CANLI | İsrail-Filistin çatışmalarında 27. gün | Biden, Gazze'den 'tutsakların çıkarılması' için 'ara verme' çağrısı yaptı

CANLI | İsrail-Filistin çatışmalarında 27. gün | Biden, Gazze'den 'tutsakların çıkarılması' için 'ara verme' çağrısı yaptı
Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 27. gününde de devam etti. İsrail, şimdiye kadar 15 askerin öldüğünü duyurdu. Mülteci kampına yönelik bombalaya da tepkiler sürüyor. Gazze ile Mısır arasındaki sınır...

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 27. gününde de devam etti. İsrail, şimdiye kadar 15 askerin öldüğünü duyurdu. Mülteci kampına yönelik bombalaya da tepkiler sürüyor. Gazze ile Mısır arasındaki sınır kapısı Refah'ın 3 haftadan uzun süredir ilk kez açılmasıyla 335 yabancı ülke vatandaşı ve 76 yaralı Gazzeli, Gazze'den ayrıldı. 

Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar, 27. gününde de devam ediyor.

Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını aralıksız sürdüren İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısında ölü, yaralı ve kayıp sayısının 1000'e yükseldiği bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Facebook sayfasından yazılı açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Cibaliya katliamında şehit, yaralı ve kayıp sayısı bin" ifadelerini kullandı.

Savaşın 27. gününden öne çıkanlar:

22.00| İsrail Ordu Sözcüsü Hagari: Gazze kentini kuşattık

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze şehrine yönelik kuşatmanın tamamlandığını, ateşkes seçeneğinin de masada olmadığını söyledi.

Hagari, düzenlediği basın toplantısında İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kara birliklerinin bölgede ilerlediğini aktaran Hagari, Gazze kentine yönelik kuşatmanın tamamlandığını bildirdi.

Hagari, ateşkese dair bir soruya ise "ateşkes seçeneğinin masa olmadığı" cevabını verdi.

21.00| ABD Başkanı Biden, Gazze'den 'tutsakların çıkarılması' için 'ara verme' çağrısı yaptı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in işgali altındaki Gazze Şeridi'nde, "tutsakların dışarı çıkarılması" için çatışmalara "ara verilmesi" çağrısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden, 2024 Başkanlık Seçimleri ile ilgili Minnesota eyaletinde bir programda konuştu.

Kendini "haham" olarak tanıtan Jessica Rosenberg adlı kadın, Biden'ın sözünü keserek İsrail-Filistin çatışmasının sonlanması için "ateşkes çağrısı" yapmasını istedi.

Biden, bunun üzerine "Sanırım ara vermeye ihtiyacımız var" dedi. "Ara vermenin" ne anlama geldiği sorusuna Biden, Hamas tarafından tutulan esirleri kastederek, "Ara verme, tutsakların dışarı çıkması için zaman verilmesi anlamına gelir" yanıtını verdi.

Salondaki kalabalık tarafından susturulmaya çalışılan Rosenberg, Biden'e "Sorumu yanıtlamanızı çok isterim" dedi.

Biden ise "Bu, İsrailliler için inanılmaz derecede karmaşık bir durum. Bu tartışmada Filistin ve Yahudi tarafının duygularını tamamen anlayabiliyorum" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray yetkilileri daha sonra Biden'ın konuşmasında bahsettiği "tutsaklardan" kastının Hamas tarafından tutulan rehineler ve insani yardım olduğunu açıkladı.

20.30| BM raportörleri: 'Gazze'deki insani felaketi önleyin, Ateşkes yapılsın'

Birleşmiş Milletler raportörleri incelemelerini tamamladı. Raportörler, Gazze'de yaşanan insani felaketi önlemek için ateşkes çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) raportörlerinden Pedro Arrojo Agudo, Michael Fahri, Tlaleng Mofokeng, Paula Gaviria Betancur, Irene Khan, Francesca Albanese ve Ashwini K.P'nin imzasıyla, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımlandı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ni yok etme planlarını durdurmaya yönelik çağrıları reddetmesinden derin hayal kırıklığı duyuyoruz. Filistin halkının ciddi bir soykırım riski altında olduğuna olan inancımız sürüyor. Harekete geçmenin tam zamanı. İsrail'in müttefikleri de sorumluluk taşıyor ve İsrail'in felakete yol açacak eylem tarzını önlemek için hemen harekete geçmeliler. İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik hava saldırısı, uluslararası hukukun küstahça ihlalidir ve bir savaş suçudur.

Gazze'de gıda, su, ilaç, yakıt ve temel ihtiyaç malzemelerine olan ciddi ihtiyaç ve her an ortaya çıkabilecek sağlık tehdidi riski konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, "Gazze'deki durum felaket seviyesinde bir kritik eşiğe ulaştı."

Independent Türkçe'nin yer verdiği açıklamada, Gazze'de 2 milyondan fazla kişinin içme suyu bulmakta zorlandığının da altı çizildi.

20.25| Rusya: Gazzelilerin Sina Yarımadası'na nakledilmesi bölgedeki durumu kötüleştirecek

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Gazzelilerin Sina Yarımadası'na nakledilmesinin felakete yol açacağını ve bölgedeki durumu kötüleştireceğini söyledi.

Zaharova, "Biz de bu tür kışkırtıcı açıklamaların radikal yönelimi ve karşılıklı sertleşme seviyesinin yükselmesini teşvik ettiğini, çatışmaların uzamasını kışkırttığını düşünüyoruz. Bu tür planların gerçekleştirilmesi durumunda, insanların yerinden edilmesi, felakete yol açacak ve bölgedeki durumu daha da kötüleştirecek. Bunun, hem Filistinliler hem İsrailliler hem de tüm bölge için yıkıcı sonuçları olacak. Tarihi topraklarda Yahudi devletini yeniden canlandırma fikrinin sahibi olarak kendilerini görenlerden, Filistin halkının kendi topraklarından sürgün edilmesine yönelik önerileri duymak gariptir." dedi.

20.22| Gazze'ye atılan bir bomba kilisenin yakınına düştü: İbadet için toplananlar panik yaşadı

Filistin'deki bir Katolik Kilise'nin rahibi, Gazze'de kilise duası sırasında yapılan bombardımanın görüntüleri kaydetti. Elde edilen görüntülerde bombanın kilisenin çok yakınına düştüğü görüldü.

Filistinli rahip Mitri Raheb, Gazze Şeridi'nde bulunan Katolik Kilisesindeki Hristiyanların ibadet anlarını kaydediyordu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombalarından biri kilisenin çevre bölgesine isabet etti. Kilise cemaati, bombanın sesi ve patlamanın sarsıntısı sonrası tedirginlik ve korku yaşadı.

Katolik Kilisesinin içindeki çocukların korkudan annelerine sarıldıkları görüldü

Independent Türkçe'nin yer verdiği bilgilere göre; Raheb, paylaşımında İsrail'in Gazze'deki Katolik Kilisesi çevresini hava saldırısıyla bombalarken Hristiyanların dua halinde olduğunu belirtti.

20.05| DSÖ: Gazze'de doktorlar anestezi olmadan ameliyat yapıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Filistin topraklarındaki sağlık merkezlerine yönelik 218 saldırıyı doğruladıklarını kaydetti.

7 Ekim'de başlayan çatışmalar nedeniyle 8 bin 500'den fazlası Gazze'de, 1400'ü İsrail'de 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen DSÖ direktörü şöyle konuştu:

Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. Gazze'de sahadaki durum tarif edilemez. Hastaneler, koridorlarda yatan yaralılarla dolu ve morglar dolup taşıyor. Doktorlar anestezi olmadan ameliyat yapıyor.

Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar, uluslararası insani hukukun ihlalidir. Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden 14'ü işlevsiz durumda. Hastanelerin işlevselliği, yiyecek, temiz su eksikliği ve jeneratörlere yetecek yakıtın bulunmaması nedeniyle etkileniyor. Sağlık ihtiyaçları arttıkça bu ihtiyaçları karşılama imkanımız azalıyor.

İsrail'in Gazze'deki 23 hastanenin tahliye edilmesi talebinde bulunduğunu anımsatan Ghebreyesus, bu koşullar altında zorla hastanelerin tahliyesinin, yüzlerce hastanın hayatını riske atacağını vurguladı.

20.20| Netanyahu: Gazze şehrinin kenar mahallelerine yaklaşıyoruz ve acı kayıplarımız var

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Netanyahu, bir askeri üsse gerçekleştirdiği ziyarette konuştu.

Netanyahu, "Çok etkileyici başarılarımız oldu. Gazze şehrinin kenar mahallelerine yaklaşıyoruz ve acı kayıplarımız var" dedi.

"İlerleme kaydediyoruz" diyen Netanyahu, "hiçbir şeyin kendilerini durduramayacağını" savunarak Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sivillere güneye göç etmeleri çağrısını yineledi ve "Hamas'ı etkisiz hale getirmek için operasyonlarına ara vermeyeceklerini" kaydetti.

18.40| Hizbullah'tan İsrail ordusuna SİHA saldırısı

Hizbullah, işgal altındaki Şeba Çiftlikleri bölgesinde İsrail ordusunun bir komuta noktasına saldırı düzenlediklerini duyurdu. Hizbullah'tan yapılan açıklama, patlayıcı dolu iki SİHA'nın bölgede İsrail ordusunu hedef aldığı belirtildi.

Artı Gerçek'in haberine göre, Hizbullah açıklamasında, SİHA'ların "büyük miktarda patlayıcı" yüklü olduğu ve hedeflerini vurduğu savunuldu. İsrail ordusundan konuyla ilgili açıklama gelmedi.

Söz konusu saldırı, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın yarın 7 Ekim'den bu yana ilk kez yapması beklenen açıklama öncesinde geldi.

Hizbullah'ın hedef aldığı Şeba Çiftlikleri, 1967 yılından beri İsrail işgali altında. Bölge, Lübnan-Suriye sınırı ile yine İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nin kesişiminde, stratejik bir noktada bulunuyor.

18.20| İsrail: Bugün 12.000'den fazla hedef vurduk

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 12.000'den fazla askeri hedefi vurdu. Dün yapılan açıklamada 11,000 hedef vurulduğu açıklanmıştı.

Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre yapılan açıklamada İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde 12,000'den fazla hedefi vurduğunu açıkladı.

18.00| İsrail ordusu Yemen'den atılan iki füzeyi engellediklerini duyurdu

İsrail ordusu, Kızıldeniz bölgesinde son günlerde atılan bir seyir füzesini F-35 savaş uçağıyla, karadan karaya atılan başka bir füzeyi de Arrow hava savunma sistemiyle engellediklerini duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, son günlerde hava kuvvetleri radar sistemleri güneydoğudan atılan bir seyir füzesini tespit etti. İsrail hava kuvvetlerindeki "Adir" ismi verilen F-35 savaş uçakları havalanarak bu füzeyi imha etti.

17.24 | İsrail'de savaş nedeniyle 46 bin kişi işten çıkarıldı, Filistinliler bu rakama dahil değil

İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 46 bin İsraillinin işten çıkarıldığını duyurdu.

İsrail'in geçen ay 350 bin kişiyi yedek askerlik görevi için Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına göndermesi iş gücünü olumsuz etkiliyor.

İsrail Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki iş gücünün yüzde 18'ine tekabül eden 760 bin İsraillinin halihazırda çalışmadığı ifade edildi.

Açıklamada, bu durumun 3 nedeni olarak, İsrailli işçiler ve çalışanların orduda görev yapması, Gazze çevresinde ikamet etmeleri ya da çocuklarıyla beraber evde kalmaları sıralandı.

Açıklamada ayrıca 7 Ekim'den bu yana yaklaşık 46 bin İsraillinin işten çıkarıldığı bilgisi verildi.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu verilerine göre, İsrail'de çalışan yaklaşık 140 bin Filistinli işçi, bu rakamlara dahil değil.

17.00| Netanyahu'nun sözcüsünün dili sürçtü: "İsrail sivillerden başkasını hedef almıyor"

İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında ölü sayısı 9 bini aşarken, canlı yayında dili sürçen İsrail Başbakanlık Sözcüsü Tal Heinrich 'sivilleri hedef aldıklarını' dile getirdi. CNN'de çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Heinrich, "İsrail sivillerden başkasını hedef almıyor" ifadelerini kullandı. Kısa süre sonra kendisini düzelten Heinrich, İsrail'in 'teröristleri hedef aldığını ve Hamas'ın bir terör örgütü olduğunu' savundu. 

16.50 | Gazze'de 3 bin 760 çocuk öldü

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kudra, Şifa Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki can kayıpları ve yaralılara ilişkin bilgi verdi. Kudra, İsrail'in son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 265 kişinin daha hayatını kaybettiğini söyledi.

Filistinli yetkili, İsrail saldırılarında Gazze'de 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısının 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61'e çıktığını, en az 32 bin kişinin de yaralandığını belirtti.

16.24 | Cibaliya'ya üçüncü saldırı

İsrail güçleri, iki günde Cibaliya Mülteci Kampı'na üçüncü kez saldırdı. Saldırıda en az 29 kişinin öldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı açıklandı. 

Filistinli WAFA haber ajansından bir muhabir, İsrail güçlerinin kamptaki bir okula füze attığını, 27 kişinin öldüğünü ve çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi.

16.13 | İsrailli yerleşimciler Batı Şeria'da Filistinlilerin mülklerine ve tarım arazilerine saldırdı

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrailli yerleşimcilerin, Nablus'ta Filistinlilere ait ev ile araçlara saldırdığı ve tarım arazilerini ateşe verdiği belirtildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Batı Şeria'da düzenlenen silahlı saldırıda bir İsrail askerinin öldürülmesinin ardından İsrailli Yerleşimciler, Nablus kentinin batısındaki Cit kasabasına baskın düzenledi.

Filistinlilere ait ev ve araçlara saldıran yerleşimciler, tarım arazilerini de ateşe verdi.

İsrail askerlerinin ve polisinin, olay yerinde olduğunu ancak İsraillilerin saldırılarına engel olmadığını ifade eden tanıklar, yolun Filistinlilere ait araçların geçişine kapatıldığını kaydetti.

15.59 | Alman Bakan Habeck: Hamas'ı öven herkes hesap verecek

Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck İsrail düşmanlarının cezalandırılmasını isteyerek Hamas terörünün övülmemesi konusudna uyarıda bulundu.

Yeşiller Partisi'nden Almanya Başbakan Yardımcısı Habeck, ülkesinde Hamas terör örgütünün övülmesine müsamaha gösterilmeyeceği uyarısında bulundu.

Habeck, gösterilerde İsrail bayrağı yakmanın ve 'Hamas terörünü övmenin' suç olduğunu vurgulayarak 'İsrail'den nefret edenlerin' cezalandırılması çağrısında bulundu.

Habeck açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Alman olan herkes bunun hesabını mahkemede vermek zorunda kalacak. Alman olmayanlar da oturumlarını riske atmış olacaklar."

15.22 | Bahreyn, İsrail'deki büyükelçisini geri çağırdı

Bahreyn, İsrail'deki büyükelçisini geri çağırdığını ve İsrail ile tüm ekonomik ilişkilerini durdurduğunu açıkladı.

Körfez ülkesinin parlamentosundan yapılan açıklamada, bu adımların "Filistin davasını ve Filistin halkının meşru haklarını" desteklemek maksadıyla alınan tedbirlerin bir parçası olduğu vurgulandı.

İsrail ile 2020 yılında diplomatik bağlar kuran Bahreyn, İsrail'in Manama Büyükelçisi'nin çoktan ayrıldığını söyledi.

15.06 | İsrail, Gazze'deki çatışmalarda bir tabur komutanının öldürüldüğünü doğruladı

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcü Birimi yaptığı açıklamada 53. Tabur Komutanı Yarbay Salman Habaka'nın Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çatışmada öldürüldüğünü doğruladı.

İsrail'in kuşatma altındaki bölgeye yönelik askeri harekâtını genişletmesinden bu yana öldürülen toplam asker sayısı 18'e yükseldi. Salman Habaka'nın şu ana kadar ölen en rütbeli İsrail askeri olduğu iddia edildi.

14.36 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin merkezinde

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Hamas savunma hattını kırdığını ve bölgenin merkezindeki mevzilerin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

Hagari, açıklamasında, “Askerlerimiz, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Hamas savunma hatlarını tahrip etmeye ve merkezi bölgeleri kontrol altına almaya devam ediyor. Faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak kendimize belirlediğimiz plan ve hedefler doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz. Avaşın her safhasında avantaja sahibiz. Savaş alanındaki birliklerimize sürekli mühimmat ve koruyucu ekipman tedariki devam ediyor" dedi.

Tuğgeneral Itzik Cohen'den alıntı yapan Haaretz'in dünkü haberinde, İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı 162. Tümen'e ait birliklerin Gazze şehrinin kapılarına yaklaştığı bildirilmişti.

14.15 | İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 9 bin 61'e yükseldi

İsrail'in 27 gündür yoğun saldırı altında tuttuğu Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı 265 artarak, 9 bin 61'e yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesinde düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki can kayıpları ve yaralılara ilişkin bilgi verdi.

Kudra, İsrail'in son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 265 kişinin daha hayatını kaybettiğini söyledi.

Filistinli yetkili, İsrail saldırılarında Gazze'de 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısının 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61'e çıktığını, en az 32 bin kişinin de yaralandığını belirtti.

14.18 | Ürdün ve Arabistan, hava sahasının İsrail'e karşı kullanılmasına izin vermeyeceğini bildirdi

Ürdün ve Suudi Arabistan, Yemen'e hava sahasının İsrail'e karşı kullanılmasına izin vermeyeceğini bildirdi.

Öte yandan bu iki ülke, İsrail savaş uçaklarının Yemen'e yönelik saldırılar da dahil olmak üzere hava sahalarını kullanmasına yeşil ışık yaktı.

13.15 | Savaşın başlangıcından bu yana 232 İsrail askeri öldü

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, basın brifinginde İsrail ordusuyla ilgili son güncellemeleri paylaştı. Buna göre savaşın başlangıcından bu yana ölen İsrail askeri sayısı 232 olarak duyuruldu. 

Hagari'nin aktardığına göre, Kuzey Gazze'de çatışmalar gece boyunca devam etti ve çok sayıda Hamas militanı öldü. 

Savaşın başlangıcından bu yana İsrail ordusu, Gazze'de 12 binden fazla hedef vurdu. Ayrıca ordu, İsrail'in Lübnan ile olan kuzey sınırı boyunca Hizbullah hedeflerine saldırmaya devam ediyor. 

Hamas tarafından esir alınan kişi sayısı ise 242 olarak güncellendi. 

12.00 | AFP: Refah'tan bugün 60 yaralının yanı sıra yabancı pasaport sahibi 400 kişi geçecek

Refah Sınır Kapısı'nda bulunan Mısırlı bir yetkili bugün yüzlerce kişinin geçiş yapmasının beklendiğini ancak bu sayının gün içinde dalgalanabileceğini söyledi.

AFP'ye konuşan yetkili, "60 yaralının yanı sıra yabancı pasaport sahibi 400 kişinin de bugün geçmesi bekleniyor" dedi.

Filistin tarafında ise Refah Sınır Kapısı'nın Gazze müdürü Hişam Advan gün içinde yaklaşık 100 yaralının ve aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu 400 yabancı ve çifte vatandaşın geçiş yapmasının beklendiğini söyledi.

Mısırlı yetkili Çarşamba günü toplam 361 yabancı ve çifte vatandaşın Mısır'a giriş yaptığını, bunun da bir gün önce verilen 335 rakamına göre küçük bir artış olduğunu söyledi.

Ayrılmalarına izin verilenler Gazze Şeridi'ndeki 2,4 milyon kişinin çok küçük bir bölümünü temsil ediyor.

10.30 | Mısır, yaklaşık 7 bin yabancı ve çifte vatandaşın Gazze'den tahliyesine yardımcı olacağını açıkladı

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Mısır'ın yaklaşık 7 bin yabancı ve çifte vatandaşın Gazze'den tahliyesine yardımcı olacağı belirtildi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı İsmail Khairat yabancı diplomatlarla yaptığı bir toplantıda Mısır'ın "Refah sınır kapısı üzerinden yabancı vatandaşların Gazze'den kabulünü ve tahliyesini kolaylaştırmaya" hazırlandığını söyledi ve 60'tan fazla milliyeti temsil eden sayının yaklaşık 7 bin olduğunu sözlerine ekledi.

09.30 | İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda şu ana kadar 17 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

07.46 | Hamas: Cibaliye mülteci kampı saldırılarında 195 Filistinli sivil öldü

Hamas, İsrail'in salı ve çarşamba günleri mülteci kampına düzenlediği saldırılardaki can kaybını açıklarken, 120 kişinin hala enkaz altında olduğunu ve 777 kişinin de yaralı olduğunu bildirdi. 

07.28 | Biden, insani ara çağrısı yaptı

Seçim kampanyasına bağış toplamak için düzenlediği mitingde bir protestocunun kendisine "ateşkes çağrısında bulunması" için bağırmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'de insani ara çağrısında bulundu. 

Protestocu, "Bir haham olarak sizin şu anda bir ateşkes çağrısında bulunmanız gerektiğini düşünüyorum" diye bağırdı. 

Biden, "Bence bir araya ihtiyacımız var. Ara demek, tutukluların çıkarılması için zaman demek" dedi.

Beyaz Saray, Biden'ın bu sözlerle Hamas'ın rehin tuttuğu insanlardan söz ettiğini belirterek açıklamaya açıklık getirdi.

07.00 | İsrail ordusu, Gazze'nin çeşitli bölgelerine yoğun saldırılarını sürdürdü

İsrail ordusu; savaş uçakları, topçular ve savaş gemileriyle Gazze Şeridi'nin kuzeyi başta olmak üzere çeşitli bölgelerini yoğun bombardıman ateşine maruz bıraktı.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, kuzeydeki Beyt Hanun, Beyt Lahiye ve Keramet Mahallesi'ne ard arda şiddetli saldırılar düzenledi.

Kentin güneydoğu bölgesi havadan ve topçu atışlarıyla vurulurken, Şeyh Rıdvan, Nasr Mahallesi, Şatı Mülteci Kampı ve çevresine yönelik saldırılar sürdü.

İsrail topçu birlikleri, çalışmalarını durdurduğunu açıklayan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi çevresini onlarca top mermisiyle hedef almaya devam etti.

Gazze'nin güneyindeki Tel el-Heva Mahallesi'nde hizmet veren Filistin Kızılayına bağlı Kudüs Hastanesi çevresine de bir dizi hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, hastaneyi vurma tehditlerini sürdürdü.

Filistin Kızılayı, hastanenin boşaltılması yönündeki İsrail tehditlerine karşı daha önce, yüzlerce yaralı ve hastanın tedavilerinin sürdüğünü ve 14 bin kişinin güvenli bir yer olarak sığındığı önemli sağlık merkezinin kesinlikle boşaltılmayacağını ve hizmete devam edeceğini duyurmuştu.

06.12 | İsrail ordusu, Hizbullah'ın İsrail dronu yok ettiği iddiasını reddetti.

Hizbullah, perşembe günü, Lübnan'ın güneyinde uçan bir İsrail dronunu vurduklarını ve yok ettiklerini söyledi. İsrail ordu sözcüsü ise dronda hasar olmadığını ve İsrail kuvvetlerinin drona ateş açan ekibe saldırdığını belirtti.

05.30 | ABD Temsilciler Meclisi, Filistin yanlısı Kongre üyesini kınamayı reddetti

ABD Kongresi'nin tek Filistin kökenli üyesi Rashida Tlaib, bir mitingde ateşkes çağrısı yapmıştı. Aşırı sağcı Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene, Tlaib'i "antisemit aktivite, terör örgütlerine sempati duyma ve ABD Kapitol kompleksinde ayaklanmaya liderlik etme" ile suçlamıştı.

Temsilciler Meclisi, Tlaib'i kınayacak tasarıyı 222'ye 186 oy ile reddetti.

3.21 | UNRWA: 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 70 çalışanımızı kaybettik

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılarda 70 ajans çalışanının öldüğünü bildirdi.

02.55 | Yemen'deki Husiler: Çok sayıda İHA'yı İsrail yönüne fırlattık

Yemen'deki Husiler, çok sayıda insansız hava aracını (İHA) İsrail içlerindeki birçok hedefe doğru fırlattıklarını duyurdu. 

Gazze'de İsrail saldırıları durana dek askeri operasyonlarının süreceğini belirten Husilerin askeri sözcüsü Seri, saldırıyı zulüm altındaki Filistin halkının zaferi, Yemen halkı ve ümmetin tüm halklarının istekleri ve çağrılarına icabet için yaptıklarını vurguladı.

00.22| Mısır: Gazze'deki yaralılardan ilk grup Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı

Mısır Sağlık Bakanlığı, İsrail'in yoğun şekilde bombaladığı Filistin'in Gazze Şeridi'nden 117'si yabancı ülke vatandaşı çok sayıda yaralının olduğu ilk grubun Refah Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptığını duyurdu.

Mısır Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'den Mısır'a giriş yapan yaralılar hakkında bilgi verildi.

Açıklamada, "Gazze'deki olaylarda yaralanan Filistinli kardeşlerimizden ilk grubu Refah Sınır Kapısı'nda karşılandık" ifadelerine yer verildi.

Yaralıların tümünün Kuzey Sina kentindeki donanımlı hastanelere nakledilmeye başlandığı aktarıldı.

Gazze'den getirilen yaralıların olduğu ilk grupta toplamda kaç kişinin bulunduğuna ilişkin bilgi verilmezken, bunlardan 117'sinin yabancı olduğu belirtildi.

00.10| BM: İsrail'in Gazze'deki mülteci kampına saldırıları, "savaş suçu" sayılabilecek orantısız saldırılar

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin X hesabından yapılan açıklamada, "İsrail'in, Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği hava saldırılarının ardından meydana gelen çok sayıda sivil zayiatın ve yıkımın boyutu göz önüne alındığında, bu saldırıların savaş suçu teşkil edebilecek orantısız saldırılar olduğuna ilişkin ciddi endişelerimiz bulunmaktadır." ifadeleri kullanıldı.

00.00| Biden, ABD vatandaşlarının Gazze'den Refah Sınır Kapısı yoluyla ayrılacağını duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, yaralı Filistinliler ve yabancı uyrukluların Gazze'den Mısır'a gitmeleri için güvenli geçiş sağladıklarını belirtti.

 Biden, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Bugün Amerikan liderliği sayesinde yaralı Filistinlilerin ve yabancı uyrukluların Gazze'den güvenli çıkışını sağladık. Amerikan vatandaşlarının bugün çıkış yapmasını bekliyoruz ve önümüzdeki günlerde daha fazla çıkış görmeyi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

 ABD Başkanı Biden, "Amerikalıları Gazze'den çıkarmak için çalışmaktan vazgeçmeyeceğiz." vurgusunu da yaptı.

 Biden'ın açıklaması, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby'nin, "Hamas'ı ABD vatandaşlarının Gazze'den ayrılmasını engellemekle" suçlamasından bir gün sonra geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da günlük basın toplantısında, "Gazze'de iletişim halinde oldukları, ayrılma arzusunu ifade eden 400 civarında Amerikalının bulunduğunu" ve "Refah Sınır Kapısı'ndan geçen çok sayıda Amerikan vatandaşı olduğunu" açıkladı.