CANLI l İsrail - Filistin çatışmalarında 32. gün: İsrail Savunma Bakanı Gallant: İsrail askerleri Gazze Şehri'nin merkezinde

CANLI l İsrail - Filistin çatışmalarında 32. gün: İsrail Savunma Bakanı Gallant: İsrail askerleri Gazze Şehri'nin merkezinde
7 Ekim'de Hamas'ın "Aksa Tufanı" adını verdiği saldırılara cevap olarak başlayan İsrail saldırıları, bir savaşa dönüştü. Bugün tam 1 ayını dolduran savaşta 10 binden fazla Gazzeli İsrail saldırılarında öldürüldü. Ölenlerin...

7 Ekim'de Hamas'ın "Aksa Tufanı" adını verdiği saldırılara cevap olarak başlayan İsrail saldırıları, bir savaşa dönüştü. Bugün tam 1 ayını dolduran savaşta 10 binden fazla Gazzeli İsrail saldırılarında öldürüldü. Ölenlerin toplam sayısı 4 bin 104'ü çocuk olmak üzere 10 bin 22'ye ulaştı.  İsrail Savunma Bakanı Gallant, "İsrail askerleri Gazze Şehri'nin merkezinde" açıklaması yaptı.

Hamas'ın Aksa Tufanı ile İsrail'e yönelik saldırıları ve sonrasında İsrail'in Gazze'yi kuşatmasıyla başlayan çatışmalı süreç 32. güne girdi. Gazze fiili olarak ikiye bölünmüş durumdayken kentin kuzeyine yönelik İsrail'in saldırıları devam ediyor.

Savaşın 32. gününde yaşananlar:

22.00 | İsrail savaş uçakları Beyrut üzerinde alçaktan uçtu

İsrail ordusuna ait savaş uçakları Lübnan hava sahasını ihlal ederek ülkenin iç kesimlerine kadar girdi.

Savaş uçakları Beyrut'ta "Hizbullah'ın kalesi" olarak bilinen Dahiye bölgesi üzerinde bir müddet alçak uçuş gerçekleştirdi.

NTV’nin haberine göre göre İsrail savaş uçakları ayrıca Lübnan'ın güneyindeki Sur kenti semalarında da alçaktan uçtu.

Diğer taraftan, Hizbullah, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri ve civarına en az 8 roket fırlatırken, roketlerin bazısı İsrail hava savunma sistemi tarafından havada vuruldu.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırısına ağır topçu atışlarıyla karşılık verdi.

Hizbullah’dan uyarı

Bu arada Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını genişletmesi halinde bunun ‘ciddi sonuçları olacağı’ uyarısında bulundu.

ABD’nin Irak ve Suriye’deki üslerine yapılan saldırılara atıfta bulunan Kasım, "Direniş Ekseni'ndekiler, esas planlayıcının ABD olduğunu gördüler. Bu nedenle, dur mesajı verme prensibiyle ABD'ye saldırıyorlar. Tıpkı İsrail'in durması gerektiği gibi" ifadelerini kullandı.

21.00 | İsrail Savunma Bakanı Gallant: İsrail askerleri Gazze Şehri'nin merkezinde

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, çatışmalarda Hamas'ın ellerindeki 240'tan fazla rehineyi serbest bırakmadan önce herhangi bir insani duraklamanın olmayacağını öne sürdü.

Gallant televizyonda yayınlanan bir basın açıklamasında, İsrail ordusu kuvvetlerinin Gazze Şehri'nin "kalbinde" konuşlandığını belirterek, "İsrail ordusu Gazze'deki Hamas kalelerine her yönden, mükemmel bir koordinasyon içinde saldırdı ve Gazze Şehri çevresindeki kuşatmayı sıkılaştırıyorlar. Zafere ve rehineler evlerine dönene kadar buna devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Gallant, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın "sığınağında kapana kısıldığını ve çevresiyle irtibatının olmadığını" belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün binlerce Gazzelinin, (sözde) insani yardım koridorunda güneye doğru ilerlediğini gördük. Tüm Gazze Şehri sakinlerini güneydeki daha güvenli bölgelere gitmeye çağırıyorum. Böylece zarar görmezsiniz. Hamas'ı yok edeceğiz; sivillere zarar vermek gibi bir niyetimiz yok."

Gallant, insani aralar için artan uluslararası taleplerle ilgili olarak, "İnsani aralar, bana göre, her şeyden önce Hamas tarafından tutulan esirlerin geri dönmesi anlamına geliyor. Rehineler geri dönmeden insani aralar olmayacaktır." dedi.

Gallant, kendisine İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'ne saldırma niyetinde olup olmadığı sorulduğunda,  ordunun ne yapacağı hakkında gerçekleşmeden önce konuşmayacağını söyledi.

20.20| FKÖ'den açıklama: Çatışmaların durması konusunda Rusya ile görüş birliğine vardık

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını sona erdirmek için uluslararası düzeyde ortak eylem başlatılmasıyla ilgili Rusya ile fikir birliği sağlandığını açıkladı.

FKÖ Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Gazze konusunda telefonda görüştüğünü belirtti.

Independent Türkçe'nin yer verdiği bilgilere göre; Şeyh, Lavrov ile görüşmesinde, “Tarafların sivillere zarar vermemesi, acil ateşkes yapılması, güvenli koridorların açılması ve Filistin halkının vatanından sürülmemesi yönündeki ortak duruşumuzu teyit ettik." ifadelerini kullandı.

FKÖ Genel Sekreteri, “Gazze'deki çatışmayı sona erdirmenin tek yolu uluslararası meşruiyet ve uluslararası hukuka dayalı siyasi çözüm." açıklamasında bulundu.

Şeyh, Gazze’ye yönelik saldırıların durdurulmasına ilişkin, "ortak hedeflere ulaşmak için uluslararası düzeyde ortak eylem başlatılması" konusunda Rus tarafı ile fikir birliğinin mevcut olduğunu kaydetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Gazze Şeridi'ndeki durumun "son derece gergin ve insani açıdan felaket" niteliğinde olduğunu belirterek çatışmalara insani ara verilmesi gerektiğini söylemişti.

18.20| Hizbullah ile İsrail arasında çatışma

Hizbullah, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri ve civarına en az 8 roket fırlatırken, roketlerin bazısı İsrail hava savunma sistemi tarafından havada vuruldu.

İsrail ordusu, Hizbullah'ın saldırısına ağır topçu atışlarıyla karşılık vermeye başladı

17.40| Gazze'de beyaz bayraklı tehcir: Filistinliler güneye gidiyor

İsrail'in yoğun bombardımanına maruz kalan Gazze kentinde, Tel Aviv'in ültimatomunun ardından evlerinden sürülen Filistinlilerin güneye zorunlu göçü sürüyor. İsrail ordusunun paylaştığı görüntülerde, ellerinde beyaz bayrak taşıyan yüzlerce Filistinlinin Gazze Şeridi'nin orta ve güney kesimlerindeki bölgelere gittiği görüldü.

16.00| Gazze'den yeni görüntüler servis edildi: Sokak savaşları başladı

Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları'nın yayınladığı görüntülerde Gazze’de sokak savaşlarının başladığı görülüyor. Hamas Gazze’de direnişin sürdüğünü ifade etti.

14.50| Özgürlük Heykeli önünde İsrail protestosu

ABD'nin New York eyaletinde, "Barış için Yahudilerin Sesi" (JVP) adlı organizasyonun çağrısıyla dün bir araya gelen grup, kısa süreliğine Özgürlük Heykeli'nin bulunduğu adayı işgal ederek İsrail'i protesto etti.

Filistin'in özgürleştirilmesi amacını taşıdıklarını ve Siyonizmin ötesinde bir Yahudilik anlayışını benimsediklerini belirten JVP üyeleri, sosyal medyadan yaptıkları duyuruda, herkesi New York'un Liberty Island adasında bulunan meşhur Özgürlük Heykeli'nin önüne çağırdı.

14.00| Demir Kubbe arızalandı

İsrail'in Demir Kubbe savunma sisteminin arızalandığı ve ateşlenen füzelerin İsrail’e düştüğü belirtildi. İsrail'de yayın yapan bir TV kanalında Güney Lübnan'dan atıldığı ifade edilen bir füzenin Kuzey İsrail'deki Kiryat Shmona yerleşimine düşerek bir evi hasara uğrattığı belirtildi.

13.40| BM Genel Sekreteri: Gazze çocuklar için mezarlığa dönüştü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’nin ‘çocuklar için bir mezarlığa’ dönüştüğünü söyledi. İsrail ile Hamas arasında ‘derhal insani ateşkes’ yapılması çağrısında bulundu. Guterres, BM ve ortaklarının Gazze'deki 2,7 milyon Filistinliye ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'daki yarım milyon Filistinliye yardım için 1,2 milyar dolarlık insani çağrısı başlattığını duyurdu.

BM’nin New York'taki genel merkezinde gazetecilere konuşan Guterres, “Gazze’deki kabus, insani krizden çok daha fazlasıdır. Bu insanlık için bir krizdir” ifadelerini kullandı. BM Genel Sekreteri, şiddetli çatışmanın dünyayı ve bölgeyi sarstığını da sözlerine ekledi.

12.10| İsrail'de bireysel silahlanma artıyor

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, birçok kişinin kişisel silah taşımak için başvuruda bulunması nedeniyle ülkenin silahlandığını söyledi.

Ben-Gvir, X platformunda yaptığı paylaşımda şunları söyledi:

"On binlerce şartlı izin ve kişisel silahlar için gerçek ruhsatlar uygun vatandaşlara verildi. Ülke genelinde yüzlerce yeni bekleme sınıfı açtık. Testlerde onlarca basitleştirme ve değişiklik yaptık"

Geçtiğimiz ay, işgal altındaki Filistin topraklarında ve Yahudi-Arap karışık İsrail kasabalarında "gönüllü ekiplere" ilk turda 4 bin İsrail yapımı saldırı tüfeği dağıtılacağını ve bunu en az 6 bin silahın daha izleyeceğini söyledi.

11.20| Macabi Tel Aviv sitesi hacklendi

İsrail ekibi Maccabi Playtika Tel Aviv’in internet sitesi hacklendi ve yerine Hamas‘ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde’nin resmi konuldu. Ürdünlü hackerların üstlendiği siber sonucu internet sitesinde belirli bir süre “Allah’ın zaferi yakındır” yazısı durdu.

10.50| İsrail Ordusu Hamas'ın askeri kalesini ele geçirdiğini iddia etti

İsrail Savunma Kuvvetleri Gazze Şeridi içinde "Hamas'ın askeri kalesini" ele geçirdiğini açıkladı.

Yapılan açıklamada "IDF birlikleri Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas terör örgütüne ait bir askeri kaleyi ele geçirdi" denildi. Ayrıca içeride tanksavar füzeleri, rampalar, diğer silahlar ve "çeşitli istihbarat malzemeleri" bulunduğu belirtildi.

10.00| Gazze'de yaşayanların yüzde 70'i yerlerinden edildi

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, "İsrail saldırıları başladığından bu yana Gazze'deki hastaneler her 1 dakikada bir yaralı ve her 1 saatte 15 şehit kabul ediyor" dedi.

Gazze’de yaşayan halkın yüzde 70'inin İsrail saldırıları sonucu evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, Gazze Şeridi'nde yaşayanların yüzde 70'inin yerlerinden edildiğini söyledi.

07.30| Washington'da protestocular İsrail'e silah taşıdığı iddia edilen ABD askeri gemisini engelledi

Yüzlerce Filistin yanlısı gösterici, ABD'den İsrail'e silah taşıyacağına inandıkları bir askeri ikmal gemisini engellemek için Washington'daki Tacoma Limanı'nda toplandı.

Protestoları organize eden Arap Kaynak ve Örgütlenme Merkezi'ne (AROC) bilgi veren gizli bir kaynak, geminin silah ve askeri teçhizatla yüklenerek Gazze'de askeri saldırılarını sürdüren İsrail'e gönderileceğini söyledi.

01.17| İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye insani yardım taşıyan 118 tır daha ulaştı

Filistin Kızılayı, Refah Sınır Kapısı'ndan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 118 yardım tırının daha girdiğini duyurdu.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, ekiplerin, Mısır Kızılayı'ndan 5 Kasım'da 25 ve 6 Kasım'da 93 olmak üzere toplam 118 tır insani yardımı teslim aldığı belirtildi.

00.54| İsrail'in Gazze'de yürüttüğü kara operasyonu için ek operasyonel planlara onay verildi

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın, Gazze'de yürütülen kara operasyonu için ek operasyonel planları onayladığı belirtildi.

Galant'ın, gerçekleştirdiği bir toplantıda, Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile Gazze kentinde İsrail ordusunun gerçekleştireceği yeni operasyonel faaliyet planlarını onayladığı kaydedildi.

00.17| ILO: Gazze'de istihdamın yüzde 60'dan fazlası yok oldu

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde istihdamın yüzde 60'tan fazlasının yok olduğunu bildirdi.

00.15| İsrail, Gazze'de Şifa Hastanesine ait binanın çatısındaki güneş panellerini vurdu