CANLI l İsrail-Filistin çatışmalarında 30. gün: İsrail bu kez Bureij mülteci kampını hedef aldı: En az 20 ölü

CANLI l  İsrail-Filistin çatışmalarında 30. gün: İsrail bu kez Bureij mülteci kampını hedef aldı: En az 20 ölü
Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırı sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı ve kara hareketi 30. gününde. Gazze’de İsrail saldırıları sebebiyle hayatını kaybeden insanların sayısı 9 bin 500 olurken,...

Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı saldırı sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanı ve kara hareketi 30. gününde. Gazze’de İsrail saldırıları sebebiyle hayatını kaybeden insanların sayısı 9 bin 500 olurken, İsrail ordusu 345 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail'in Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki el-Megazi Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısının 51'e yükseldi, çok sayıda da yaralının olduğu bildirildi. İsrail Bureij mülteci kampını da bombaladı. Saldırıda en az 20 kişi öldü.

İsrail - Filistin çatışmalarında 5 Kasım'da yaşanan gelişmeler şu şekilde:

21.15 | Gazze ile iletişim kesildi

 İsrail'in abluka altındaki Filistin'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları akşam saatlerinde arttı. Bombardımanın yoğunlaşmasının ardından bölgede iletişim ve internet hizmetlerinin çöktüğü belirtildi.

Filistinli telekomünikasyon şirketi, İsrail'in ablukası altındaki Gazze Şeridi’ndeki tüm iletişim ve internet hizmetlerinin yeniden kesildiğini duyurdu.

21.00 | İsrail'in tüm hastanelerin çevresini bombalamaya başladığı bildirildi

Gazze'deki Filistin hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin çevresi yoğun İsrail bombardımanına maruz kaldığını bildirdi.

Yapılan açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin çevresi yoğun İsrail bombardımanına maruz kalıyor." denildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan düzenlediği saldırılar 30. gününde devam ederken Gazze kent merkezinde birçok noktaya düzenlenen saldırılar sonucu çok sayıda bina alevler içinde kaldı.

20.50 | İsrail Lübnan’da sivil bir araca saldırdı: 3’ü çocuk 4kişi öldü

İsrail’in Lübnan’daki sivil bir araca düzenlediği hava saldırısında üçü çocuk dört sivilin öldüğü belirtildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, İsrail’in insansız hava aracı ile düzenlediği saldırıya ilişkin bilgi verildi. İsrail’e ait bir İHA’nın Lübnan’ın güneyindeki Aynata beldesi yakınlarında bir araca saldırı düzenlediği ifade edildi.

Saldırıda araçta bulunan en büyüğü 14 yaşında üç kardeşin ve büyükannelerinin öldüğü kaydedildi. Çocukların annesinin de saldırıda ağır yaralandığı aktarıldı.

19.50 | Netanyahu: Esirler serbest bırakılmadan ateşkes yok

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in güneyindeki bir hava üssüne yaptığı incelemelerin ardından Gazze'deki saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İsrail Başbakanı, Filistinli grupların elinde olan esirler serbest bırakılmadıkça ateşkes olmayacağını, bunu da "hem düşmanlarına hem de dostlarına" söylediklerini dile getirdi.

Netanyahu, 3 Ekim'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Tel Aviv'de yaptıkları görüşmenin ardından da benzer açıklamalarda bulunmuştu.

19.30 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Batı Şeria'da

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turu kapsamında Batı Şeria'ya "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Filistin Devlet Başkanlığı Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Blinken ve Abbas, Batı Şeria'da bir araya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise gazetecilere yaptığı açıklamada, "güvenlik gerekçeleriyle" Blinken'ın ziyareti tamamlanıncaya kadar herhangi bir detay paylaşılmadığını ifade etti.

Miller, Blinken'ın görüşmede ABD'nin Gazze'ye insani yardım akışına taahhüdünü yinelediğini kaydederek, "Filistinlilerin zorla yerinden edilemeyeceğini net bir dille belirttiğini" aktardı.

Blinken ve Abbas'ın Batı Şeria'da "sakinlik ve istikrarın yeniden sağlanmasını" görüştüğünü belirten Miller, Blinken'ın aynı zamanda bölgede Filistinlilere yönelik "aşırıcı şiddetin durdurulması ve sorumlularından hesap sorulmasının" önemine dikkati çektiğini söyledi.

18.30 | İsrail basını: Gazze'ye yönelik savaşın maliyetinin 51 milyar dolar olması bekleniyor

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik devam eden yoğun saldırılarının devlet bütçesine maliyetinin 200 milyar şekel (yaklaşık 51 milyar dolar) olmasının beklendiği belirtildi.

İsrail gazetesi Yediot Ahronot'un Maliye Bakanlığının "savaşın devlet hazinesine maliyeti" konusundaki beklentisine dair haber yayımladı.

Savaşın İsrail bütçesine maliyetinin 200 milyar şekele ulaşacağı tahmin edilirken, bu meblağın ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 10'una tekabül ettiği kaydedildi.

İsrail'in savaş durumuna ilişkin beklentilerine yer verilen haberde, "Olayların 8 ay ile 1 yıl arasında devam etmesi, büyük kısmı Gazze'de yoğunlaşan çatışmaların devam etmesinin" öngörüldüğü aktarıldı.

"Kuzey cephesi" olarak adlandırılan Lübnan sınırında yoğunluk beklenmediği ve 35 bin yedek askerin yakında göreve başlayacağı aktarılan haberde, olayların "Yemen ve İran'a yayılmayacağı" ifadelerine yer verildi.

17.30 | İsrail bu kez Bureij mülteci kampını hedef aldı: En az 20 ölü

İsrail'in Bureij Mülteci Kampı'nı hedef aldığını aktaran El Cezire, yaklaşık 20 Filistinlinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

17.00 | 14 bin kişinin barındığı Kudüs hastanesi çevresi yoğun bombardıman altında

Independent'ın Türkçe'nin haberine göre, Gazze Şeridi'nde bulunan Kudüs Hastanesi çevresi saatlerdir İsrail'in hem hava hem de topçu atışlarına maruz kalıyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Gazze'de binlerce yerinden edilmiş kişi ile yüzlerce yaralıyı barındıran Kudüs Hastanesinin çevresi sabah saatlerinden itibaren İsrail'in onlarca hava ve topçu atışlarına hedef oldu.

Saldırılarda onlarca kişi öldü ve yaralandı.

Sosyal medyada hastane çevresinde birçok noktada dumanların yükseldiğini gösteren görüntülere yer verildi.

Filistin Kızılayı yetkililerinden Nibal Fersah, basına yaptığı açıklamada, Kudüs Hastanesi çevresinin saatlerdir İsrail'in hava ve kara saldırılarına maruz kaldığını dile getirdi.

Saldırıların şiddetinden dolayı ambulansların hiçbir çağrıya cevap veremediğini aktaran Fersah, hastanede binlerce yerinden edilmiş kişi ile yüzlerce yaralının tedavi gördüğünü ifade etti.

Fersah, "Şu ana kadar saldırılar nedeniyle kaç kişinin öldüğünü ve yaralandığını bilmiyoruz. Durum çok kritik. Orada çalışan tüm sağlık personeli tehlike altında. İşgalci güçler sağlık personeline karşı birçok ihlal gerçekleştirdi. Bu duruma sessiz kalamayız." sözlerine yer verdi.

Hastaneye çoğu çocuk ve kadın olmak üzere "14 bin yerinden edilmiş kişinin sığındığını" belirten Fersah, yoğun bakım ve ameliyathane odası dışında merdiven, koridor ve boşluklar olmak üzere hastanenin her köşesinin insanlarla dolduğunu aktardı.

16.30 | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 2 gemimize Mısır limanlarına giriş izni verilmiş durumda

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece Mısır Sağlık Bakanı ile görüştüğünü açıklayarak "Gazzeli yaralıların tedavisinde kullanılmak üzere Türkiye'nin Mısır'a göndermek istediği sahra hastaneleri ile ambulansların sevkiyatı için her an harekete geçecek şekilde sularımızda bekletilmekte olan 2 gemimize Mısır limanlarına giriş izni verilmiş durumdadır" bilgisini paylaştı.

15.00 | Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının son 24 saatte 270 artarak 9 bin 770’e yükseldiğini açıkladı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında ölen Filistinlilerin son 24 saatte 9 bin 770'e yükseldiğini, ölenlerin 4 bin 800'ünün çocuk 2 bin 550'sinin de kadın olduğunu açıkladı.

14.40 | Atina'da kitlesel eylem

Dünya çapında Filistin'e destek eylemleri sürüyor. T24'te yer alan videoda, Yunanistan'ın başkenti Atina'da Filistin'e kitlesel bir destek yürüyüşü düzenlendi. 

13.51 | İsrail ordusu, Gazze'deki şiddetli direnişten dolayı bazı bölgelerden çekilme kararı aldı

İsrail zırhlıları, Gazze topraklarındaki sınırlı operasyonlarından birkaç gün sonra Filistinli silahlı grupların şiddetli saldırılarıyla karşılaştı. İsrail ordusunun ölüm ve yaralanmalar nedeniyle dün kentin en önemli eksenlerinden birinden geri çekilmek zorunda kaldığı aktarıldı.

12.45 | “Gazze'ye nükleer bomba atılması olasılıklardan biri" diyen İsrailli Bakan geri adım attı

İsrailli aşırı sağcı Miras Bakanı Amihai Eliyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne nükleer bomba atılmasının olasılıklardan biri olduğu şeklindeki açıklamasından geri adım atarak sözlerinin 'mecazi olduğunu' iddia etti.

Bu açıklamanın ardından Başbakan Binyamin Netanyahu, Eliyahu'yu kabine toplantılarından süresiz olarak uzaklaştırmıştı.

Hamas Hareketi Sözcüsü Hazım Kasım, İsrailli bakanın Gazze Şeridi'ne nükleer saldırı olasılığına ilişkin açıklamalarının, bu hükümetin ve liderlerinin Filistin halkına karşı uyguladığı terörizmi yansıttığını söyledi.

11.22 | İslami Cihad, Gazze’de geçici ateşkes kapsamında yabancı rehineleri serbest bırakabilir

Filistinli radikal İslami Cihad Hareketi yetkililerine atıfta bulunan Al Arabiya TV kanalı, örgütün, İsrail ile Gazze Şeridi'nde geçici ateşkes konusunda anlaşmaya varılması halinde yabancı rehineleri serbest bırakacağını iddia etti.

Kanal, İslami Cihad Hareketi tarafından gelen bir açıklamayı aktararak, yetkililerin, “Geçici bir ateşkes sağlanırsa yabancı sivil rehineleri serbest bırakacağız” ifadelerini paylaştı.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel Hagari, 2 Kasım'da İsrail ordusunun son güncel verilerine göre Gazze Şeridi'nde tutulan rehine sayısının en az 242 olduğunu söylemişti.

10.45 | WP: İsrail, Gazze Şehri'ni güneyden kesti ve yerleşim bölgesine dört mil ilerledi

Washington Post (WP) gazetesi, uydu görüntüsüne atıfta bulunduğu haberinde, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin derinliklerine doğru ilerlediğini ve şehri bölgenin geri kalanından etkili bir şekilde ayırdığını yazıyor.

Uydu görüntülerine göre İsrail ordusu, zırhlılarının kuzeybatıdan yaklaşık 6.5 kilometre uzakta ilerlediğini ve yaklaşık olarak Şati mülteci kampına ulaştığını gösteriyor.

Aynı zamanda Gazze'nin doğu güneyinden hareket eden birlikler de yaklaşık dört mil yol kat ederek şehrin güneyden bağlantısını kesti.

Fotoğraf, CubeSat uyduları üreten ve bunları uzaya gönderen Amerikan şirketi Planet Labs tarafından çekildi.

Bu cihazlar, dünya yüzeyindeki alanların fotoğrafını çekmeye yönelik güçlü teleskoplar, kameralar ve yazılımlarla donatılıyor.

10.14 | Obama: Filistin-İsrail çatışmasında kimsenin eli temiz değil

Eski ABD Devlet Başkanı Obama, Filistin-İsrail çatışmasında hiç kimsenin elinin temiz olmadığına vurgu yaparken, herkesin ‘bir dereceye kadar suç ortağı’ olduğunu söyledi.

Obama, “Hamas'ın yaptığı korkunçtu ve bunun hiçbir haklı gerekçesi yoktu” ifadelerini kullanırken, “Öte yandan işgalin ve Filistinlilerin başına gelenlerin kabul de edilemez olduğu bir gerçek” diye vurguladı.

10.00 | İsrail, kara operasyonlarının başlamasından bu yana Gazze'ye 2 bin 500 saldırı gerçekleştiğini bildirdi

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi'nde kara operasyonlarının başlamasından bu yana Filistin Hamas hareketinin hedeflerine karşı 2 bin 500’den fazla saldırı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Telegram kanalında yapılan paylaşımda, “Gazze Şeridi'nde kara operasyonlarının başlamasından bu yana İsrail Silahlı Kuvvetleri, terörist hedeflere 2 bin 500’den fazla saldırı gerçekleştirdi” ifadesine yer verildi.

İsrail askerlerinin dün gece Hamas askeri üssüne hava saldırısı düzenlediği de eklendi.

09.45 | Japonya ve Ürdün, ‘Gazze'de insani ateşkes’ başlatılması yönünde çalışma konusunda anlaştı

İsrail ve Filistin'i ziyaret eden Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, daha sonra gittiği Ürdün’de mevkidaşı Ayman Hussein Abdullah al-Safadi ile bir araya geldi.

Ürdün ile Gazze Şeridi'nde insani ateşkes sağlamak için işbirliği yapma konusunda anlaşan Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa, ülkesinin Filistin’e daha önce taahhüt ettiği 10 milyon dolarlık acil yardıma ek olarak, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı aracılığıyla yaklaşık 65 milyon dolar daha insani yardım sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

09.25 | Japonya ve Ürdün, ‘Gazze'de insani ateşkes’ başlatılması yönünde çalışma konusunda anlaştı

İsrail ve Filistin'i ziyaret eden Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, daha sonra gittiği Ürdün’de mevkidaşı Ayman Hussein Abdullah al-Safadi ile bir araya geldi.

Ürdün ile Gazze Şeridi'nde insani ateşkes sağlamak için işbirliği yapma konusunda anlaşan Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa, ülkesinin Filistin’e daha önce taahhüt ettiği 10 milyon dolarlık acil yardıma ek olarak, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı aracılığıyla yaklaşık 65 milyon dolar daha insani yardım sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

08.52 | İsrail ordusu, Hamas'ın yeraltı tünellerine erişim sağladığını duyurdu

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki İsrail ordusunun Hamas'ın yeraltı tünellerine ‘çoklu erişim noktaları’ keşfettiğini bildirdi.

Sosyal medya platformu X'te yayınlanan açıklamada, “İsrail Savunma Kuvvetleri, Gazze'nin kuzeyindeki operasyonel faaliyetler sırasında çok sayıda erişim noktasına sahip tünelleri keşfetti” ifadelerine yer verildi.

Cumartesi günü açıklama yapan İsrail Savunma Kuvvetleri, düzinelerce Hamas savaşçısını öldürdüğünü ve Gazze Şeridi'ndeki Hamas altyapısını tahrip ettiğini bildirmişti.

00.35 | İsrail ordusu: 7 Ekim’den bu yana 345 asker öldü

İsrail ordusu, Gazze saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 345 askerinin öldüğünü duyurdu

00.03 | Blinken Türkiye’ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5-6 Kasım 2023 tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret edecek.

Pazartesi günü yapılacak olan görüşmede, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkiler hakkında fikir alışverişinde bulunulması bekleniyor.