Azerbaycan ve Ermenistan'dan "demir yolu" mutabakatı

Azerbaycan ve Ermenistan'dan "demir yolu" mutabakatı
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mger Grigoryan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ulaşım hatlarının yeniden kurulmasına ilişkin...

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mger Grigoryan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ulaşım hatlarının yeniden kurulmasına ilişkin konuları görüşmek üzere Moskova’da bir araya geldi.

Azerbaycan ve Ermenistan, Azerbaycan’ın batı illeriyle Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ni birleştiren demir yolu hattının yeniden kurulması için genel mutabakata vardı.

Toplantıda ulaşım bağlantılarının açılması hususunda önemli ilerleme kaydedildiğini ifade eden Overçuk, “Özellikle Arazdeyen (Yeraskh)-Culfa-Mehri-Horadiz güzergahın-daki demir yolu bağlantısının yeniden kurulması ve organizasyonu için somut adımların uygulanması konusunda genel mutabakata varıldı” dedi.

Sovyetler Birliği döneminden beri var olan Arazdeyen (Yeraskh)-Culfa-Mehri-Horadiz demir yolu hattı, Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesi nedeniyle tahrip olmuştu.

İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin imzaladığı üçlü bildiride, eski ulaşım hatlarının yeniden açılmasına yönelik madde yer almıştı.