13 yıl sonra en üst düzey ziyaret: Reisi, Şam'da Esad'la görüştü

13 yıl sonra en üst düzey ziyaret: Reisi, Şam'da Esad'la görüştü
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştü. En son Eylül 2010'da, dönemin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Şam'ı ziyaret etmişti.İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre...

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüştü. En son Eylül 2010'da, dönemin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Şam'ı ziyaret etmişti.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'ya göre Reisi, Esad'ı, 12 yıllık iç savaşta "zafere ulaşmasından" dolayı tebrik etti. BBC Türkçe’deki habere göre Reisi, "Suriye hükümeti ve halkı büyük zorluklar yaşadı. Ve bugün, tüm tehdit ve uygulanan yaptırımlara rağmen bütün bu problemlerin üstesinden geldiğinizi ve zafere ulaşmayı başardığınızı söyleyebiliriz" dedi.

Esad da Reisi'ye, "Orta Doğu'yu vuran ağır siyasi ve güvenlik fırtınalarına rağmen" Suriye-İran bağlarının " zor zamanlarda istikrarlı ve sağlam kaldığını" söyledi.

Suriye'de hükümet yanlısı Vatan gazetesi, Reisi'nin iki gün sürecek ziyaretinde enerji alanı da dahil bazı anlaşmaların imzalanacağını bildirdi. IRNA, Reisi'nin heyetinde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın yanı sıra petrol, maliye, savunma, yol ve şehirleşme, telekomünikasyon bakanları ile İran Merkez Bankası Başkanı'nın da bulunduğunu duyurdu.

Reisi'nin ziyareti nedeniyle, Şam'da yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Havaalanından Reisi'nin ziyaret edeceği Seyyide Zeyneb Camii'ne giden yol boyunca İran ve Suriye bayrakları asıldı.

Tahran yönetimi, Suriye'deki iç savaş boyunca ekonomik, politik ve askeri olarak Esad yönetimini destekledi, rejimin kaybettiği bazı topraklarda kontrolü tekrar sağlamasında önemli rol oynadı.