DEVA Partisi de Erdoğan’ın adaylığına itiraz etti

DEVA Partisi de Erdoğan’ın adaylığına itiraz etti
İYİ Parti’nin ardından Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına itiraz ettiklerini duyurdu.DEVA Partisi Sözcüsü İdris...

İYİ Parti’nin ardından Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına itiraz ettiklerini duyurdu.

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Daha önce iki kez cumhurbaşkanlığı yapmış olan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar aday gösterilmesi anayasa ya aykırı olduğundan, geçici aday listesinde sayın Erdoğan’ın adaylığının kabulüne ilişkin kısmının iptali gerekmektedir. Sayın Erdoğan’ın yeniden adaylığı Anayasanın 101 maddesinin 2. fıkrasına açıkça aykırıdır. 28 Mart 2023 gazetede yayınlanan geçici aday listesinden sayın Erdoğan’ın çıkartılmasını arz ve talep ediyoruz.

Erdoğan’ın adaylığının kabul edilmesinin anayasanın yok sayılması olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

Sayın Erdoğan’ın adaylığının kabul edilmesi Anayasanın yok sayılmasıdır. DEVA Partisi olarak Anayasanın yok sayılmasına itiraz etmekte olup, Yüksek Seçim Kurulu’nun aksi yönde karar vermesi halinde tarih huzurunda açık anayasa ihlalinin ortaya çıkacağını ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde ağır müeyyidelerinin olacağını bir sefer daha ifade etmekte fayda görüyoruz.

Şahin, vatandaşlara da anayasanın ihlaline itiraz etmeleri için çağrıda bulundu.

DİLEKÇEDEN: ADAY OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

DEVA Partisi’nin Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verdiği dilekçede “Seçimlerin yenilenmesine ilişkin söz konusu karar TBMM tarafından değil de Cumhurbaşkanı tarafından alındığından Anayasa’nın 116. maddesi kapsamında 14 Mayıs 2023 seçimlerinde sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olması mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.

İYİ PARTİ DE İTİRAZ ETMİŞTİ

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz da dün Erdoğan'ın 14 Mayıs'taki seçim için Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi halinde bulunacakları itiraza ilişkin dilekçeyi partisinin YSK temsilcisine teslim ettiklerini bildirmişti.