CANLI| Filistin-İsrail çatışmalarında 10. gün: Hamas elinde tuttuğu rehine sayısını açıkladı

CANLI| Filistin-İsrail çatışmalarında 10. gün: Hamas elinde tuttuğu rehine sayısını açıkladı
Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 10. gününde de devam ederken, İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam etti. Öte yandan Gazze'nin güneyinde...

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 10. gününde de devam ederken, İsrail ordusu gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam etti. Öte yandan Gazze'nin güneyinde bir ateşkes ilan edileceği iddia edildi. Hamas ise yaptığı açıklamada ateşkese dair bir bilgilerinin olmadığını söyledi

Hamas’ın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan, Filistinli direniş örgütleri ile İsrail güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor.

İsrail abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını 10. gününde de sürdürürken, Gazze'deki görgü tanıklarının ifadelerine göre bombardımana maruz kalan bölgelere giden acil yardım ve kurtarma ekipleri, Cela Caddesi'nde İsrail uçaklarının hedefi oldu.

İsrail uçakları tarafından saldırıya uğrayan sivil savunma ve acil servis ekiplerinden ölenler ve yaralananlar oldu.

AA muhabirine bilgi veren hastane kaynakları, Gazze'de Han Yunus kentinin Kızan bölgesinde İsrail bombardımanına maruz kalan bir kadının hayatını kaybettiğini ve 6 çocuğun yaralandığını aktardı.

Ayrıca, görgü tanıkları, İsrail ordusunun, Gazze'nin doğusunu, Şucaiyye ve Zeytun mahallelerini, kentin kuzeyini yoğun bombardıman altında tuttuğunu söyledi.

Gün içinde yaşananlar şöyle:

00.45 | BBC 'Filistin' haberleri için özür diledi

İngiltere merkezli yayın kuruluşu BBC, "Hamas'ın saldırılarını kınaması" için sunucunun Filistin'in İngiltere temsilcisine baskısı ve ardından yaptığı 'taraflı' haberler nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu. İngiltere'nin başkenti Londra'da Filistin'e destek eylemleri öncesi de BBC'nin merkez binasına kırmızı boya atıldı.

BBC, İsrail-Filistin-Hamas haberinde kullandığı dil nedeniyle özür dilemek zorunda kaldı.

23.25 | Hamas'tan 'yabancı rehine' açıklaması: Uygun bir zamanda serbest bırakacağız

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan rehinelerle ilgili açıklama geldi. Açıklamada, “Esirler arasında bir grup yabancı ülke vatandaşı da var. Onları uygun bir zamanda serbest bırakacağız” denildi.

Elinde tuttukları esir sayısının “200-250 arasında olduğunu” duyuran Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, “rehinelere hukuka uygun bir şekilde davranıldığını” öne sürdü.

Hamas ayrıca İsrail ile devam eden savaşa “başka ülkelerin katılması konusunda” uyarı yaptı.

22.25 | İsviçre, Beyrut uçuşlarını askıya aldı

İsviçre, İsrail-Lübnan sınırındaki gerginlik nedeniyle ekim ayındaki Beyrut uçuşlarını iptal etti. Yolcuların ve mürettebatın güvenliğinin tehlikeye atılmayacağı bildirilen açıklamada bilet ücretlerinin iade edileceği belirtildi.

21.32 | Gazze’de 'salgın hastalık' endişesi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana bombaladığı Gazze'de salgın hastalıkların yayılmasından endişe duyduklarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığına bağlı Salgın Hastalıklarla Mücadele Müdürü Rami el-Abadile, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze sakinlerinin kullandığı suların kirlilik oranının oldukça yüksek olduğunu belirtti.

İsrail'in saldırılarından önce suların arıtıldığını hatırlatan Abadile,  "Elektriklerin kesik olması sebebiyle kuyulardan elde edilen sular kirli olarak dağıtılıyor. Bir haftadan beri suların kirli olarak kullanılması nedeniyle barınma merkezlerindeki çocuklarda ishal vakaları artmaya başladı" dedi.

21.25 | Hakan Fidan Hamas’ın liderlerinde Heniyye ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Filistin’deki son gelişmeleri ve sivillerin serbest bırakılması imkanlarını ele alan bir telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, Filistin’deki son gelişmelerin ve sivillerin serbest bırakılması imkanlarının ele alındığı kaydedildi.

21.19 | Blinken ile Netanyahu toplantıdayken sirenler çaldı, sığınağa indiler

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile toplantı sırasında Tel Aviv’de hava saldırısı sirenleri çaldı.

Blinken ve Netanyahu sığınağa indiler ve beş dakika kalıp tehlike geçince çıktılar. Bu video da o anda dışarda bekleyen gazetecilerin sığınağa koştuğu an.

21.00 | AP: Pentagon, 2000 ABD askerine 'görevlendirmeye hazırlanın" emri gönderdi

Associated Press (AP) : Pentagon, İsrail-Hamas savaşına yanıt vermeye hazır olmaları için yaklaşık 2.000 ABD askerine "görevlendirmeye hazırlanın" emri gönderdi. Bunların İsrail'e değil bölgedeki ülkelere gönderilebileceği söylendi.

19.00 | Siren sesi nedeniyle Meclis’te oturuma ara verildi

Kudüs’te yükselen siren seslerinin ardından Knesset’teki (İsrail meclisi) oturuma ara verilirken, İsrailli milletvekilleri ve meclis personeli sığınağa indi.

18.23 | Erdoğan ile Miçotakis görüştü: İsrail-Filistin çatışmaları ele alındı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki liderin İsrail-Filistin çatışmalarını ele aldığı belirtildi.

Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

18.03| Guardian Netanyahu'yu çizen 42 yıllık karikatüristini kovdu

The Guardian, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu konulu bir karikatürünü ‘antisemitik’ (Yahudi düşmanı) bularak 42 yıllık karikatüristi Steve Bell’i kovdu.

Karikatürde, Netanyahu kendi karnını Gazze Şeridi’nin ana hatları üzerinden neşterle kesmek üzereyken gözüküyor. Ağzından ise şu sözler dökülüyor. “Gazze ahalisi… Hemen şimdi defolup gidin.”

Bell’in aktardığına göre karikatürün yayınlanmayacağı gazete tarafından kendisine telefonla bildirildi.

Gerekçe olarak karikatürün 17’nci yüzyılda yaşamış İngiliz şair William Shakespeare’in ‘Venedik Taciri’ adlı oyununda yer alan ‘tefeci Yahudi’ Shylock karakterinin ‘yarım kilo et’ repliğini anımsatması gösterildi.

17.45| Putin hem Netanyahu hem de Abbas ile görüşecek

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün aralarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin de bulunduğu çok sayıda liderle görüşeceğini söyledi.

Putin-Netanyahu görüşmesi, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıdan bu yana Rusya ve İsrail liderleri arasında yapılacak ilk görüşmeler olacak.

16.40| Netanyahu'dan İran ve Hizbullah'a: İsrail'i test etmeyin

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yaptıüı açıklama ile İran ve Lübnan Hizbullahı’nı tehdit etti.

Netanyahu “İran ve Hizbullah'a söylüyorum, İsrail'i test etmeyin, aksi takdirde bedelini ağır ödersiniz” ifadelerini kullandı

16.32| Hakan Fidan Lübnan'a gidiyor

Mısır'da yaptığı görüşmelerin ardından Dışişleri bakanı Hakan Fidan Lübnan'a gidecek. Fidan, Lübnan'da Filistin'de yaşanan çatışmalara ilişkin görüşmelerde bulunucak

15.55| Kudüs Katolik Patriği Hamas'a esirler için kendini önerdi

Katoliklerin yönetim merkezi Vatikan'ın Kudüs'teki temsilcisi Kardinal Pierbattista Pizzaballa, Hamas tarafından rehin alınan ve Gazze'de tutulan İsrailli çocuklar için kendisini takas etmeye hazır olduğunu söyledi.

İtalya'daki gazetecilerin video konferans yoluyla sorularını yanıtlayan Kudüs Patriği Pizzaballa, "Çocukları eve getirecekse, özgür kalmalarını sağlayacaksa ben takasa hazırım. Hiç sorun değil. Gönüllüyüm" ifadesinde bulundu.

15.40| Saldırı altındaki Gazze'de sağlam bina kalmadı

İsrail bombardımanının devam ettiği Gazze’de yıkım çok büyük boyutlara ulaşmış durumda.Bir sosyal medya kullanıcı Gazze Ana Cadde’nin bombalama öncesi ve sonrasını paylaştı.

15.36| Erdoğan İngiltere Başbakanı ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, İsrail-Filistin çatışmalarının geldiği nokta, barışın bölgede tesisi için izlenmesi gereken politikalar ve ağır insani krizin çözümüne yönelik konular ele alındı.

15.30| İran: Saldırılar durursa rehineler bırakılabilir

İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırılarını durdurması halinde Hamas'ın yaklaşık 200 rehineyi serbest bırakmaya hazır olabileceğini söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani, Hamas yetkililerinin "direnişçi grupların elindeki vatandaş ve sivillerin serbest bırakılması için gerekli tedbirleri almaya hazır olduklarını belirttiklerini, ancak bu tür tedbirlerin Siyonistlerin Gazze'nin çeşitli bölgelerine yönelik günlük bombardımanı altında imkansız olan hazırlıklar gerektirdiğini" söyledi.

15.05| Almanya'da Filistin'e destek mesajı atan futbolcu hedef alındı

Almanya'nın Bayern Münih takımında forma giyen Faslı futbolcu Noussair Mazraoui, yaptığı Filistin paylaşımıyla tepkilerin hedefi oldu. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili milletvekili Johannes Steiger futbolcunun hem kulüple ilişiğinin kesilmesi hem de sınır dışı edilmesini istedi.

14.55| Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran'ın Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, görüşmede, İsrail-Filistin arasındaki çatışmalı süreç, bölgede artan gerilim ve çözüm için atılması gereken adımlar ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, çatışmaların bir an önce sona ermesinin bölge ve dünya barışı adına önemli olduğunu, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için Türkiye'nin yoğun çaba sarf ettiğini, gerilimi artırıcı adımlardan uzak durulması gerektiğini ve İsrail-Filistin meselesinde karşılıklı atılacak müspet adımların kalıcı çözümü beraberinde getirebileceğini ifade etti.

14.20| İnsan Hakları İzleme Örgütü: Her bir saatte 14 Filistinli öldürüyor.

Al Jazeera'de yer alan habere göre Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü “İsrail, Gazze'ye bir nükleer bombanın dörtte birine denk gelecek kadar bomba attı. İsrail, her bir saatte 14 Filistinli öldürüyor.” açıklaması yaptı.

14.10| ABD'de Filistin'e destek eylemleri

ABD’nin bir çok eyaletinde Filistin’e destek eylemleri düzenlendi. Eylemlere binlerce insan katılırken ABD hükümetine de Filistin’e yardım etmesi talebi dile getirildi

13.50| İsrail uçaklarının bir ambulansı vurduğu görüntüler sosyal medyada paylaşıldı

İsrail’in geçtiğimiz günlerde güneye doğru gitmek isteyen Filistinlilerin güzergahına yaptığı saldırıuya ilişkin yeni videoalr düşmeye devam ediyor.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde İsrail uçağının sağlık personeli ve yaralıları taşıyan Filistin ambulansını hedef aldığı anlar kayıt altına alındı. Ambulans içinde bir çocukta var.

13.10| Hakan Fidan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü.

Görüşmede, İsrail-Filistin çatışmasının konuşulduğu belirtildi. Türkiye'den Gazze'ye gönderilen insanî yardımların ulaştığı Mısır'a üç gün önce giden Hakan Fidan, burada da temaslarda bulunmuştu.

12.50| İsrail ordusu Hamas'ın elindeki esir sayısını 199 olarak revize etti

İsrail ordu sözcüsü, daha önce 155 olarak açıkladıkları rehine sayısını 199 olarak revize etti.

11.55| İran: İsrail bir saldırı başlatmadığı sürece çatışmaya girmeyeceğiz

İran, İsrail yönetimi kendisine, çıkarlarına veya vatandaşlarına bir saldırı başlatmadığı sürece silahlı kuvvetlerinin askeri bir çatışmaya girmeyeceğini duyurdu.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İran silahlı kuvvetleri, İsrail Apartheid rejiminin İran'a, onun çıkarlarına ve vatandaşlarına saldırma riskini almaması şartıyla İsrail ile çatışmayacak. Direniş cephesi kendini savunabilir.”

11.50| Gazze'nin bazı bölgeleri hayalet şehre dönüştü

İsrail’in ağır bombardımanı sonrası Gazze’de bir çok binada hasar oluşurkan bazı mahalleler hayalet şehre dönüştü. Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Hanun şehrinin havadan çekimi yaşanan yıkımı gözler önüne serdi.

11.30| Lübnan sınırında gerilim: İsrail köyleri boşaltıyor

İsrail-Filistin çatışmasının 10'uncu gününde, İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim de sürüyor. İsrail, Lübnan sınırında tanksavar ateşi sonucu bir subayın öldüğünü açıkladı.

Yedioth Aharonoth gazetesinden aktardığına göre, ordu, 24 yaşındaki Teğmen Zvi Granot'un Nurit bölgesinde tanksavar ateşi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu

Öte yandan, Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail ordusu, Lübnan sınırındaki köyleri boşaltma planını da uygulamaya geçirdi. Plana göre, Lübnan sınırının 2 kilometrelik bölümünde yer alan 28 İsrail köyünde yaşayanlar tahliye edilecek.

11.10| Refah Sınır Kapısı tartışmaları

Hamas yetkilisi İzzet el Reşik, Mısır ile Gazze arasındaki sınır kapısının yardım için açıldığı veya bir ateşkese varıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Reuters'a konuşan Mısırlı güvenlik yetkililer, saat 9 itibariyle sınır kapasının geçici olarak açılacağını söylemişti. Öte yandan Birleşmiş Milletler bayraklı yardım araçları da sınır kapısına geldi.

10.10| Hamas'tan ateşkes iddialarına yanıt: Bilgimiz yok

Hamas'ın medya ofisi ise İsrail'in ateşkes ve Mısır ile Refah sınır kapısının açılması konusunda anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından, insani ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığına dair bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

10.00| Fransa İsrail'e istihbarat desteği verdiğini açıkladı

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Orta İletişim Grubu ve Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği’ne (IPRA) yaptığı açıklamada, Fransa'nın İsrail'e istihbarat desteği sağladığını söyledi.

İsrail’e istihbaratın, iki ülke arasındaki olağan ortaklık çerçevesinde sağlandığının altını çizen Bakan Lecornu, “Ne yazık ki terörle mücadele konusunda uzun bir tecrübeye sahibiz ve istihbaratımız birimlerimiz oldukça etkili araçlara sahip” ifadelerini kullanırken daha fazla detay vermekten kaçındı. Fransız Bakan, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile önümüzdeki hafta görüşeceğini de sözlerine ekledi.

9.50| Ölü ve yaralı sayısı artıyor

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 2 bin 670 kişinin öldüğünü, 9 bin 600 kişinin yaralandığını açıkladı. 

İsrail basını ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğü, 3 bin 436 kişinin yaralandığı duyurdu. İsrail'in saldırılarında ayrıca Gazze'de 9, Lübnan'da da 1 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Öte yandan İsrail'in hafta içinde Filistinlilere yaptığı "Gazze'nin kuzeyinden güneyine geçin" uyarısının ardından insanlar bölgeyi terk etmeye devam ediyor. 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas Hareketi ile yaşanan çatışma sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi. İsrail ordusunun, gelecek günler içinde Gazze Şeridi'nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirten Hagari, "Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur." ifadelerini kullandı.

08.50 | Reuters: Gazze'nin güneyinde bir ateşkes üzerinde anlaşıldı

Reuters'in iki Mısırlı güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre; ABD, İsrail ve Mısır, Refah Sınır Kapısı'nın yeniden açılmasıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Gazze'nin güneyinde yerel saatle sabah 9'da başlayacak bir ateşkes üzerinde anlaştı.

07.58 | İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670'e yükseldi.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki çatışmalar 9. gününde sürerken İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarının şiddetini artırıyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda son 24 saatte 235 kişi daha hayatını kaybetti.

Buna göre 7 Ekim'den bu yana aralıksız süren yoğun bombardımanın 9'uncu gününde toplam can kaybı 2 bin 670'e, yaralı sayısı da 9 bin 600'e ulaştı.

İsrail ordusu, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ndeki kentleri, 9 gündür yoğun şekilde bombalamayı sürdürüyor.
07.45 | ABD medyası: Refah sınırı birkaç saatliğine açılacak

Dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Mısır ile Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın tekrar açılacağını duyurdu. ABD'nin İsrail Büyükelçiliği Gazze'dekilere Refah sınır kapısına yaklaşmalarını önermişti. 

NBC'ye konuşan bir Filistinli yetkili, sınırın saat sabah 9'da yardım için açılacağını söyledi. ABC'ye konuşan kaynak da kapının bugün birkaç saatliğine açılacağını ve günün ilerleyen saatlerinde tekrar kapatılacağını ifade etti. 

05.52 | BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA): Gazze hastanelerinde 24 saat yetecek yakıt var

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi'nde tüm hastanelerdeki yakıt rezervlerinin sadece 24 saat içinde tükeneceği uyarısında bulundu.

OCHA, X platformundaki paylaşımında Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerde yakıt rezervlerinin yaklaşık 24 saat yetebileceğini duyurdu.

OCHA ofisinden Gazze'deki duruma ilişkin günlük raporda, yedek trafoların durmasının binlerce insanın hayatını tehlikeye atabileceği belirtildi.

05.23 | Peru, İsrail'deki vatandaşlarını tahliye ediyor

Peru, İsrail ve Hamas arasında devam eden savaş nedeniyle bölgedeki vatandaşlarını tahliye işlemi başlattı. Devlet Başkanı Dina Boluarte'nin eşlik ettiği Peru vatandaşları, Boeing 737 tipi başkanlık uçağıyla başkent Lima'ya getirildi.

04.20 | İsrail ordusu, gece boyunca Gazze'yi bombalamayı sürdürdü

İsrail ordusunun, gece boyunca Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hava saldırılarıyla bombalamaya devam ettiği bildirildi.

Gazze'deki görgü tanıklarının ifadelerine göre, bombardımana maruz kalan bölgelere giden acil yardım ve kurtarma ekipleri, Cela Caddesi'nde İsrail uçaklarının hedefi oldu.

İsrail uçakları tarafından saldırıya uğrayan sivil savunma ve acil servis ekiplerinden ölenler ve yaralananlar oldu.

03.34 | Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan İsrail'e cevap: Soykırımı desteklemiyoruz
 
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, İsrail-Hamas savaşına dair açıklamalarının ardından İsrail'in Kolombiya'ya güvenlik malzemeleri ihracatını durdurma kararını, "İsrail ile dış ilişkileri askıya almamız gerekiyorsa alırız" diyerek karşıladı. Kararını duyuran Petro, İsrail Ordusu ve hükümeti için de, "Soykırımı desteklemiyoruz. Auschwitz ve Gazze'deki kıyım için ağlayacaklar" ifadelerini kullandı.
 
İsrail, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Margarita Menjarez'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı. "Petro'nun İsrail'de şok etkisi yapan" açıklamalarının, antisemitizmi körüklediğini, İsrail devletinin temsilcilerine zarar verdiğini ve Kolombiya'daki Yahudi topluluğunun hayatını tehdit ettiğini belirten İsrail, Kolombiya'ya askeri ihracatı durdurduğunu açıkladı.

03.02 | ABD Başkanı Biden: İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi büyük hata olur
 
ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin büyük hata olacağını belirtti. Biden, CBS News kanalının "60 Minutes" programına konuk oldu. İsrail'in Gazze'de "savaş kurallarına" uyacağına inandığını vurgulayan Biden, böylelikle masum Gazze halkının gıda, su ve ilaçlara erişimi olacağını dile getirdi.
 
AA'da yer alan habere göre Biden, "Şu noktada İsrail'in Gazze'yi işgalini destekler misiniz?" sorusuna, "Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum. Bana göre, Gazze'de olanlar aşırılıkçı Hamas'la ilgili. Tüm Filistin halkını temsil etmiyor. İsrail'in Gazze'yi işgal etmesi hata olur. Ama girip Hizbullah ve Hamas gibi aşırılıkçıları yok etmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
 
Hamas'ın tamamen yok edilmesi gerektiğini ancak Filistin yönetimi ve devleti için bir yol olması gerektiğini belirten Biden, "Bu yol, iki devletli çözümdür ve on yıllardır ABD'nin politikası haline gelmiştir. İsrail'in yanında 5 milyon Filistinliye bağımsız bir devlet oluşturacaktır." diye konuştu.

02.40 | Abbas'tan açıklama: Filistin halkının tek meşru temsilcisi, Filistin Kurtuluş Örgütü'dür; başka bir örgüt değil
 
El Cezire'nin Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya dayandırdığı habere göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı telefon görüşmesi yaptı. Abbas, her iki taraftaki sivillerin öldürülmesini reddederek, her iki taraftaki siviller, mahkumlar ve tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu. Gazze'den halkın zoraki göç ettirilmesine tümüyle karşı olan Abbas, bunun ikinci Nakba olacağını söyledi.
 
Abbas, "İsrail'in Gazze'ye saldırısı derhal durmalı. Filistinlilerin himaye edilmesi ve Gazze'ye insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi ve oradaki vatandaşlara su elektrik ve yakıt ulaştırılması gerekir" dedi.
 
"İşgali sonlandıracak olan, siyasi çözümün zorunluluğudur. Filistin halkının tek meşru temsilcisi, kararları, programları ve politikaları ile Filistin Kurtuluş Örgütü'dür. Başka bir örgütün politikaları değildir" diyen Abbas, Hamas'ın Filistin halkını temsil etmediğini ima etti.

02.20 | Kolombiya Devlet Başkanı İsrail'i eleştirmişti: Ülkeyle askeri ihracatı durduran İsrail, Tel Aviv Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
 
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro'nun, Gazze'ye yönelik saldırılarla ilgili yaptığı açıklama nedeniyle, Kolombiya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Margarita Menjarez'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.
 
Petro'nun, Hamas'ın başlattığı saldırılara İsrail'in verdiği karşılığı eleştirmesi, Tel Aviv yönetimi tarafından tepkiyle karşılandı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Petro'nun İsrail'de şok etkisi yapan" açıklamalarının, antisemitizmi körüklediğini, İsrail devletinin temsilcilerine zarar verdiğini ve Kolombiya'daki Yahudi topluluğunun hayatını tehdit ettiği" belirtildi. Açıklamaya göre, İsrail, Petro'nun açıklamalarına tepki olarak Kolombiya'ya askeri ihracatı durdurdu.

02.00 | İsrail ordusu: Gazze'de 600 bin Filistinli kuzeyden güneye geçti

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas'la yaşanan savaş sebebiyle Gazze'de 600 bin Filistinlinin kentin güneyine geçtiğini bildirdi.
 
Times of Israel'in haberine göre Hagari, Hamas'ın engelleme çabalarına rağmen 600 bin Filistinlinin Gazze'den güneye tahliye edildiğini kaydetti.

AA'nın Times of Israel'den aktardığına göre, İsrail ordusunun, gelecek günler içinde Gazze Şeridi'nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirten Hagari, "Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur" dedi.

İsrail yönetimi, yakın olduğu düşünülen kara harekatı öncesinde Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin evlerini terk edip güneye yönelmeleri çağrılarında bulundu.

01.24 | UNRWA: Gazze'deki okul ve binalarımızda yerinden edilen 400 bin kişi kalıyor
 
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze'de kendilerine bağlı okul ve binalarda yerinden edilmiş en az 400 bin kişinin bulunduğunu duyurdu.
 
UNRWA, X platformundan yaptığı paylaşımda, yaşlı kadın ve çocukların temel insan haklarından mahrum edilmiş 400 bin kişinin Gazze'deki binalarına geldiğini belirtti. Paylaşımda, "Bizler örgütte çalışan 14 arkadaşımızı kaybettiğimizden dolayı üzgünüz" ifadelerine yer verildi.UNRWA, daha önce de çalışanlarından 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

01.00 | ABD'nin ikinci uçak gemisi Doğu Akdeniz'e hareket ediyor

ABD'li yetkililer ABC News'e verdiği demeçte, USS Eisenhower'ın, USS Gerald R Ford uçak gemisi grubuna katılmak üzere Doğu Akdeniz'e hareket edeceğini söyledi:

“Bu duruş artışları, yalnızca ABD'nin İsrail'in savunmasına verdiği desteği ifade etmekle kalmayıp, gerçekte kesin bir gösteri olarak hizmet etmeyi ve İran'a, Lübnan Hizbullah'ına ve İsrail'i istismar etmeyi düşünebilecek bölgedeki diğer tüm vekillere karşı caydırıcı bir sinyal olarak hizmet etmeyi amaçlıyordu. Mevcut durum çatışmayı tırmandırıyor. Düşmanların iki kez düşünmesi gerekiyor."

00.50 | Eski İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon: Gazze halkına bölgeyi geçici olarak boşaltmalarını söyledik, sonra geri gelebilirler 
 
Eski İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Gazze'deki insanların konutlarını boşaltmaları, İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşın ortasında onlar için geçici çadır şehirlerin kurulabileceği Mısır'daki Sina Çölü'ne taşınmaları gerektiğini söyledi.
 
Cuma günü yayınlanan UpFront'un bir bölümünde Marc Lamont Hill'e konuşan Ayalon, "Gazze halkına bölgeyi geçici olarak temizlemelerini söyledik, böylece gidip Hamas'ı dışarı çıkarabiliriz ve sonra elbette geri gelebilirler" dedi.
 
00.35 | İsrail, Lübnan'ın güneyini SİHA ve helikopterlerle vurdu 

İsrail'in, Lübnan'ın güneyindeki hedefleri silahlı insansız hava aracı (SİHA) ve helikopterlerle vurduğu bildirildi.

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, Keferkila beldesinin batısında yer alan El-Avida Tepesi, İsrail'e ait SİHA ile bombalandı.

Saldırıda can kaybı yaşanmadı.

Güneydeki Cebel Balat bölgesi ile "Batı Şeridi" de İsrail helikopterleri tarafından hedef alındı.

00.31 | BM Genel Sekreteri Guterres: Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" diyerek, İsrail'e Gazze'ye insani yardım erişimi sağlaması, Hamas'a da rehineleri serbest bırakma çağrısı yaptı. "Orta Doğu'da uçurumun eşiğindeyiz" değerlendirmesinde bulunan Guterres, iki önemli çağrısı olduğunu belirtti.

Hamas'a rehineleri koşulsuz bırakma çağrısında bulunan Guterres, "İsrail, Gazze'deki sivillere insani yardım sağlamak için acil ve engelsiz erişim sağlamalı" ifadelerini kullandı. Guterres, Gazze'de su, elektrik ve diğer temel ihtiyaçların tükendiğinin altını çizerek, BM'nin Mısır, Ürdün, İsrail ve Batı Şeria'da depoları bulunduğunu, birkaç saat içinde buradaki ürünleri nakledebileceğini kaydetti.

00.26 | Uluslararası Af Örgütü: Gazze'de gidilecek güvenli yer yok

Uluslararası Af Örgütü, Gazze'nin kuzeyini terk etmek isteyenlerden oluşan konvoya yönelik "güvenli rota"da gerçekleşen saldırıyla ilişkin, "Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar" açıklaması yaptı.

İngiltere merkezli örgütün X hesabından yapılan paylaşımda, sivillere Gazze'nin kuzeyini terk etme baskısı yapan İsrail'in belirlediği "güvenli rotada" 13 Ekim'de gerçekleşen saldırıya ait 6 görüntünün örgüt tarafından doğrulandığı bildirildi. Açıklamada, aralarında çocuk, kadın ve engellilerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişiyi taşıyan bir kamyon ile 8 aracın saldırıya uğradığı belirtilerek, şunlar kaydedil:

"Alana gelen ambulanslar da ikinci saldırıda vuruldu, kurtarma görevlileri yaralandı. En az 70 kişi öldü. Bu, Gazze'deki sivillerin gidecek güvenli hiçbir yeri olmadığının bir başka acımasız örneğidir. Gitseler de gitmeseler de öleceklerinden korkuyorlar."

00.19 | Gazze'de morglar doldu, dondurma kamyonları morg olarak kullanılıyor; toplu mezarlar açılıyor 

Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 670’e yükselirken bölgedeki morglarda yer kalmaması nedeniyle fabrikalardan dondurma kamyonları getirildi. Morg ve mezarlıklarda yer kalmayan Gazze Şeridi’nde toplu mezarlar açılıyor. 

İsrail - Hamas savaşında Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 670’e yükseldi. Bölgedeki morglarda yer kalmadığı için dondurma kamyonları morg olarak kullanılmaya başladı. Filistinliler, ölülerini gömmek için toplu mezarlar açıyor. 

Filistin Yönetimi'nin resmi haber ajansı WAFA, Gazze’de toplu mezarlara defin yapıldığını açıkladı. Habere göre; Gazze Şeridi’ndeki mezarlıklarda yer kalmadı.  Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde yer kalmadığı için fabrikalardan dondurma kamyonları getirildi. Kamyonlar, morg olarak kullanılıyor.