CANLI | Filistin-İsrail çatışmasında 18. gün: İsrail ordusu 'kara harekatı ertelenmeyecek' dedi

CANLI | Filistin-İsrail çatışmasında 18. gün: İsrail ordusu 'kara harekatı ertelenmeyecek' dedi
Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 18. gününde de devam ederken, Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları sonucu şu ana dek 2 bin 55'i çocuk, 1119'u kadın olmak üzere 5 bin 87 kişinin öldüğünü,...

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 18. gününde de devam ederken, Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırıları sonucu şu ana dek 2 bin 55'i çocuk, 1119'u kadın olmak üzere 5 bin 87 kişinin öldüğünü, 15 bin 273 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda ise 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktarıldı.

Cumartesi ve Pazar günleri toplamda 34 kamyonluk iki ayrı konvoyun Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndan geçişini izin verilmişti.

Dün bir konvoy daha Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze Şeridi'ne gitti. Ancak Birleşmiş Milletler, şu ana kadar sınır kapısından geçen kamyonların temel ihtiyaçların karşılanması için gereken miktarın çok altında olduğunu söyledi. 

Hamas Pazartesi günü, 7 Ekim'deki saldırı sırasında rehin alınan 222 rehineden ikisini serbest bıraktı. Bunlar serbest bırakılan üçüncü ve dördüncü rehinelerdi. İsrail Başbakanlık ofisi serbest bırakılan rehinelerin 79 yaşındaki Nurit Yitzhak ve 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz olduğunu doğruladı.

İsrail hava saldırıları gece boyu devam etti. Son birkaç saat içinde Gazze'nin kuzeyindeki El Şati mülteci kampı ve Cibaliye'deki El Balad, Gazze'nin merkezindeki El Bureij mülteci kampı ve güneydeki iki bölge olan Refah ve Han Yunus'ta İsrail hava saldırıları rapor edildi. 

Al Jazeera'ye konuşan bir tıbbi kaynak, İsrail'in Pazartesi günü geç saatlerde ve bugün şafaktan önce Gazze Şeridi'nde düzenlediği hava saldırıları sonucunda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 110 kişinin öldüğünü söyledi.

Refah'ın kuzeyindeki bir bölgede birkaç eve düzenlenen bombardımanlarda en az 30 kişi öldü. Han Yunus'ta da bir yakıt istasyonunda meydana gelen patlamada 14 kişi öldü. 

Gazze Sağlık Bakanlığı ayrıca 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında 2 bin 55'i çocuk olmak üzere en az 5 bin 87 Filistinlinin öldüğünü, 15 bin 273 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Gün içinde yaşananlar şöyle:

23.00| İsrail ordusu: Suriye'den roket fırlatıldı, topçu ateşiyle karşılık verdik

İsrail ordusu, Suriye topraklarından iki roket atıldığını duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Suriye topraklarından atılan roketler nedeniyle işgal altındaki Golan Tepeleri'nde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

Atılan roketlerin ikisinin de boş araziye düştüğü aktarılan açıklamada, İsrail ordusunun roketlerin atıldığı bölgeyi topçu saldırısıyla vurduğu belirtildi.

22.48| ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Ateşe benzin dökmeyin

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunda konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas’ın saldırılarından Filistinli sivillerin sorumlu tutulmaması gerektiğini belirterek bu nedenle İsrail'in sivillere zarar vermemek için mümkün olan her türlü önlemi alması gerektiğini söyledi.

Blinken, bölgedeki çatışmanın yayılmasını engellemeye kararlı olduklarını da belirterek “Daha geniş çaplı çatışma, yalnızca Filistinliler ve İsrailliler için değil, aynı zamanda bölgedeki ve hatta dünyanın dört bir yanındaki insanlar için de yıkıcı olacaktır. Ateşe benzin dökmeyin.” ifadelerini kullandı.

Bu konuda BM Güvenlik Konseyine görev düştüğünü vurgulayan Blinken, İsrail’e karşı bu çatışmada yeni bir cephe açmayı düşünen devlet veya devlet dışı aktörlere ortak bir mesaj gönderilmesi çağrısında bulundu.

21.00| Filistin Sağlık Bakanlığı: Bir günde 3 bin 150 salgın vakası görüldü

Filistin Sağlık Bakanlığı, “Bir günde çoğu çocuk 3 bin 150 kişide çeşitli salgın hastalık vakaları tespit edildi” açıklaması yaptı.

20.44| İsrailli Bakan, BM Genel Sekreteri Guterres'e tepki göstererek görüşmeyi iptal etti


İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesini iptal ettiğini duyurarak "7 Ekim'den sonra dengeli bir yaklaşıma yer kalmadığını ve Hamas'ın yeryüzünden silinmesi gerektiğini" söyledi.

Cohen, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "BM Genel Sekreteri ile görüşmeyeceğim. 7 Ekim'den sonra dengeli yaklaşım diye bir şey yok. Hamas yeryüzünden silinmeli." ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumundaki konuşmasında Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak, sözlerini şu şekilde sürdürmüştü:

"Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor.

Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı." Guterres, Hamas'ın İsraillilere yönelik saldırılarının "Filistin halkını toplu cezalandırmayı meşru kılamayacağını" vurgulayarak, "Savaşların bile kuralları vardır." demişti.

18.25| Macron Ramallah'ta: Halk protesto ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Batı Şeria'nın Ramallah kentine geldi. Ancak kentteki Filistinliler Macron’u posterlerini yakarak protesto ediyor.

17.45| İsrail Ordu Sözcüsü: İsrail'de artık güvenli bir yer yok

İsrail gazetesi The Jerusalem Post dün, İsrail Ordu Sözcüsü Doron Spielman’ın Hamas Hareketi nedeniyle artık İsrail’de güvenli bir yer kalmadığını söylediğini aktardı.

Arap Dünyası Haber Ajansı’na (AWP) göre Spielman “Eğer Hamas ortadan kaldırılmazsa gidecek hiçbir yer kalmayacak” ifadelerini kullanarak, İsrail ordusunun görevinin “Hamas’ı yönetim ve askeri düzeyde tamamen parçalamak” olduğunu belirtti.

17.35| İran'dan İsrail'e tehdit: Füzelerle vurmaya hazırız

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) Komutan Yardımcısı Ali Fadavi, güçlerinin gerekirse İsrail’in Hayfa kentini füzelerle bombalamaya hazır olduğunu söyledi ve Direniş Cephesi’ne silah sağladıkları iddialarını yalanladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise İranlı siyasi aktivistlerin hükümetlerinin bölgesel istikrarı bozma politikasını eleştirdiği bir dönemde Hamas ve İslami Cihat hareketlerinin liderlerine İran'ın desteğinin devam edeceği güvencesini verdi.

16.30| Al Jazeera: İsrail polisi Mescid-i Aksa'yı kapattı

İslami Vakıflar Dairesi'ne göre, İsrail polisi aylar sonra ilk kez Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'yı kapattı ve Müslüman ibadetçilerin yerleşkeye girmesini engelledi.

Filistinli Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, İsrail polisi sabah saatlerinde Yahudi ibadetçilerin yerleşkeye girmesine izin verdi ve kutsal mekanda sadece Müslümanların ibadet edebileceğini belirten kuralı ihlal ederek ayin yapmalarına izin verdi.

15.10| İsrail Genelkurmay Başkanı: Hava saldırıları devam edecek

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldılarını azaltmayacağını söyledi.

Halevi yaptığı açıklamada "Hamas'ı tamamen tasfiye etmek istiyoruz" derken "Güneydeki kara operasyonları için iyi hazırlandık" ifadelerini kullandı.

14.50| DSÖ'den Gazze'de su kıtlığı açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İsrail tarafından abluka altına alınan Gazze Şeridi'ndeki su sıkıntısı konusunda bir kez daha uyarıda bulundu. DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Rick Brennan Salı günü yaptığı açıklamada, su kıtlığının tehlikeli boyutlara ulaştığını vurguladı.

14.10| Gazze'de 5 bin 791 Filistinli hayatını kaybetti

Hamas’ın başlattığı operasyon sonrası 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 5 bin 791'e ulaştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, sadece son 24 saat içinde 704 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

14.00| İsrail Ordu Sözcüsü: Rehinelerin yerlerini bildiren Gazzelilere para ödülü verilecek

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, X platformundan paylaştığı bir mesajda İsrail'in Gazze'de yaşayanları Hamas'ın elindeki rehinelerin yerleri hakkında bilgi vermeleri için ikna etmeye çalıştığını duyurdu. 

Hagari rehinelerin yerlerini söyleyenlere para ödülü verileceğini de açıklamasına ekledi

13.30| Gazze'de içinde sivillerin bulunduğu market böyle bombalandı

İsrail'in içinde sivillerin bulunduğu Gazze'deki alışveriş merkezine düzenlediği hava saldırısının hemen öncesi güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Patlama esnasında içerisinde çocuklarında bulunduğu çok sayıda sivil bulunuyor.

13.05| Gazze'de Vefa Hastanesi'nin çevresi bombalandı

Gazze'deki Vefa Hastanesi'nin genel müdürü Foad Najem, hastane girişi ve çevresinin İsrail hava saldırısıyla hedef alındığını açıkladı. 

Al Jazeera'ye konuşan Najem, saldırı öncesinde herhangi bir uyarı yapılmadığını ve hastaların çoğunun komada olması nedeniyle binayı tahliye edemediklerini duyurdu.  Najem, "Hastanenin korkulduğu gibi yakıtının ve tıbbi malzemelerinin tükenmesi halinde uluslararası toplumu [ve onun eylemsizliğini] kınıyoruz" dedi. 

12.50| Hamas'ın serbest bıraktığı Lifshitz: İhtiyaçlarımızı karşılayan insanlar vardı

Hamas tarafından serbest bırakılan Yocheved Lifshitz Hamas üyelerinin kendilerine nasıl davrandığını açıkladı.

Lifshitz “Bize ekmek, sert peynir, biraz az yağlı krem ​​peynir ve salatalık verdiler ve bunlar tüm gün boyunca yediğimiz yiyeceklerdi. İhtiyaçlarımızı karşılayan insanlar vardı.

12.30| İsrailli oyuncu Hamas'ı destekliyor denilerek gözaltına alındı

İsrailli oyuncu Maisa Abd Elhadi, 'Hamas'a destek' iddiasıyla gözaltına alındı. Polis, bir açıklama yaparak, Elhadi'nin ismini vermeden bir kişinin gözaltına alındığını doğruladı.

The Times of Israel'in aktardığına göre, Maisa Abd Elhadi'nin sosyal medya paylaşımlarında 'Hamas'a desteğini dile getirdiği' iddia edildi. Elhadi, söz konusu paylaşımların ardından gözaltına alındı. Polis, konuya ilişkin açıklamasında, Elhadi'nin adını vermeden, 'Nasıra şehrinde yaşayan bir oyuncu ve influencer'ın (terörü) öven ifadeler kullandığı ve nefret söyleminde bulunduğu şüphesiyle gözaltına alındığını' bildirdi.

12.00| Gazze'deki hastanelerin Genel Müdürü Muhammed Zakut, 8 hastane yakıt ve bombalama nedeniyle hizmet veremiyor

Zakut'un aktardığına göre; 25 ambulans hava saldırıları nedeniyle hizmet dışı kaldı. Gazze'deki 24 hastaneden 8'i hava saldırıları ya da yakıt ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle hizmet veremiyor. 

Kurtarma ekipleri İsrail saldırılarında yıkılan binaların enkazı altında kalanlara ulaşamıyor. Gazze'deki ana hastanelerden biri olan Hamad Hastanesi, İsrail'in hava saldırılarına hedef olmasının ardından hizmet dışı kaldı.

11.20| Obama: Gazze'deki insani krizle İsrail’e verilen uluslararası destek zayıflayabilir

ABD’nin eski başkanı Barack Obama, İsrail’in Gazze’ye yiyecek ve su tedarikini kesmek gibi bazı eylemlerinin ‘Filistinlilerin nesiller boyu tutumlarını sertleştirebileceğini’ ve İsrail’e verilen uluslararası desteği zayıflatabileceğini söyledi.

Obama, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

“İsrail hükümetinin Gazze’de kuşatma altındaki sivil nüfusa yiyecek, su ve elektriği kesme kararı, yalnızca büyüyen insani krizi daha da kötüleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda Filistinlilerin tutumlarını nesiller boyu daha da sertleştirebilir, İsrail’e verilen küresel desteği zayıflatabilir. Bu durum, İsrail’in düşmanlarını, bunu kendisine karşı kullanma fırsatı veriyor ve bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik uzun vadeli çabaları baltalıyor.”

10.20| İranlı milis güçler Golan sınırına yerleştirildi

Şam'ın güneybatı kırsalındaki Golan ile Suriye sınırı ve Kuneytra kırsalı son iki günde İranlı milislerin seçkin güçlerinden yüzlerce mensubun konuşlandırılmasına tanık oldu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), bu güçlerin arasında Fatimiyyun Tugayı'na bağlı Irak, Suriye ve Afgan uyruklu kişilerin de bulunduğunu bildirdi. Bunların bir kısmının Irak'tan, bir kısmının da Suriye'nin diğer bölgelerinden geldi ve bu bölgelerde konuşlanmayı denetleyecek olanların ise Lübnan Hizbullah güçleri olduğunu kaydetti.

08.00 | Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tel Aviv'de

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşmesi bekleniyor. Macron ayrıca yakınlarını kaybeden İsrail-Fransız vatandaşları ve rehinelerin aileleriyle de bir araya gelecek.

07.25 | Gazze'nin kuzeyindeki en büyük hastane yakıtın bitmesi nedeniyle karanlığa gömüldü.

Gazze'nin kuzeyindeki en büyük hastane olan Endonezya Hastanesi'nin yakıtı bittiği için elektriği kesildi.

05.35 | Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye: Batı, Müslüman halklarla arasına yıkılmayacak bir duvar ördü

Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniyei "toplu katliamı destekleyen" Batı dünyasının, insanlık sicilinden kaydının düştüğünü söyledi. Quds Press haber sitesine göre, basın açıklaması yapan Haniye "Batı, Müslüman halklarla arasına yıkılmayacak bir duvar ördü." dedi. Haniye, "Batı'nın insanlık sicilinden kaydı düşmüştür" diyerek gerekçesinin, İsrail'in Gazze'deki toplu katliamını desteklemesi olduğuna dikkat çekti.

Arap ülkeleri ve İslam dünyası liderlerine "Allah için öfkelenmeniz için daha ne kadar katliama ve kana ihtiyacınız olacak?" şeklinde seslenen Heniyye, liderlere Gazze'deki çocuk, kadın ve yaşlıların kanlarının bu denli akması karşısında tarihi bir tavır almaları gerektiğini vurguladı. Haniye, "Batı Şeria için de şehitler faturasının uzak olmadığı" uyarısında bulundu.

05.05 | “Gazze'deki hastanelerde tüm jeneratörlerin durmasına 48 saatten az bir zaman kaldı”

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Telegram hesabında, kısa açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Gazze'deki hastanelerde, tüm jeneratörlerin durması için önümüzde 48 saatten daha az bir süre kaldı" dedi.

Kentteki sağlık sisteminin tarihinin en kötü aşamasında olduğunu belirten Kudra, Gazze'ye yardım ulaştırma mekanizmasının oldukça yavaş işlediğini ve bunun durumu değiştirmeyeceğini söyledi.

Öte yandan, bölgedeki sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, yakıt tükendiği için Endonezya hastanesinde elektrikler kesildi. Elektrik olmaması nedeniyle hastaların ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ifade edildi.

Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, Al Jazeera'ya yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt girişi olmazsa büyük bir felaket yaşanacağını söyledi.

01.48 | İsrail: Hamas'ın serbest bıraktığı esirlerin eşleri halen Gazze'de tutuluyor 

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada; Hamas tarafından serbest bırakılan esirlerin kocaları olan 85 yaşındaki Amiram Cooper ve 83 yaşındaki Oded Lifshitz'in hala Gazze Şeridi'nde tutulduğunu belirtti. 

01.44 | İsrail: Kara harekatı ertelenmeyecek 

İsrail Enerji Bakanı Katz, Almanya basınına verdiği demeçte, beklenen kara harekatının artık ertelenmeyeceğini söyledi.

Katz, bir başka demecinde İsrailli esirleri geri almak için her yolu denediklerini ancak bunun kara harekatı için bir engel teşkil etmediğini açıklamıştı. 

01.08 | Hamas iki rehinenin serbest bırakılış anlarını yayınladı

Hamas, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğu ile iki rehineyi serbest bıraktığını duyurdu. İsrail Başbakanlık ofisi serbest bırakılan rehinelerin 79 yaşındaki Nurit Yitzhak ve 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz olduğunu doğruladı.

Basına dağıtılan görüntülerde serbest bırakılan iki kadının sedye ile ambulansa alındığı görülüyor. Rehinelerin Hamas’tan teslim alınarak İsrailli yetkililere teslim edilmesinde Uluslararası Kızılhaç çalışanları rol oynadı. İsrail, Uluslararası Kızılhaç ve Mısır’a teşekkür etti.

Tel Aviv açıklamasında “tüm rehinelerin İsrail’e geri dönmesi için” çalışıldığı açıklanıyor. Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın yayınladığı videoda, iki rehinenin nasıl sağlık görevlilerine teslim edildiği de görülüyor.

Videoda iki kadına yiyeceğin yanında sıcak içecek verildiği de görülüyor. Videonun sonunda, 85 yaşındaki Yocheved Lifschitz, kamuflajlı ve yüzü kapalı bir kişi ile el ele tutuşuyor ve sağlık görevlilerine teslim edilmeden önce de geri dönerek aynı savaşçının elini sıkıyor.

00.58 | Filistin Sağlık Bakanlığı: al-Shati mülteci kampına yapılan saldırıda birçok kişi hayatını kaybetti 

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'ndeki el-Shati mülteci kampına yapılan İsrail hava saldırılarında birçok Filistinlinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını söyledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Ashraf al-Qudra, "İsrail işgal güçleri son bir saat içinde el-Shati mülteci kampında birkaç aileyi katletti, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere düzinelerce kişiyi öldürdü ve yaraladı" dedi.

00.00 | AP: ABD, kentsel savaş uzmanı da dahil olmak üzere İsrail'e askeri danışmanlar gönderdi

ABD'li bir yetkili Associated Press (AP) haber ajansına verdiği demeçte, Pentagon'un Gazze'deki savaş planlamasına yardımcı olmak için İsrail'e kentsel savaş konusunda bilgili bir general de dahil olmak üzere askeri danışmanlar gönderdiğini söyledi.