Bangladeş'te hükümet karşıtı protestolarda ölü sayısı 230'u aştı
Bangladeş'in neredeyse tüm eyaletlerine sıçrayan protestolarda, birçok resmî bina ateşe verilirken, protestocuların Şerpur kentinde ele geçirdiği hapishaneden 500'ü aşkın mahkûmun firar ettiği belirtildi. Bangladeş'te, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılmasının ardından başlayan ve Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in istifasıyla sonuçlanan protestolarda son iki günde 231 kişi hayatını kaybetti.
İş kotalarına karşı başlatılan ve Hasina'ya istifa çağrısına dönüşen hareketin öncülüğünü yapan öğrenci liderleri, salı günü erken saatlerde yaptıkları açıklamada Nobel Barış ödüllü Muhammed Yunus'un başdanışmanı olacağı yeni bir geçici hükümet istediklerini belirttiler. Öğrenci hareketinin önemli organizatörlerinden Nahid İslam, diğer üç organizatörle birlikte Facebook'ta paylaştığı bir videoda "Bizim önerdiğimiz hükûmet dışında hiçbir hükûmet kabul edilmeyecektir" dedi. "Ordu destekli ya da ordu liderliğindeki hiçbir hükûmeti kabul etmeyeceğiz" diyen İslam, "Muhammed Yunus ile de görüştük ve davetimiz üzerine bu sorumluluğu üstlenmeyi kabul etti" diye ekledi.
84 yaşındaki Yunus, Grameen Bankası ile birlikte Bangladeş'in kırsal kesimindeki yoksullara 100 doların altında küçük krediler vererek milyonları yoksulluktan kurtarmak için yaptığı çalışmalarla 2006 Nobel Barış ödülünü kazanmıştı.
Ordu, Bangladeş Genelkurmay Başkanı General Waker-Uz-Zaman'ın salı günü yerel saatle öğlen 12'de protestoları düzenleyenlerle bir araya gelmeyi planladığını belirtti. Zaman, Hasina'nın uzun süredir iktidarda olan Awami Ligi dışındaki başlıca siyasi partilerin liderleriyle görüştüğünü ve Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile de görüşeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Şahabuddin pazartesi günü geç saatlerde televizyonda yaptığı konuşmada, geçici bir hükûmetin tüm taraflara ve paydaşlara danıştıktan sonra mümkün olan en kısa sürede seçimlere gideceğini söyledi.
Ayrıca Bangladeş Cumhurbaşkanı, 2018 yılında bir yolsuzluk davasında hüküm giyen ancak bir yıl sonra sağlığı kötüleştiği için hastaneye kaldırılan muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) başkanı ve Hasina'nın baş düşmanı Begüm Halide Zia'nın derhal serbest bırakılmasına "oy birliğiyle karar verildiğini" söyledi.
Reuters'a konuşan iki Hintli hükümet yetkilisi, Hasina'nın pazartesi günü Dakka'dan ayrıldıktan sonra Delhi yakınlarındaki Hindon askeri havaalanına indiğini ve Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval'ın kendisini burada karşıladığını söyledi.
Kaynak:Haber Merkezi