bir olay yok” dedi.

'TUTUKLAMA KARARI ÖNCEDEN YAZILMIŞTI'

Sulh Ceza Hakimliği sorgusu beklerken diğer avukatlarla birlikte şahit olduğu durumu da paylaşan Boğatekin şöyle devam etti:

"Şu rezaleti de belirtmek isterim. Biz tutuklama sorgusuna girdiğimizde zaten bilgisayar ekranında tutuklama kararı yazılmıştı. Bunu saklamayı unuttular. Avukatlar olarak bunu gördük. Sorgu başlamaksızın zaten karar verilmişti. Bu durum 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği’nde yaşandı. Müvekkillerimizin hepsinin yaşları 70 ve üstüydü."

HÜDA KAYA'DAN TEPKİ

HDP Milletvekili Hüda Kaya, imamların tutuklanmasında tepki göstererek, "DİAY-DER ve Demokratik İslam Kongresi üyesi 9 hocamız, arkadaşımız sarayın hocaları olmadıkları için, sarayın fetvacılarına teslim olmadıkları için tutuklandılar" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Kürtçe Kuran ile oy istemişti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 seçimleri öncesinde Batman ve Yüksekova’da yaptığı mitinglerde kürsüye elinde Kürtçe Kuran ile çıkarak bölge halkından oy istemişti.