ABD-İran görüşmeleri Tahran borsasını rekorla uçurdu

ABD-İran görüşmeleri Tahran borsasını rekorla uçurdu
Roma’da başlayan ikinci tur İran-ABD görüşmeleri, Tahran Menkul Kıymetler Borsası’nda tarihi bir yükseliş getirdi. TEDPIX endeksi bu ay başından bu yana yaklaşık yüzde 37 değer kazanarak 3,01 milyon puanı geçti.

ABD ile İran arasında Roma’da başlayan diplomatik temaslar, İran ekonomisinin nabzını tutan TEDPIX endeksinde rekor artışa yol açtı. Tahran Menkul Kıymetler Borsası’nın ana endeksi, bugünkü işlemleri ilk kez 3,01 milyon puanın üzerinde tamamladı.

Bu ayın başında 2,2 milyon puan seviyesinde bulunan TEDPIX, son gelişmelerin etkisiyle yaklaşık yüzde 36,8 oranında yükseldi.

Umman’dan Roma’ya: Diplomasi borsayı canlandırdı

Geçtiğimiz hafta Umman’da gerçekleşen ilk temasların ardından, ABD ve İran heyetleri bu kez Roma’da bir araya geldi. Müzakerelerin başlaması, yalnızca döviz ve altın piyasalarında değil, İran borsasında da olumlu hava estirdi.

Dolar geriliyor, riyal toparlanıyor

Tahran’daki resmi olmayan döviz piyasalarında da riyalin değer kazandığı görüldü. Bu ayın başında 1 milyon riyal seviyesini aşan ABD doları, bugün yaklaşık 850 bin riyal seviyesine geriledi.

Ekonomistler, siyasi tansiyonun düşmesi ve olası yaptırım gevşemelerinin beklentisiyle İran piyasalarında güven artışının sürdüğünü belirtiyor. Borsadaki yükselişin kısa vadede devam edip etmeyeceği ise Roma’daki görüşmelerin seyrine bağlı olacak.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar