CANLI BLOG | The New York Times: İsrail, İran'a 48 saat içinde misilleme yapacak

CANLI BLOG | The New York Times: İsrail, İran'a 48 saat içinde misilleme yapacak
The New York Times'a konuşan İsrail kaynakları, İran'a 48 saat içinde misilleme yapılacağını belirtti.

İran'dan gece yarısından itibaren İsrail'e İnsansız Hava Araçları ve füzelerle saldırı gerçekleştirildi. Tel Aviv ve Golan tepelerinde siren ve patlama sesleri duyulurken, İsrail güvenlik kaynaklarından yapılan açıklamada füze ve dron saldırılarının yüzde 99'unun engellendiği ifade edildi. ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Danimarka İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınadı.

İsrail'in 1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına düzenlediği ve İran Devrim Muhafızları Ordusu'nda görevli 2 general ile toplam 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından iki ülke arasında gerilim tırmandı. İran kanadından misilleme yapılacağı belirtilen saldırılar ise gece yarasından itibaren başladı. Gece geç saatlerde İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada 'Gerçek vaad' adı verilen operasyon ile İsrail'de belirlenen hedeflere 100'den fazla insansız hava aracı ve füze saldırısının gerçekleştirildiği belirtildi. Hava saldırısı ile ilgili İran'ın Birleşmiş Milletler misyonunun açıklamasında, “İran'ın BM anlaşmasının 51. Maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayanan askeri hamlesi, Siyonist rejimin Şam'daki diplomatik binalarımıza saldırısına cevaptır. Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz. İsrail'e misilleme yapıldı, bir hata daha yaparsa cevap daha sert olacaktır” denildi.

Saldırı haberinin duyulmasından sonra Tahran’daki Filistin meydanında toplanan kalabalık ise dron ve füze saldırısını kutladı, İsrail aleyhine sloganlar attı.

Dakika dakika son gelişmeler...

17.00 Reisi ilk kez konuştu!

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran'ın İsrail'e düzenlediği “Gerçek Vaad” operasyonunun ardından ilk kez konuştu. Meşru müdafaa vurgusu yapan Reisi, İsrail'in İran'a herhangi bir saldırı gerçekleştirmesi durumunda “daha güçlü karşılık vereceklerini” belirtti.

14.10 l İsrail'in İran'a misilleme yapacağı ileri sürüldü

The New York Times gazetesi, İsrail'in, İran'a 48 saat içerisinde misilleme yapacağını belirtti.

10.40 l Hamas'tan ilk açıklama geldi

Hamas, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Hamas olarak biz, İran İslam Cumhuriyeti'nin işgalci Siyonist yapıya karşı gerçekleştirdiği askeri operasyonu, Şam'daki İran konsolosluğunu hedef alma ve bir dizi Devrim Muhafızı komutanlarına suikast düzenleme suçuna karşı hak edilmiş, yerinde ve haklı bir yanıt olarak görüyoruz. Bölge devletlerinin ve halklarının Siyonist saldırılara karşı kendilerini savunmalarının doğal hakkı olduğunu teyit ederken, Arap ve İslam ümmetine, dünyanın özgürlerine ve bölgedeki direniş güçlerine, Aksa Tufanını ve Filistin halkımızın özgürlük, bağımsızlık ve başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması hakkını desteklemeye çağırıyoruz."

10.23 | İran'dan "İsrail'e destek verirse ABD üslerini vururuz" mesajı

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail'in yapacağı potansiyel bir karşı saldırıda ABD'nin destek vermesi durumunda "Bölgedeki ABD üslerinin güvende olmayacağını" söyledi.

10.15 | İran Devrim Muhafızları, saldırının "beklentilerin üzerine başarılı olduğunu" ifade etti.

İran Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selâmi, gelen ilk bilgilere göre İsrail'e gerçekleştirdikleri saldırının "beklentilerinin üzerinde başarılı olduğunu" söyledi.

Selâmi, İsrail'in açıklamalarının aksine, müttefiklerinin verdiği desteğe rağmen "onlarca" dron ve füzenin İsrail'in savunmalarını aştığını iddia etti.

Selâmi, "Daha büyük bir saldırı yapabilirdik, ama Siyonist rejimin İran konsolosluğuna saldırdığı ve değerli komutanlarımızı şehit ettiği saldırının kapasitesiyle sınırlı tuttuk" dedi.

09.28 | İsrail: dron ve füzelerin yüzde 99'unu düşürdük

İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, İran'ın dronlarından hiçbirinin İsrail hava sahasına giremediğini; dronlar ve füzelerden yüzde 99'unun da düşürüldüğünü belirtti.

09.25 | İsrail'in Ben Gurion Havalimanı'nda uçuşlar yeniden başladı

İsrail, dün gece İran'dan başlatılan insansız hava araçları (İHA) saldırısı nedeniyle kapattığı hava sahasını sivil uçuşlara yeniden açtı.

İsrail kamu yayın kuruluşu KAN'ın haberine göre, İsrailli yetkililer, İHA saldırıları nedeniyle 7 saat kapalı kalan hava sahasının sivil havacılık trafiğine açıldığını belirtti.

08.36 | İran'ın, İsrail'e yönelik misilleme operasyonu sonlandı

İsrail'in Şam konsolosluğunu vurmasına karşı İran tarafından yüzlerce kamikaze insansız hava aracı, balistik ve seyir füzeleriyle başlatılan İsrail'e yönelik başlattığı hava saldırısının sonlandırıldığı açıklandı.

08.17 | İsrail, Gazze'de savaşı "var gücüyle sürdüreceğini" ifade etti

İsrail'in istihbarat kurumu Mossad, Hamas'ın Gazze'de ateşkes için arabulucuların sunduğu teklifi reddettiğini ifade etti.

Mossad, "İsrail, Hamas'la savaşın tüm hedeflerini gerçeğe dönüştürmek için var gücüyle çalışmaya devam edecektir ve 133 rehinenin Gazze'den dönmesi için ters çevrilmemiş taş bırakmayacaktır" ifadelerini kullandı.

07.48 | Netanyahu, X platformundaki hesabından paylaşımda bulundu: "Engelledik. Püskürttük. Birlikte kazacağız."

07.29 | ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya İsrail'in İran'a yapacağı bir karşı saldırıya destek vermeyeceğini söylediği aktarıldı.

Axios'a konuşan bir Beyaz Saray kaynağına göre Biden, Netanyahu'ya "Bir zafer elde ettin. Fazlasını zorlama" dedi.

Yetkilinin aktardığına göre Biden, Netanyahu'ya ABD'nin İran'a karşı yapılacak hiçbir saldırıya katılmayacağını ve destek vermeyeceğini söyledi. Netanyahu'nun buna "Anlıyorum" diye yanıt verdiği ifade edildi.

Axios'a konuşan bir İsrailli yetkilinin aktardığına göre ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant'tan bir karşı saldırı yapma kararı alırlarsa kendilerine haber vermelerini istedi.

Habere göre ABD yetkilileri, İsrail'in İran'ın saldırısına vereceği bir karşılığın çok ağır sonuçları olacak bir bölgesel savaşı tetiklemesinden korkuyor.

07.04 | ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD kuvvetlerinin İran İHA ve füzelerinin düşürülmesinde rol oynadığını, ancak Tahran ile çatışma istemediklerini ifade etti.

İran'ın saldırısını kınayan Austin, "İran'la çatışma istemiyoruz ancak kuvvetlerimizi korumaktan ve İsrail'in savunmasını desteklemekten çekinmeyiz" dedi.

06.45 | ABD'nin en büyük Müslüman sivil haklar savunucu örgütü Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), İran'ın İsrail'e hava saldırısının ardından, Biden yönetimine "bölgesel bir savaşa girmemesi" çağrısı yaptı.

CAIR tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'dan, bölgede gerilimi azaltması talebinde bulunuldu.

Biden yönetiminin, aşırı sağ hükümetine verdiği tam yetkiyle İsrail'i, Gazze'deki soykırımdan Şam'daki İran Büyükelçiliği kompleksini vurmaya kadar kriz üretme konusunda cesaretlendirdiği belirtilen açıklamada, "Binyamin Netanyahu'nun çaresiz ve başarısız hükümeti, açıkça dikkatleri Gazze'deki soykırımdan uzaklaştırmaya ve İran ile topyekun bir bölgesel savaşı ateşleyerek siyasi gücü korumaya çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

ABD halkının, Gazze'de süren soykırımı ya da İsrail hükümetinin ABD'yi başka bir kaçınılmaz ve gereksiz Orta Doğu savaşına sürükleme yönündeki girişimini desteklemediğine işaret edilen açıklamada, "Yeter artık. Biden yönetimi, İsrail hükümetinden devam eden krizi hafifletmesini ve uluslararası hukuku ihlal etmeyi bırakmasını talep etmelidir." değerlendirmesinde bulunuldu.

06.38 | İranlılar, pazar akşamı İsrail'e saldırının başlamasının ardından Tahran'da kutlamalar yaptı

06.06 | New York Times'a konuşan İsrailli kaynaklar: İran İsrail'e 185 İHA, 110 karadan karaya füze ve 36 seyir füzesi attı.

05.58 | Biden'dan İran'a kınama

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon konuşmasından kısa süre sonra bir açıklama yayımladı ve İran'ın saldırısını "en ağır şekilde" kınadı.

Biden, bölgede konuşlu ABD kuvvetlerinin İsrail'in neredeyse tüm dron ve füzeleri düşürmesine yardımcı olduğunu belirtirken İsrail'in güvenliğine bağlılıklarını bir kez daha teyit etti.

ABD kuvvetleri veya tesislerine bir saldırı yapılmadığını vurgulayan Biden, "yine de tüm tehditlere karşı gözlerinin açık olduğunu" belirtti.

05.30 | Tahran, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Güvenlik Konseyi Başkanı Vannessa Frazier'a gönderdiği mektupta İran'ın İsrail'e saldırısının "makul" olduğunu ve "meşru müdafaa" kapsamına girdiğini savundu.

İran mektupta BM Güvenlik Konseyi'nin, İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna yapılan saldırıyı kınamamasını eleştirdi.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği mektupta da ilk açıklamasında yaptığı gibi BM’nin meşru savunmaya ilişkin 51. Maddesi'ne işaret ederek hedeflerinin gerilimi tırmandırmak olmadığını ifade etti.

Mektupta, "BM'nin sorumluluk sahibi bir üyesi olarak İran İslam Cumhuriyeti, BM antlaşmasında koruma altına alınmış amaç ve prensiplere, ve de uluslararası hukuka bağlıdır" ifadeleri kullanıldı.

İran'ın BM Daimi Temsilciliği, "İran bir kez daha bölgede çatışma veya tırmanma istemediğine dair istikrarlı duruşunu teyit eder" yazdı.

Mektupta İran'ın yine de tüm tehditlere karşı vatandaşlarını ve çıkarlarını koruyacağı vurgulandı.

05.11 | İsrail ordusu: Golan Tepeleri'nde alarmın çalmasından sonra Lübnan'dan 28 fırlatma yapıldı

04. 38 | İsrail'in ABD Büyükelçisi: İran sorumlu tutulmalı

İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Herzog, İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Herzog, "İran on yıllardır Orta Doğu'da istikrarı en çok bozan kuvvet ve 7 Ekim ile onun ötesinde bölgede yaşanan tırmanıştan sorumlu. İran sorumlu tutulmalıdır" dedi.

04.11 | BM Güvenlik Konseyi, pazar günü İsrail'in talebiyle acil olarak toplanacak

03.47 | Al Jazeera: İsrail'de savaş kabinesi toplantısının sonunda, Netanyahu ve Savunma Bakanı'na saldırıya misilleme yapılması konusunda karar verme yetkisi verildi

03.38 | İsrail ordusu, Eylat, Nevatim, Dimona ve Golan'daki vatandaşlarından bomba sığınaklarından çıkabileceğini duyurdu.

03.31 | İsrail, BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını talep etti

03.30 | İran Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama:

"İran, gerekirse, herhangi bir askeri saldırıya ve yasadışı güç kullanımına karşı meşru çıkarlarını korumak için daha fazla savunma önlemi almakta tereddüt etmeyecektir. İran, BM Şartı ve uluslararası hukuk ilkelerine bağlılığını bir kez daha teyit etmektedir."

03.27 | Al Jazeera: Biden, Netanyahu ile telefonda görüşüyor

03.16 | İran devlet haber ajansı: İsrail'e karşı saldırı henüz bitmedi

03.09 | İsrail ordusu: Güneyde bir askeri üs vuruldu, can kaybı yok

İsrail ordu sözcüsü Hagari, İran'ın saldırılarının devam ettiğini ve İsrail ordusu ile müttefiklerinin dron ve füzeleri düşürmeye devam ettiğini ifade etti.

Hagari, saldırıda bir askeri üssün hafif hasar aldığını ve can kaybı yaşanmadığını; saldırılarda şu ana kadar sadece küçük bir kızın yaralandığını ifade etti.

Hagari, İran saldırısını "çok büyük bir tırmanma" diye niteledi.

İsrail'in İran'a karşılık verip vermeyeceği ile ilgili bir detay sunmayan Hagari, "İsrail ordusu, halkını korumak için her şeyi yapacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaç füze ve dronun İsrail'e ulaştığıyla ilgili soruya cevap veren Hagari, "Saldırı devam ediyor. Şu ana kadar 200'den fazla dron, balistik füze ve seyir füzesi atıldı. Şu ana kadar partnerlerimizin yardımıyla ve kendi sistemlerimizle çoğunu düşürdük. Uçaklarımız hala havada. Ülkemizi korumak için her şeyi yapacağız" dedi.

03.00 | ABC News'a konuşan üst düzey ABD'li yetkili: İran İsrail'e şu ana kadar 150 füze attı

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan'dan açıklama

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan sosyal medya hesabından, Hollanda ve Belçika Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı. Görüşmede, İsrail'in Şam'daki İran Konsolosluğu'nu saldırması ve İran'ın meşru müdafa hakları ele alındığı bildirildi. Emirabdullahiyan görüşmelere ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İsrail rejiminin Şam'da İran Konsolosluğunu hedef alması ve uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesini ele aldık. Ülkemizin konuya ilişkin duruşunu aktardım. ABD'ye konu hakkında gerekli uyarıları yaptığımızı vurguladım. Ayrıca Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapılan görüşmede uluslararası, bölgesel ve Gazze'deki son gelişmeler ele alındı" ifadelerini kullandı.

Uçaklar geri döndü

İran'ın saldırı haberinin ardından Lübnan, Irak ve Ürdün hava sahasının kullanıma kapatıldığını açıkladı. İran ve İsrail ile hava sahasını kapatan ülkelere giden yolcu uçakları da en yakın ülkelerdeki hava limanlarına yönlendirildi. Türkiye'den kalkan uçaklar ise geri döndü. THY ve Pegasus'tan yapılan duyuruda İran, Ürdün, Irak ve Lübnan'a yapacak olan seferlerin iptal edildiği bildirildi.

İsrail'de savaş kabinesi toplandı

Saldırı haberi dünya genelinde büyük yankı uyandırırken, İsrail Savaş Kabinesi Tel Aviv kentindeki ordu karargahında toplandı. Bu arada saat 02.00 sıralarında Tel Aviv ve Golan tepelerinde siren ve patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusundan yapılan açıklamada füze ve dron saldırılarının yüzde 99'unun engellendiği belirtildi. Açıklamada, “İran onlarca füze saldırısı düzenledi, birçoğu sınır dışında imha edildi. Füze ve İHA'ların yüzde 99'u engellendi. Bir çocuk yaralandı, bir askeri tesiste hafif hasar var. İran saldırısı henüz sona ermedi, ordu tehditleri engellemeyi sürdürüyor. Şu anda sığınak hazırlığı içerisinde değiliz” denildi. Saldırı nedeniyle Birleşmiş Milletler'in de acil toplanması istendi.

İsrail Savaş Kabinesi'nden Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı ve Benny Gantz'a karar verme yetkisi verildiği de öğrenildi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Netanyahu, “İsrail Devleti güçlüdür, İsrail halkı güçlüdür. Birlikte ayakta duracağız” dedi.

İran'a kınama

Saldırı ile ilgili birçok ülkeden İran'a tepki açıklamaları yapıldı. ABD başta olmak üzere İngiltere, Fransa, Hollanda ve Danimarka İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınadı. İngiltere'den, “Ortadoğu'da bulunan İngiliz jetleri her türlü hava saldırısını önleyecektir” açıklaması yapıldı.

BM Genel Sekreteri'nden "itidal" çağrısı

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres de saldırıyı kınadığını ifade ederek, “İran'ın İsrail'e saldırısını kınıyorum. Bölge çapında yıkıcı gerginlik tehlikesinden endişe duyuyoruz. Taraflara itidal çağrısı yapıyorum.” açıklamasında bulundu. Ayrıca İsrail'in talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi'nin bugün toplanacağı kaydedildi.

ABD'den İsrail'e destek

İran'ın, İsrail'e İHA ve füze saldırısı nedeniyle Beyaz Saray'da da 'Ulusal Güvenlik Toplantısı' gerçekleştirildi. ABD Başkanı Joe Biden başkanlığındaki toplantıda İsrail'e tem destek verileceği kaydedildi. Joe Biden'ın sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Ulusal Güvenlik ekibini topladım. İran ve onun vekillerinden gelen tehditlere karşı İsrail'in güvenliğine bağlılığımız tamdır.” ifadeleri yer aldı. Ayrıca, İsrail'de bulunan ABD vatandaşlarının sığınaklara gitmeleri istendi.

Saldırı ile ilgili uluslararası ajanslarda yer alan haberlerde ise ABD Ordusu ve İngiliz Kraliyet Ordusuna ait hava unsurlarınca İsrail'e fırlatılan İnsansız hava aracını ve çok sayıda İHA'nın düşürüldüğü bildirildi. Ayrıca Ürdün jetlerinin de İran'a ait onlarca İHA'yı kendi hava sahasında düşürdüğü kaydedildi.

Yemen'deki İran destekli Husiler tarafından da İsrail'e füze saldırısı düzenlendiği ve Suriye'nin başkenti Şam'da da patlama seslerinin duyulduğunu paylaştı. (DHA)