CANLI | Filistin-İsrail çatışmasında 19'uncu gün: BM Genel Sekreteri Guterres 'Filistin işgal altında' dedi, İsrail tepki gösterdi

CANLI | Filistin-İsrail çatışmasında 19'uncu gün: BM Genel Sekreteri Guterres 'Filistin işgal altında' dedi, İsrail tepki gösterdi
Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 19. gününde de devam ederken İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria bölgesindeki kent ve beldelere düzenlediği baskınlarda, çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.Filistin...

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 19. gününde de devam ederken İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria bölgesindeki kent ve beldelere düzenlediği baskınlarda, çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında şu ana dek 2.704'ü çocuk ve 1.584'ü kadın olmak üzere can kaybı 6.546'ya ulaştı, yaralı sayısı ise 17 binin üstünde.

İsrail basını ise 308'i asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 İsraillinin yaralandığı aktardı.

Gün içinde yaşananlar şöyle:

22.37 | Celtic'in taraftarlarından Gazze'ye destek: Asla yalnız yürümeyeceksiniz

İskoç temsilcisi Celtic'in taraftarları, İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye saldırıları nedeniyle Filistin'e destek vermeye devam ediyor.

Bu akşam oynanan Celtic-Atletico Madrid Şampiyonlar Ligi maçında binlerce Celtic taraftarı Filistin bayraklarıyla Gazze’ye mesaj gönderdi: Asla yalnız yürümeyeceksin''

22.00 | Al Jazeera’nin Gazze ofis şefi Dahdouh'un eşi, oğlu ve kızı İsrail'in hava saldırısında öldürüldü

Al Jazeera'nın Gazze ofis şefi gazeteci Wael Dahdouh'un eşi, oğlu ve kızı, İsrail'in kaçtıkları barınma evini hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Dahdouh'un bu haberi İsrail'in Gazze'ye aralıksız saldırılarını yayındayken aldığı bildirildi.

Dahdouh'un ailesini görmek için morga yürüdüğü görüntüler, sosyal medyada paylaşıldı.

20.00 | Netanyahu: Kara harekatı için karar verildi, tarih belirlenecek

İsrail Başbakanı Netanyahu, Ulusa Sesleniş konuşması yaptı. Netanyahu "Savaş kabinesi karar verdi, kara harekatı yapılacak" sözleriyle kara harekatına dönük uyarılara rağmen ordunun hazırlandığını belirtti.

Netanyahu, Hamas saldırıları konusunda da ilk kez sorumluluk üstlenerek "ben de dahil herkes hesap verecek ama bu savaştan sonra olacak" dedi

Netanyahu, konuşmasında Gazze Şeridi'nde yaklaşan kara harekatının zamanlamasını, özelliklerini ve ölçeğini açıklamayacağının belirtti.

Netanyahu, ""Kara harekatına hazırlanıyoruz, detayları açıklamayacağım. Rehinelerin evlerine dönmesi için elimizden geleni yapıyoruz"

İsrail'e “yurt dışından silahlar gelmekte” olduğunu kaydeden Netanyahu, bunu daha fazla silahlanma ile sürdüreceklerini vurgulayarak, “Vatandaşları silah kullanmaya teşvik ediyoruz ancak bunu kontrollü bir şekilde yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Netanyahu Hamas’a karşı Tevrat’ın "Yeşaya" kitabındaki “kehaneti” göreceklerini öne sürerek, şunları söyledi:

Kara harekatına hazırlanıyoruz. Ne zaman ve nasıl olacağına ilişkin herhangi bir detay vermeyeceğim. Hesaba kattığımız değerlendirmelere ilişkin de detay vermeyeceğim. Bu değerlendirmelerin çoğu İsrail kamuoyu tarafından bilinmiyor ve bu iyi bir şey.

Artık tek bir amaç için bir araya gelmenin zamanıdır; Zafere ulaşmak için hızla ilerlemek. Ortak gücümüz ile haklılığımıza ve Yahudi halkının ebediliğine olan derin inancımızla Hamas'a karşı Yeşaya kehanetini göreceğiz. ‘Ülkende şiddet, sınır boylarında soygun ve yıkım haberleri duyulmayacak artık. Surlarına kurtuluş, kapılarına Övgü adını vereceksin’(Yeşaya 60:18).

20.00 | İsrailli bakan, oyuncu el-Hadi'yi serbest bırakan hakimi hedef gösterdi: ‘İçimizdeki düşman’

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı faşist Itamar Ben-Gvir, X sosyal medya platformunda, Maisa Abd el-Hadi'nin gözaltına alındığında, İsrail bayrağı önünde elleri önden plastik kelepçeli fotoğrafını paylaştı. Sicilinde "ırkçı ve nefreti kışkırtan söylemi nedeniyle" sabıkası bulunan Ben-Gvir, oyuncunun serbest bırakılmasına hükmeden hakim Arafat Taha için "içimizdeki düşmanlar" ifadesini kullandı.

İsrail polisi, İsrail vatandaşı Filistinli oyuncu Maisa Abd el-Hadi'yi Hamas'a destek verdiği iddiasıyla gözaltına almıştı. Mahkeme, İsrail polisinin oyuncunun gözaltı süresinin uzatılması kararını bozarak, ev hapsine hükmetti.

20.00 | New York Times görsel araştırma ekibi analiz etti: Hastaneye atılan füze İsrail'den ateşlendi

 İsrailli ve ABD'li istihbarat yetkilileri, 471 kişinin yaşamını yitirdiği El-Ehli Baptist Hastanesi'ndeki katliamdan İslami Cihad'ı sorumlu tutarken, New York Times görsel araştırma ekibinin çalışması İsrail’in kanıt olarak sunduğu videoda görülen cismin İsrail'den fırlatıldığını ortaya çıkardı.

15.47| Macron Ürdün Kralı ile görüştü

Ürdün Kralı 2. Abdullah bugün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la yaptığı görüşmede, Gazze'deki savaşı durdurmanın mutlak bir gereklilik olduğunu ve dünyanın bir an önce bu yönde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

15.30| Kayıplar artıyor, enkaz altında insanlar var

Gazze'de son açıklamaya göre; 2.704'ü çocuk ve 1.584'ü kadın olmak üzere can kaybı 6.546'ya ulaştı, yaralı sayısı ise 17 binin üstünde.

Sadece son 24 saatte 344 katledildi. 900'ü çocuk olmak üzere 1.600 kişi de hâlâ enkaz altında.

14.40| Mısır'dan askeri tatbikat

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Süveyş'teki Üçüncü Saha Ordusu Dördüncü Zırhlı Tümenini  denetledi Verilen görüntüde ise Mısır ordusunun savaşa hazır olduğu vurgulandı

14.10| Hizbullah ve İslami Cihad buluştu

Lübnan merkezli Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah, Beyrut'ta Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri ve İslami Cihad lideri Ziyad el-Nakhala'yla bir araya geldi.

Hizbullah'tan bu sabah yapılan açıklamaya göre, üç lider görüşmede Gazze Şeridi'nde ve Lübnan'ın İsrail sınırında yaşanan çatışmaları ele aldı.

14.00| Unicef: Gazze'de 2 bin 360 çocuk öldü

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (Unicef), Hamas'ın 7 Ekim saldırısı sonrası İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 2 bin 360 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Unicef'ten Çarşamba sabahı yapılan açıklamada 5 bin 364 çocuğun da yaralandığı bildirildi. Verilere ilişkin kaynak belirtmeyen Unicef, bölgeden gelen haberlere atıfta bulundu.

Unicef Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, "Çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması, kaçırılması, hastane ve okullara yapılan saldırılar, insani yardım erişiminin engellenmesi çocuk haklarının ağır bir şekilde ihlal edilmesidir" dedi.

12.30| ABD F-16 filosu Orta Doğu'ya ulaştı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Orta Doğu'ya gönderilen F-16 filosunun, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) görev alanına ulaştığını açıkladı.

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre, CENTCOM'un görev alanına ulaşan F-16 filosunun, Bakanlığın bölgeye daha önce gönderdiği savunma birimleriyle "Bölgedeki ABD güçlerinin kendilerini savunmaları için" çalışacağını bildirdi.

11.20| Guterres 'Filistin işgal altında' dedi İsrail tepki gösterdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumunda konuştu.

“Gazze’de açık bir şekilde şahit olduğumuz uluslararası insani hukuk ihlallerinden derin endişe duyuyorum. Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı.” diyen Guterres’e İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise tepki gösterdi. Sosyal medya platformu X üzerinden paylaşım yapan İsrail’in BM Büyükelçisi Erdan, “Guterres’i derhal istifaya çağırıyorum” dedi.

11.05| ABD'de üniversiteler Filistin'e destek veren öğrenci kulüplerini kapatıyor

İsrail-Filistin çatışmaları 19'uncu gününde devam ederken, ABD'nin Florida eyaletinde üniversitelerde bulunan Filistin'de Adalet için Öğrenciler (SJP) isimli öğrenci topluluğunu kapatmaları talep edildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Florida Valisi ve Cumhuriyetçi Parti'den 2024 başkan aday adayı Ron DeSantis ile birlikte çalışan eyalet yüksek öğretim kurumunun kararıyla birlikte Florida, ülkede SJP'yi yasaklayan ilk eyalet olacak.

10.55| Türkiye 2 uçak daha insani yardım malzemesi gönderdi

Türkiye Gazze’ye ulaştırılmak üzere Mısır’a içinde insani yardım malzemelerinin bulunduğu 2 uçak daha gönderdi. Uçaktaki malzemeler ağırlıklı olarak jeneratörler ve tıbbi malzemelerden oluşuyor. Son gönderilen uçakla birlikte 6 uçak gönderilmiş oldu.

10.45| İsrail Suriye'yi vurdu: 8 Suriye askeri öldü

Suriye devlet medyası, İsrail'in Suriye'nin güneybatısındaki askeri mevzilere yaptığı saldırıda 8 Suriyeli askerin öldürüldüğünü ve 7'sinin de yaralandığını ifade etti.

SANA'ya konuşan bir askeri kaynak, İsrail'in Dera yakınlarındaki askeri mevzileri hedef aldığını belirtti. Saldırıda maddi hasar da yaşandığı bildirildi. 

İsrail, çarşamba sabahı Suriye'den yapılan roket atışına karşı Suriye ordu altyapısının vurulduğunu açıklamıştı. 

10.35| BM yardım kurumu: Yakıtımız bitmek üzere

Gazze'deki Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı çalışanları, yakıtlarının çarşamba akşamı itibariyle biteceğini söyledi.

İsrail ordusu ise uydu görüntülerini göstererek Hamas'ın yakıt istiflediğini iddia ediyor. 

10.30| Nasır Hastanesi'nin çevresi bombalandı

Filistin televizyonu, İsrail güçlerinin dün gece Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus kentindeki Nasır Hastanesi çevresini hedef alması sonucu onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını bildirdi.

10.00| Gazze'ye yardım taşıyan 8 TIR, Refah Sınır Kapısı'ndan geçti

Filistin Kızılayı, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden 8 tır insani yardım aldığını ve 21 Ekim'den bu yana Gazze'ye gelen konvoy sayısının 4'e çıktığını duyurdu.

Kızılaydan yapılan yazılı açıklamada, Filistin Kızılayı'nın Refah Sınır Kapısı'ndan 8 tırdan oluşan dördüncü insani yardım paketini Mısır Kızılayı'ndan teslim aldığı kaydedildi.

Açıklamada, tırlardan 5'inin su, 2'sinin gıda, 1'inin de ilaç taşıdığı belirtildi.

Refah Sınır Kapısı Basın Ofisi Müdürü Vail Ebu Muhsin, 23 Ekim'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'dan 20 araçlık "üçüncü" insani yardım konvoyunun Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yaptığını söylemişti.

İlk yardım konvoyu 20, ikincisi ise 14 tırdan oluşuyordu ve bugünkü konvoy ile birlikte Gazze'ye giren yardım tırı sayısı 62'ye yükselmiş oldu.

08.40 | İsrail, Gazze'de bir camiyi daha bombaladı

İsrail savaş uçakları gece saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki Hıttin Camisi'ni bombaladı.

El-Aksa Kanalı'nın Telegram sayfasında yer alan haberde saldırıya ilişkin bilgi verildi.

Haberde, "İşgal güçlerine ait savaş uçakları, Cela Caddesi'ndeki Hıttin Camisi'ni bombaladı." ifadeleri kullanıldı.

Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin ise bilgi paylaşılmadı.

İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yıkılan cami sayısı 33'e yükseldi.

Son olarak 23 Ekim'de İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'ndeki En-Nur el-Muhammedi Camisi'ne düzenlediği saldırıyla birlikte 7 Ekim'den bu yana yıkılan cami sayısının 32 olduğu bildirilmişti.

07.49 | Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'dan, BM'ye "Gazze" eleştirisi 

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Birleşmiş Milletlerin (BM) Gazze'de yaşanılanlar karşısında daha fazla sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Sosyal medya hesabı X'ten açıklamada bulunan Lula da Silva, İsrail-Filistin sorununun çözümünde BM'nin etkisinin zayıfladığını ve Gazze Şeridi'ndeki gerilimin düşürülmesi için BM'nin daha fazla sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Lula da Silva, "Eğer BM'nin gücü olsaydı, daha büyük müdahalelerde bulunabilirdi. ABD'nin de daha fazla müdahalesi olabilir ancak halk bunu istemiyor. İnsanlar savaş istiyor, nefreti körüklemek istiyor ancak ben bunu bu şekilde görmüyorum. Beni istediğin kadar eleştirebilirsin; 'Lula barış hakkında konuşmaya devam edecek.'" ifadelerini kullandı.

Hamas ve Hizbullah'a değinen Lula da Silva, "Çin, Güney Afrika ve Katar ile halen konuşmalıyız görünüşe göre onlarla (Hamas ve Hizbullah) diyalogları var. İnsani koridor, gıda, ilaç ve elektriğin sağlanması gerekiyor ve artık çocuklar öldürülmesin." dedi.

Lula da Silva, Rusya ve Çin'in, Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözümü desteklediklerini belirterek, "Müzakere masasında kimse ölmez, daha az maliyetli olur ve bir çözüm bulabiliriz. Orta Doğu'da İsrail'in kendi topraklarını koruduğundan, sınırları BM tarafından çizilen Filistinlilerin de kendi topraklarına sahip olma hakkından emin olmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

06.04 | İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği hava saldırısında ölen sayısı 4'e yükseldi

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine savaş uçakları eşliğinde düzenlediği saldırıda, yaralanan Filistinlilerden birisi daha hayatını kaybetti, ölü sayısı 4'e çıktı.

Filistin resmi televizyonunun verdiği haberde, yaralılardan bazılarının durumunun ciddiyetini koruduğu ifade edildi. Ölenlerin kimliklerine dair bilgi verilmedi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın yerel kaynaklardan aktardığına göre, İsrail işgal güçleri, Cenin kentinin Burkin, Burkin Vadisi, el-Hedef bölgesine baskın düzenledi.

İsrail güçleri baskın öncesinde, bölgedeki bazı binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirdi.

Cenin kentindeki Makbarat Şuheda bölgesi çevresinde baskına karşı koymak için toplanan Filistinliler üzerine İsrail savaş uçakları tarafından en az iki roket atıldı. Roketli hava saldırısı sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

Cenin'deki İbni Sina Hastanesi'ndeki sağlık kaynakları, roketli saldırı sonucu kendilerine 8 yaralının geldiğini, bazılarının başından yara aldıklarını ve durumlarının kritik olduğunu belirtti. Bölgedeki başka hastanelerde de yaralılar olduğu aktarıldı.

Yaralanan Filistinlileri hastaneye götürmek için gelen ambulanslara İsrail askerleri tarafından engel olundu.

Bölgedeki yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, İsrail askerleri ile Filistin direniş grupları arasında çatışmalar çıktı. İsrail ordusuna ait bazı araçlara Filistinliler tarafından patlayıcılarla saldırılar düzenlendi.

Konuya ilişkin El-Kassam Tugayları, "Cenin kentinde baskın yapan İsrail askerleriyle çıkan çatışmalarda bazı askerleri yaraladıklarını" duyurdu.

Cenin kentine düzenlenen baskınla eşzamanlı olarak, İsrail güçlerinin kentte elektrikleri kestiği belirtildi.

05.29 | İsrail ordusu, Batı Şeria'nın çeşitli kentlerine baskınlar düzenledi

İsrail ordusu, işgal altındaki Filistin'in Batı Şeria bölgesindeki kent ve beldelere düzenlediği baskınlarda, çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

Filistin haber ajansı WAFA, İsrail ordusuna bağlı askerlerin, Batı Şeria'nın Nablus, el-Halil ve Tubas kentlerine baskınlar düzenlediğini duyurdu.

Nablus kentinin doğu bölgesine buldozerler eşliğinde çok sayıda askerle gelen İsrail güçleri, kentin, Eski Asker Kampı ve Halk mahallesi çevresinde konuşlandı. Baskın sırasında, çevredeki binaların çatılarına keskin nişancıların yerleştirildiği gözlendi.

El-Halil kentindeki el-Berec, Deyr el-Asel, el-Mecd, Tavvas, köylerine baskın düzenleyen İsrail güçleri, burada 11 Filistinliyi gözaltına aldı.

Ayrıca Halil kentindeki Zeytun, Kayzun, Cebel Ebu Rumman mahallelerindeki baskınlar sırasında 3 kişiyi gözaltına alan İsrail güçleri, bir Filistinlinin evinde arama yaptı.

İsrail güçleri, Halil kentindeki Beyt Avva beldesi, el-Arrub kampı ve kuzeydeki Beyt Emr beldesinde Filistinli bir genci darp ettikten sonra gözaltına aldı.

Öte yandan İsrail güçleri, Batı Şeria'nın kuzeydoğusundaki Tubas kentinde Filistinlilere ait evlere baskının ardından, iki Filistinliyi gözaltına aldı.

Buldozerler eşliğinde ve çevre binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirilmiş şekilde düzenlenen baskınlar sırasında İsrail askerleri yoğun silah atışları yaptı.

05.26 | Kolombiya'dan Gazze'ye insani yardım malzemesi

Filistin'in Bogota Büyükelçisi Raouf Almaki, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun talimatları doğrultusunda, Gazze'ye ulaştırılmak üzere bugün Mısır'a insani yardım uçağının gönderileceğini bildirdi.

Gazze'deki hastanelerin sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunu vurgulayan Almaki, bugün Kolombiya Hava Kuvvetlerine ait bir uçakla Filistin halkına insani yardım malzemelerinin taşınacağını duyurdu.

Almaki, Kolombiya'ya yardımları için teşekkür ederek, "Su yok, elektrik yok, enerji yok. Şu anda istediğimiz en önemli şey dünyanın vicdanına seslenmektir. Mücadeleye devam edebilir miyiz? tükeniyoruz, şimdi çalışacak yakıtımız kalmadı. Artık bu kadar yaralıya müdahale edecek ekipmanımız da kalmadı." ifadesini kullandı.

Söz konusu yardım tekliflerine minnettar olduklarını belirten Almaki, "Uzaktan taşınması zor ürünler var. Kolombiya'dan Gazze'ye ulaşım maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle giyim, ayakkabı ve diğer malzemelerin bağışlanması, nakliyesi açısından zor oluyor." dedi.

Almaki, Gazze halkının şu anda "acil olarak" ilaca ihtiyacı olduğunu kaydederek, her türlü sağlık malzemeleri bağışına açık olduklarını söyledi.

Gazze'de büyük bir katliam ve yıkım yaşandığını dile getiren Almaki, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu.

04.33 | İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği hava saldırısında 3 Filistinli öldü

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine savaş uçakları eşliğinde düzenlediği saldırıda 3 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin resmi televizyonu, İsrail saldırıları sonucu Cenin kentinde 3 Filistinlinin öldüğünü, yaralılar olduğunu duyurdu.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın yerel kaynaklardan aktardığına göre, İsrail işgal güçleri, Cenin kentinin Burkin, Burkin Vadisi, el-Hedef bölgesine baskın düzenledi.

İsrail güçleri baskın öncesinde, bölgedeki bazı binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirdi.

Cenin kentindeki Makbarat Şuheda bölgesi çevresinde baskına karşı koymak için toplanan Filistinliler üzerine İsrail savaş uçakları tarafından en az iki roket atıldı. Roketli hava saldırısı sonucu çok sayıda kişi yaralandı.

Cenin'deki İbni Sina Hastanesi'ndeki sağlık kaynakları, roketli saldırı sonucu kendilerine 8 yaralının geldiğini, bazılarının başından yaralı olup durumlarının kritik olduğunu belirtti. Bölgedeki başka hastanelerde de yaralılar olduğu aktarıldı.

Yaralanan Filistinlileri hastaneye götürmek için gelen ambulanslara İsrail askerleri tarafından engel olundu.

03.06 | Gazze için insani yardım taşıyan 8 tır daha Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yaptı

Filistin Kızılayı, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden 8 tır insani yardım aldığını ve 21 Ekim'den bu yana Gazze'ye gelen konvoy sayısının 4'e çıktığını duyurdu.

Kızılaydan yapılan yazılı açıklamada, Filistin Kızılayı'nın Refah Sınır Kapısı'ndan 8 tırdan oluşan dördüncü insani yardım paketini Mısır Kızılayı'ndan teslim aldığı kaydedildi.

Açıklamada, tırlardan 5'inin su, 2'sinin gıda, 1'inin de ilaç taşıdığı belirtildi.

Refah Sınır Kapısı Basın Ofisi Müdürü Vail Ebu Muhsin, 23 Ekim'de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'dan 20 araçlık "üçüncü" insani yardım konvoyunun Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye giriş yaptığını söylemişti.

İlk yardım konvoyu 20, ikincisi ise 14 tırdan oluşuyordu ve bugünkü konvoy ile birlikte Gazze'ye giren yardım tırı sayısı 62'ye yükselmiş oldu.

02.53 | İsrail askerlerinin geçen hafta Batı Şeria'da yaraladığı Filistinli genç, hayatını kaybetti

İsrail askerleri tarafından geçen hafta, işgal altındaki Batı Şeria'nın Tul Kerim kentinde açılan ateş sonucu ağır yaralanan Filistinli gencin bu gece hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, bölgedeki sağlık kaynakları, Tul Kerim'in doğusundaki Anebta beldesinde geçen hafta yaralanan Halid Sellam Fukaha'nın (19) öldüğünü duyurdu.

Fukaha, geçen hafta Anebta beldesinde İsrail askerleri tarafından açılan ateş sonucu ağır şekilde yaralanmış, Nablus'taki bir hastaneye kaldırılmıştı.

02.19 | Arap dışişleri bakanları, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze için derhal ateşkes talep etti

irleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde konuşan Arap ülkelerinden dışişleri bakanları, Gazze'de derhal ateşkesin sağlanması için harekete geçilmesini istedi.

BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin konusuna ilişkin düzenlenen oturumda, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün ve Cezayir dışişleri bakanları konuşma yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, "Gazze Şeridi'ne yönelik kayıtsız ve şartsız derhal sürdürülebilir bir ateşkes olması gerektiğini" söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, "Şu ana kadar, tanık olduğumuz şey, uluslararası toplumun İsrail güçlerinin Gazze sakinlerine karşı uyguladığı toplu cezalandırmayı ve zorla yerinden edilme girişimini durdurmadaki başarısızlığıdır; bu da bizi hepimizin arzuladığı güvenlik ve istikrara daha fazla yaklaştırmayacak." ifadelerini kullandı.

"Güvenlik Konseyi'nin sessizliği kabul edilemez." diyen Bin Farhan, Güvenlik Konseyi'nin askeri operasyonun durması, sivillerin himayesi, ablukanın kaldırılması ve yardımların girişinin temini için harekete geçme zamanının geldiğini vurguladı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi de BM Güvenlik Konseyi oturumunda yaptığı konuşmada, "İsrail'e destek vermek isteyen, savaşı durmaya, kapsamlı ve adil barışa destek verir. Filistinlilere karşı sorumluluğunu taşımak isteyen de onların öldürülmesini durdurmaya, kapsamlı ve adil barışa destek verir." dedi.

Safedi, şunları kaydetti:

"İşgalin yarattığı ve daha da derinleştirdiği krizin komşu ülkelere aktarılması için her türlü girişim, işgal son bulana dek kesinlikle bitmeyecektir. Bu da ulusal güvenliğimize yönelik bir tehdittir ve tüm gücümüzle buna karşı koyacağız"

Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf da konuşmasında, "Yakın vadede Güvenlik Konseyi'nin Gazze Şeridi'ne uygulanan haksız kuşatmayı kaldırmasının, ayrım gözetmeyen bombardımanı ve halkın yerinden edilmesini durdurmasının beklendiğini" söyledi.

01.58 | Filistin Devlet Başkanı Abbas: "Gazze'de olup bitenlerin sorumluluğu İsrail'de ve taraftarlarındadır"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Bugün yaşanan olayların sorumluluğunu İsrail taşıyor ve İsrail işgal yönetiminin saldırgan uygulamalarını derinleştirmeye teşvik eden dünya ülkeleri de bu sorumluluğu paylaşıyor." dedi.

Abbas, işgal altındaki Ramallah'ta, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi.

Filistin televizyonu, Abbas-Macron görüşmesinin ardından yapılan açıklamaları yayınladı.

Filistin'de yaşananların sorumluluğunun İsrail'in sırtında olduğunu belirten Abbas, aynı sorumluluğu, İsrail'in saldırganlığını derinleştirmeye teşvik eden dünya ülkelerinin de paylaştığını vurguladı.

Abbas, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Barıştan uzaklaşıp askeri ve güvenlik çözümlerini tercih eden, iki devletli çözümü baltalamaya çalışan İsrail işgal yönetiminin yıkıcı politika ve uygulamalarının devam edeceği konusunda defalarca uyardık. Bugüne bizi sürükleyen güvenlikçi ve askeri çözümlerin artmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu durum, bölgede, bölgesel ya da bir dünya savaşına götürebilir."

Abbas; tam bir ateşkes, güvenlik koridorunun açılması, su, elektrik, yakıt ve diğer ihtiyaçların sağlanmasını talep ettiklerini belirterek "İster Gazze ister Batı Şeria olsun, Filistinlilerin topraklarından ve evlerinden alınarak Filistin dışına göç ettirilmelerine karşı olduklarını" yineledi.

Güvenlik Konseyi'ndeki taraflara ve Fransız mevkidaşına, İsrail saldırılarının derhal durması, uluslararası bir barış konferansı düzenlemesi ve siyasi çözüme geçiş çağrısı yapan Abbas, "Gazze Şeridi, işgal edilmiş toprakların bir parçasıdır. Gazze'ye ilişkin kısmi ya da güvenlik içerikli herhangi bir çözümü reddediyoruz. Kapsamlı siyasi çözüme bağlıyız." ifadelerini kullandı.

Abbas, "barışı kuracak uluslararası bir koalisyon oluşturulması" çağrısı yaptı.

Oturumda konuşan Macron, "7 Ekim'de Gazze çevresinde Hamas'ın yürüttüğü operasyonda 30 Fransız'ın ölü ve yaralı olduğunu" dile getirdi.

01.49 | ABD, İsrail'e silah ve mühimmatın ardından askeri uzmanlar gönderdi

Pentagon, İsrail Savunma Güçleri’ne danışmanlık yapmak üzere bölgeye ABD’li komutanların gönderildiğini; bu komutanların operasyon yönetmeyeceğini, meskun mahal muharebeleri ile ilgili deneyimlerini paylaşmak üzere orada olduklarını açıkladı.
23.53 | Hizbullah, İsrail ile çatışan 5 mensubunun daha öldüğünü duyurdu 

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "görev sırasında" 5 mensubunun hayatını kaybettiğini bildiren Hizbullah, bu ölümlere neden olan çatışmalara ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.