CANLI l Çatışmalarda 34. gün: Beyaz Saray: İsrail saldırılara her gün 4 saat ara verecek

CANLI l Çatışmalarda 34. gün: Beyaz Saray: İsrail saldırılara her gün 4 saat ara verecek
Hamas’ın saldırıları sonra İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyine düzenlediği kara harekâtında Hamas'ın Gazze'nin kuzeyinde kontrolü kaybettiği ifade edildi.Gazze'ye yönelik...

Hamas’ın saldırıları sonra İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyine düzenlediği kara harekâtında Hamas'ın Gazze'nin kuzeyinde kontrolü kaybettiği ifade edildi.

Gazze'ye yönelik yapılan saldırılar 34. gününe girdi. Bir İsrail ordusu sözcüsü, "Hamas kuzeyin kontrolünü kaybettiği için insanlar kaçıyor" dedi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiseri, hem İsrail'i hem de Hamas'ı savaş suçu işlemekle suçladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Amiral Daniel Hagari, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Hamas’ın Gazze'nin kuzeyindeki kontrolünü kaybettiğini ve binlerce sakinin güneye doğru hareket ettiğini belirtti.

Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Hagari :“Hamas kuzeyde kontrolü kaybettiği için 50 bin Gazzeli kuzeyden güneye doğru gidiyor. Hamas kontrolü kaybetti ve kuzeyde kontrolü kaybetmeye devam ediyor." dedi.

İşte savaşın 34. gününden öne çıkanlar:

23.40| İslami Cihad Hareketi: 2 İsrailli rehineyi serbest bırakmaya hazırız

İslami Cihad Hareketi, 1'i çocuk 2 İsrailli rehineyi serbest bırakmaya hazır olduklarını açıkladı. Ayrıca Gazze'deki bombardıman nedeniyle rehinelere ilişkin tüm sorumluluğu reddettiklerini duyurdu.

18.40| Beyaz Saray: İsrail her gün saldırılarına 4 saat ara verecek

İsrail'in Gazze'ye saldırıları devam ediyor. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bin 812'ye ulaştı. İnsani ateşkes ilan edilmesi için tüm dünyadan ABD ve İsrail'e çağrılar da sürüyor.  

Beyaz Saray bugün konuya ilişkin bir açıklama yapıldı.

Habertürk'ün haberine göre Beyaz Saray'ın açıklamasında, "İsrail Gazze'nin kuzeyinde her gün 4 saat ara verecek. Aralarda askeri operasyon olmayacak, duraklamalar bugün başlayacak" denildi.

17.40| İsrail'in Kızıldeniz'deki Eilat kentine insansız hava aracı saldırısı

İsrail ordusu, ülkenin güneyinde bulunan Eilat kentinde bir binaya insansız bir hava aracının "çarptığını" duyurdu. Olayda yaralanan olmadığı belirtildi. Ordu sözcüsü, söz konusu binanın sivil olduğunu söyledi.

Yemen'deki İran yanlısı Husiler, İsrail ordusunun Gazze'deki ayrım gözetmeyen bombardımanına misilleme olarak ekim ayında füze ve insansız hava araçlarıyla saldırı girişimlerinde bulunmuştu.

14.00| Gazze'de binlerce Filistinli güneye kaçıyor

Gazze'deki Filistinliler, kentin kuzeyinde çatışmaların yoğun olduğu bölgeden açılan koridorlar taşıyabildikleri eşyalarıyla birlikte evlerini terk ediyor. Bazıları sivil olduğunu göstermek için beyaz bayraklar taşıyor.

12.00| Sağlık Bakanı Fahrettin Koca İsrail Sağlık Bakanı ile görüştü

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Koca, sivillerin hedef alındığı ablukadaki Gazze’de kanser hastası çocuklar için harekete geçtiklerini söyledi:

“İsrail sağlık bakanıyla görüştüm. Çocuklar konusundaki hassasiyeti ifade ettim. Bu durumun inkar edilecek hiçbir yanı yok. Kendisi de haklı olduğumuzu ifade etti. Hastaların Türkiye’ye güvenli sevki için mutabık kaldık. En yakın sürede kanser hastası çocukları Türkiye’ye getirmeye başlayacağız.”

10.15| İsrail uçakları hastane çevrelerini vurdu

Filistin haber ajansı WAFA'nın haberlerine göre, binlerce hasta ve sığınmacının bulunduğu Şifa Hastanesi, İsrail uçaklarından aralıklarla atılan füzelerin hedefi oldu. Aydınlatma fişeklerinin eş zamanlı kullanıldığı saldırılar sonucu hastane çevresine şarapnel parçaları zarar verdi.

09.30 | AP: Gazze'de insani ateşkes için müzakereler yürütülüyor

Hamas'ın elindeki bir düzine rehinenin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de üç günlük insani ateşkes sağlanması için müzakereler sürdürüldüğü iddia edildi.

AP'nin haberine göre; isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuşan Mısır'dan iki, Birleşmiş Milletler'den bir yetkili ve Batılı bir diplomat müzakereleri doğruladı. Müzakerelere Katar, Mısır ve ABD'nin aracılık ettiği öğrenildi.

AP, anlaşmanın, kuşatma altındaki 2,3 milyon Filistinlinin kötüleşen koşullarını hafifletmek için sınırlı miktarda yakıt da dahil olmak üzere daha fazla yardımın bölgeye girmesini sağlayacağını yazdı.

09.20 | Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Filistin yanlısı eylemleri bir kez daha hedef aldı

Braverman, "Bu yürüyüşlerin sadece Gazze için bir yardım çığlığı olduğunu inanmıyorum" dedi ve "Bu yürüyüşler, Kuzey İrlanda'da görmeye alışık olduğumuz türden bazı grupların -özellikle de İslamcıların- bir üstünlük iddiasıdır" ifadelerini kullandı.