Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Gazze'de ateşkes çağrısı: Üç aşamalı takvime Hamas da uysun

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Gazze'de ateşkes çağrısı: Üç aşamalı takvime Hamas da uysun
BMGK, ABD'nin sunduğu Gazze’de ateşkes ilan edilmesini öngören teklifi kabul etti. 15 koltuklu BMGK’da sadece Rusya çekimser kaldı. BMGK ilk defa bir ateşkes önerisini desteklemiş oldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) sunduğu Gazze'de ateşkes ilan edilmesini öngören teklifi kabul etti. 15 koltuklu BMGK'da sadece Rusya çekimser kaldı. Bu, BMGK'nın ilk kez bir ateşkes önerisini desteklemesi anlamına geliyor, ancak bu ateşkes kararı bağlayıcı değil.

BMGK'da kabul edilen teklifte şu maddeler yer alıyor:

  • Gazze'de ateşkesin ilan edilmesi,
  • Hamas'ın elindeki İsrailli rehineleri serbest bırakması,
  • Hayatını kaybeden rehinelerin cansız bedenlerinin teslim edilmesi,
  • Cezaevindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılması.

Ateşkes teklifinin İsrail tarafından kabul edildiği vurgulanırken, Hamas'tan da bir an önce olumlu yanıt gelmesi yönünde çağrı yapıldı. Hamas, BMGK'da alınan ateşkes kararını memnuniyetle karşıladı ve kararın kalıcı ateşkes, Gazze'den tamamen çekilme, esir takası, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin geri dönüşü maddelerini içerdiğini belirtti.

Ateşkes kararı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın barış anlaşmasına destek için gerçekleştirdiği Ortadoğu turunun ardından geldi. Blinken, aralarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da olduğu yabancı liderlerle görüşmeler gerçekleştirdi. Oylamadan birkaç saat önce Blinken, "Ateşkes istiyorsanız Hamas'a 'evet' demesi için bastırın" demişti.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in kabul ettiğini belirttiği ateşkes planını 10 gün önce kamuoyuna açıklamıştı. Üç aşamadan oluşan ateşkes planında:

  1. Rehine ve mahkum takası yapılması,
  2. İsrail'in Gazze'den çekilmesi,
  3. Gazze'nin yeniden inşası öngörülüyor.

25 Mart'ta BM Güvenlik Konseyi ateşkes çağrısında bulunan bir kararı kabul etmişti. Ateşkesin hayata geçirilmesi, bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesi ve insani yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılabilmesi açısından büyük önem taşıyor.