Avrupa’da her 3 kişiden biri uyuşturucunun pençesinde

Avrupa’da her 3 kişiden biri uyuşturucunun pençesinde
Avrupa ülkelerinde son yıllarda ele geçirilen uyuşturucunun miktarı artsa da kullanımındaki çoğalma alarm verici seviyede devam ediyor.Avrupa, Kuzey Amerika ile yasa dışı uyuşturucu ticaretinde en büyük pazarı oluşturuyor. Uyuşturucu...


Avrupa ülkelerinde son yıllarda ele geçirilen uyuşturucunun miktarı artsa da kullanımındaki çoğalma alarm verici seviyede devam ediyor.

Avrupa, Kuzey Amerika ile yasa dışı uyuşturucu ticaretinde en büyük pazarı oluşturuyor. Uyuşturucu tacirleri, insanları zehirleyen bu maddeleri Latin Amerika'dan getirerek başta Belçika'nın Anvers Limanı ve Hollanda'nın Rotterdam Limanı olmak üzere birçok yolla kıtaya sokuyor ve çeteler bunları dağıtıyor. 

Kovid-19 salgını nedeniyle 2020'de çok ciddi şekilde azalan tüketim, 2021'den itibaren artmaya devam ediyor. Bu durum güvenlik güçlerinin ele geçirdiği uyuşturucu miktarlarına da yansıyor. Örneğin 2022'de Belçika'da 110 ton kokain ele geçirildi. Bu miktar 2021'e göre ele geçirilen kokainin yüzde 23 arttığını gösteriyor.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezinin (EMCDDA) "2022 Avrupa Uyuşturucu Raporu" da kıtadaki tehlikeli durumu gözler önüne seriyor. Rapora göre, AB'deki yetişkinlerin 83,4 milyonu veya yüzde 29’u daha önce yasa dışı bir uyuşturucu madde kullanmış. 22 milyondan fazla Avrupalının geçen yıl içinde kullandığını söylediği esrar hala en çok tüketilen uyuşturucu madde.

En çok bildirilenler kategorisinde ikinci sırada uyarıcılar yer alıyor. Geçen yıl 3,5 milyon yetişkinin kokain, 2,6 milyon yetişkinin uyuşturucu haplar ve 2 milyon yetişkinin sentetik uyuşturucu kullandığı tahmin ediliyor.

İstatistikler, yaklaşık bir milyon Avrupalının eroin veya narkotik içeren opioidleri yasa dışı kullandığını ortaya koyuyor. Opioid kullanımı, diğer uyuşturuculara kıyasla daha az yaygın olsa da yasa dışı kullanıma bağlı zararlarda hala en büyük paya sahip bulunduğu bildiriliyor.