Almanya’ya 3 dünya daha lazım

Almanya’ya 3 dünya daha lazım
Yapılan bilimsel hesaplamalara göre, insanlığın, mevcut yaşam tarzını sürdürebilmek için 1,7 gezegene ihtiyacı var. Yalnızca Almanya özelinde ise tam üç gezegene ihtiyaç olması dikkat çekiyor.Dünya çapında ise Küresel...

Yapılan bilimsel hesaplamalara göre, insanlığın, mevcut yaşam tarzını sürdürebilmek için 1,7 gezegene ihtiyacı var. Yalnızca Almanya özelinde ise tam üç gezegene ihtiyaç olması dikkat çekiyor.

Dünya çapında ise Küresel Aşırı Tüketim Günü'nün (Earth Overshoot Day) bu yıl, geçen yıl olduğu gibi 28 Temmuz'da olacağı öngörülüyor.  Almanya, sürdürülebilir biyolojik sınırlarını 4 Mayıs itibarıyla aştı.

DW Türkçe’nin haberine göre, "Biyokapasite", bir "ekosistemin insanlar tarafından kullanılan biyolojik materyalleri üretme ve insanlar tarafından üretilen atık maddeleri emme kapasitesine" verilen isim.

Dünya'nın "biyokapasitesi", 1970 yılında insanlığın yıllık kaynak talebini karşılamak için fazlasıyla yeterliydi. Ancak geride bıraktığımız yarım yüzyıllık sürede, gezegenimizin tüketim alışkanlıklarımızı tatmin etmek için gerekli olan kaynakları karşılayamayacağı noktaya gelmiş bulunuyoruz.

DÜNYA YETMİYOR

Yapılan bilimsel hesaplamalara göre, insanlığın, mevcut yaşam tarzını sürdürebilmek için 1,7 gezegene ihtiyacı var. Yalnızca Almanya özelinde ise tam üç gezegene ihtiyaç olması dikkat çekiyor.

Tüm bu tüketim trendinin bedelini, akademik dünyada "Küresel Güney" olarak adlandırılan, gelişmekte olan Latin Amerika, Afrika ve Asya ülkeleri ödemek zorunda kalacak. Söz konusu bedeli ödeyenlerden biri de aşırı tüketimin iklim krizini pekiştirmesi nedeniyle gelecek nesiller olacak.

"KAYNAKLARIN SINIRLI OLDUĞUNU DAHA ANLAMADIK"

Almanya, diğer gelişmiş ülkelerin çoğu gibi, listenin ilk sıralarında yer alıyor. Örneğin Fransa, söz konusu sınırı Almanya'dan bir gün sonra aşarken Yunanistan, Birleşik Krallık ve Japonya ise kaynaklarını bu gelecek haftalarda tüketmiş olacak. 2023 yılında yeryüzünün kaynaklarını en hızlı tüketen ülke ise Katar. Katar, yenilenebilir kaynaklarının tamamını 10 Şubat itibarıyla tüketmiş bulunuyor.

Greenpeace Almanya'dan Viola Wohlgemuth, "Bizim Almanya olarak sorunumuz, Küresel Kuzey'in genelinde olduğu gibi, kaynakların bir sonu olduğunu henüz anlamamış oluşumuz" değerlendirmesini yaptı. Wohlgemuth, Dünya Kaynaklar Enstitüsü'nün, biyoçeşitlilik kaybının yüzde 90'lık kısmından "kaynakların sömürülerek ürünlere dönüştürülmesinin" sorumlu olduğuna ilişkin verisine atıfta bulundu.

Küresel ölçekte sera gazı emisyonlarının yüzde 50'lik kısmından da bu üretimin sorumlu olduğunu ifade eden Wohlgemuth, yaşanan "devasa kaynak krizine" rağmen Almanya gibi ülkelerin "hâlâ ders almadığını" dile getirdi.