ABD'nin silah tehdidi İsrail'i zorluyor; Netanyahu karar vermeli

ABD'nin silah tehdidi İsrail'i zorluyor; Netanyahu karar vermeli
İsrail'in Refah'a saldırması durumunda Biden'ın silah tedarikini keseceğini açıklaması, Netanyahu'nun boğuştuğu sorunları daha da derinleştirdi.

Başkan Joe Biden'ın silah sevkiyatını durdurma tehdidi, uluslararası ateşkes çağrıları ile İsrail'in Refah'a geniş çaplı bir işgal çağrıları arasında sıkışan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun zor durumunu New York Times'a açıklayan yetkililere göre, İsrail'in sağ kanadının taleplerine meydan okuyor. Biden'ın, İsrail'in Refah'a operasyon düzenlemesi durumunda ABD'nin silah tedarikini kesme tehdidi, Netanyahu'nun elini bağlamış gibi görünüyor.

Perşembe günü yaptığı açıklamada Biden'ın sözlerine atıfta bulunan Netanyahu, “Eğer tek başımıza kalmamız gerekirse, tek başımıza kalırız. Gerekirse tırnaklarımızla savaşacağımızı söylemiştim. Ancak tırnaklarımızdan çok daha fazlasına sahibiz ve aynı ruh gücüyle, Tanrı'nın yardımıyla, birlikte kazanacağız" dedi.

Netanyahu'nun desteğini kaybetme riski altında olduğu belirtiliyor. Biden'ın 1 milyon Filistinlinin yaşadığı İsrail'in Refah'a operasyon düzenlemesi halinde ABD'nin silah desteğini kesme tehdidi, İsrail ordusunu en önemli yabancı silah tedarikçisi olan ABD'nin desteğini kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakabilir.

İsrail ordusu sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, ordunun Refah'taki operasyonlar da dahil olmak üzere planladığı operasyonlar için yeterli mühimmata sahip olduğunu söyledi. Ancak uzmanlar, ABD'nin kısıtlamalarının İsrail ordusunu belirli mühimmatları konuşlandırmayı azaltmaya zorlayabileceğini ifade ediyor.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ABD'ye İsrail'i desteklediği için teşekkür etti ve dostlar arasında anlaşmazlıkların olduğu anlarda bile bu anlaşmazlıkların aşılmasının bir yolunun olduğunu vurguladı.