CANLI l İsrail - Filistin çatışmasında 37. gün: Hamas, İsrail'le rehine müzakerelerini askıya aldı

CANLI l İsrail - Filistin çatışmasında 37. gün: Hamas, İsrail'le rehine müzakerelerini askıya aldı
Hamas’ın 7 Ekim’de başlayan saldırıları sonrası Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalar 37. gününde. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Direktörü Achim Steiner, gece saatlerinde Gazze'deki BM Kalkınma Programı...

Hamas’ın 7 Ekim’de başlayan saldırıları sonrası Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalar 37. gününde. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Direktörü Achim Steiner, gece saatlerinde Gazze'deki BM Kalkınma Programı ofisinin vurulduğunu açıkladı. Steiner, kampüse sığınan bazı kişilerin öldüğü hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.

12 Kasım'da yaşanan gelişmeler şu şekilde:

23.10 | Netanyahu, Arap liderlerini tehdit etti: Yapabileceğiniz tek şey var, o da sesinizi kesmek

İsrail Başbakanı Netanyahu, Müslüman ülkeleri tehdit etti. Netanyahu, "Arap liderlerine söylüyorum, eğer iktidarlarınızı korumak istiyorsanız, yapabileceğiniz tek şey var. O da sesinizi kesmek" dedi.

20.30 | ABD'den İsrail'e uyarı: Hastanelerde, masum insanların, hastaların hedef olduğu çatışmalar görmek istemiyoruz

Gazze'de ateşkesi reddeden İsrail hükümeti 'Hamas savaşçılarının saklandığı' iddiasıyla saldırılarını hastane çevrelerine yoğunlaştırırken, ABD'den uyarı geldi.

Çok sayıda sivilin güvenli olduğu düşüncesiyle sığındığı hastaneler özellikle cuma gününden bu yana yoğun bir biçimde hedef alınırken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan "ABD, hastanelerde, masum insanların, hastaların hedef olduğu çatışmalar görmek istemiyor" dedi. Sullivan, bu konuda İsrail ordusu ile görüştüklerini de söyledi.

19.56 | Avustralya Dışişleri'nden Gazze'de 'ateşkes' çağrısı

Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, "Gazze’deki insanlık faciasından derin endişe duyduğunu" belirterek, çatışmalara insani ara verilmesi çağrısını yineledi. İsrail'in Filistin'e saldırılarında atılacak bir sonraki adımın ateşkes olması gerektiğini vurgulayan Wong, İsrail'i uluslararası yasalara göre hareket etmeye çağırdı.

Öte yandan Avustralya’da on binlerce kişi, Filistin'e desteklerini ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepkilerini göstermek için protesto yaptı. AA'nın aktardığına göre göstericiler, Victoria eyaletinin başkenti Melbourne'daki Victoria Devlet Kütüphanesi'nin önünde bir araya gelerek parlamento binasına yürüdü.

Gazze'de ateşkesi reddeden İsrail hükümeti 'Hamas savaşçılarının saklandığı' iddiasıyla saldırılarını hastane çevrelerine yoğunlaştırırken, ABD'den uyarı geldi.

Çok sayıda sivilin güvenli olduğu düşüncesiyle sığındığı hastaneler özellikle cuma gününden bu yana yoğun bir biçimde hedef alınırken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan "ABD, hastanelerde, masum insanların, hastaların hedef olduğu çatışmalar görmek istemiyor" dedi. Sullivan, bu konuda İsrail ordusu ile görüştüklerini de söyledi.

17.56 | Hamas, İsrail'le rehine müzakerelerini askıya aldı

Hamas'ın, İsrail'in Gazze'deki Şifa hastanesine saldırılarından dolayı rehine müzakerelerini askıya aldığı belirtildi.

Reuters ajansına konuşan Filistinli bir yetkili, cuma gününden beri İsrail ordusunun etrafını sardığı Şifa Hastanesi'ndeki durum nedeniyle rehineler için Hamas ile İsrail arasında dolaylı yoldan yürütülen müzakerelerin askıya alındığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Şifa Hastanesi'ndeki merkezleriyle irtibatlarının kesildiğini açıklamıştı.

12.46 | İsrail, Şifa Hastanesi'ndeki bebeklerin nakledileceğini söyledi

BBC Türkçe'nin aktardığına göre İsrail, Gazze’de bulunan erken doğmuş bebeklerin Şifa Hastanesi’nden başka güvenli bir yere nakledileceğini söyledi.

Ancak bebeklerin nereye nakledileceği henüz bilinmiyor.

Şifa Hastanesi’ndeki doktorlar, enerji kaynaklarının onarımının birinci öncelik olması gerektiğini belirtiyor.

Dün hastanede yeni doğan yoğun bakım ünitesine elektrik bulunmadığı için iki prematüre bebeğin öldüğü bildirildi.

İnsan Hakları İçin Çalışan Doktorlar örgütünün aktardığına göre 37 bebek de ölüm riski ile karşı karşıya bulunuyor.

Bölgede şu anda faaliyet verebilir durumdaki tek hastanenin El Ehli Hastanesi olduğu bildiriliyor.

El Ehli Hastanesi Ekim ayında bir füze ile vurulmuştu.

11.40 | İsrail; Han Yunus, Refah ve Gazze'nin merkezine saldırılarını yoğunlaştırdı

Al Jazeera'nın aktardığına göre Han Yunus'un doğusunda bir apartman vuruldu. Saldırıda 3 kişinin öldüğü belirtildi.

09.29 | Ürdün Silahlı Kuvvetleri, paraşütlerle tıbbi yardım attı 

Al Jazeera'ya konuşan Ürdün Silahlı Kuvvetleri'nden bir yetkili, cumartesi günü Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait bir uçağın ikinci defa havadan Gazze'ye tıbbi gereçler attığını ifade etti. 

08.57 | DSÖ'den acil insani ateşkes çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, "DSÖ; sağlık çalışanları, aralarında hayati yardım alan bebekler de olan yüzlerce hasta ve yaralı, hastanelerde kalan yerinden olmuş insanların güvenliği konusunda çok endişeli" dedi.

Ghebreyesus, "hayat kurtarmanın tek yolunun" insani ateşkes olduğunu ifade etti. 

DSÖ, ayrıca ağır yaralıların ve hastaların Gazze'den tahliye edilmesini istedi. 

08.23 | Gazze'deki BM ofisine sığınan insanlar öldürüldü

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Direktörü Achim Steiner, gece saatlerinde Gazze'deki BM Kalkınma Programı ofisinin vurulduğunu açıkladı. 

Steiner, kampüse sığınan bazı kişilerin öldüğü hakkında bilgi aldıklarını ifade etti.

"Bu her açıdan yanlış" diyen Steiner, savaşlarda sivillerin, sivil altyapının ve BM yapılarının hedef alınamayacağını hatırlattı. 

08.18 | İrlanda parlamentosu, İsrail Büyükelçisi'ni sınır dışı etmeyi oylayacak

Gelecek hafta yapılacak oylamada İrlanda Parlamentosu, İsrail'in Dublin Büyükelçisi'ni sınır dışı edip etmemeyi oylayacak. 

08.00 | BM: Hastaneler insancıl hukuk kapsamında koruma altındadır

İsrail Gazze'de çeşitli hastaneleri kuşatırken, BM hastanelerin uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunduğunu hatırlatan bir güncelleme yayımladı. 

03.20 | Acil serviste elektriklerin gitmesi, erken doğan bebekler hakkında endişe yaratıyor

BBC, kendilerine El Şifa hastanesinde bulunan 20 yeni doğmuş çocuğun fotoğraflarının gönderildiğini ifade etti. Doktorlar, bunların erken doğan bebekler olduğunu ifade ederek, elektrikler olmadığı için gerekli bakımı alamadıklarını; bunun da onları öldürebileceğini ifade etti.

01.55 | Hamas yönetimindeki sınır otoritesi: Mısır sınırı pazar günü tekrar açılacak 

Gazze'nin Hamas kontrolündeki sınır otoritesi, pazar günü Mısır'la olan sınırın yabancı ülke pasaportu sahiplerine açılacağını ifade etti. 

Refah Sınır Kapısı, son haftalarda yabancı pasaport sahipleri ve bazı yaralı Gazzeliler için birkaç kez açıldı. 

Sınır kapısı, yardımların bölgeye girmesi için de kritik önemde. 

01.16 | İsrailliler, Hamas'a rehineleri bırakma çağrısı yapan protestolar düzenledi

Tel Aviv'de düzenlenen eylemde Hamas tarafından kaçırılanların fotoğrafları açıldı. 

İsrail ordusuna göre Hamas, aralarında kadın, çocuk ve yaşlılar da bulunan 239 kişiyi Gazze Şeridi'nde rehin tutuyor. 

00.44 | Netanyahu, Hamas’ın ardından Filistin yönetiminin de Gazze’yi yönetmesi fikrine karşı olduğunu söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’de yürüttükleri saldırıların sonunda Hamas'ın ardından Filistin Yönetimi'nin de Gazze'yi yönetmesine karşı olduğunu söyledi.