ABD basınından seçim analizi: Nursema kime oy verecek?

ABD basınından seçim analizi: Nursema kime oy verecek?
ABD’nin önde gelen haber sitelerinden Politico, 14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP’nin HÜDA PAR ve Yeniden Refah’tan destek almasını muhafazakâr kadınlar üzerinden değerlendirdi. Analiz, RTÜK’ün yayın durdurma cezalarıyla...

ABD’nin önde gelen haber sitelerinden Politico, 14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP’nin HÜDA PAR ve Yeniden Refah’tan destek almasını muhafazakâr kadınlar üzerinden değerlendirdi. Analiz, RTÜK’ün yayın durdurma cezalarıyla gündeme oturan “Kızılcık Şerbeti” dizisinde, muhafazakâr ailesi tarafından zorla evlendirilen Nursema karakterine ilişkin siyasi tartışma üzerinden kaleme alındı.

“Erdoğan muhafazakâr kadın seçmenleri dışlama riski altında” başlığıyla yayımlanan analizde, “Kadın seçmenler, aşırılıkçı koalisyon ortakları konusunda şüphe taşıyor” denilerek eklendi: “Mesele, Nursema isimli karakterle ilgili ve onun şoke edici kaderi, izleyicilerin zorlu bir soruya itiyor: Nursema kime oy vermeli? Yanıtlar, seçimlerde 20 yıllık iktidarını uzatmak isteyen Erdoğan için rahatlatıcı değil.”

O KADAR KOLAY DEĞİL...

Artı Gerçek’in aktardığı habere göre; analizde şu ifadelere yer verildi: “Muhafazakâr kadınların desteği Erdoğan’ın iktidara yükselişinde hayati önemdeydi... Birçokları için o özgürleştirici bir figürdü. Teoride birçokları, Erdoğan’ın Nursema’nın oyuna güvenebileceğine inanıyor. Fakat o kadar kolay değil...

Erdoğan’ın iktidara gelmesine yardım eden o kadınların bazıları şu an ekonominin kötü yönetiminden kadın haklarına uzanan bir dizi konuda şüphe duyuyor. Evlilik içi şiddet, özellikle hassas bir mesele. Erdoğan açısından siyasi sorun şu ki, eski müttefikleri tarafından terk edildi ve bu seçimlerde giderek aşırı İslamcı ortaklarla koalisyona girmek zorunda kaldı. Bu da, Ankara’nın kadına karşı şiddet konusundaki önlemlerden geri adım atabileceğine dair korkulara yol açtı. Nursema’nın ciddi biçimde siyasi hale geldiği nokta da burası.”

“ONLARA OLAN İNANCIMI KAYBETTİM”

Haberde, geçmişte AKP’yi desteklediğini ve Nursema’nın bir hayranı olduğunu anlatan, soy ismini vermek istemeyen Aysel isimli muhafazakar bir kadınla yapılan görüşme de aktarıldı. Aysel, bu seçimlerde Erdoğan’a ve AKP’ye oy vermeyeceğini söyleyerek, “Ama onlara olan inancımı kaybettim. Üniversite mezunu oğullarıma torpil soruyorlar. Dindar bir partinin eşitlik ve adalet getireceğini düşünüyorduk ama zaman geçtikçe böyle bir şey yapmadıklarını gördük” dedi.