Filistin'de sağlık sistemi tehlikede: Doktor telefondan doğum yaptırdı

Filistin'de sağlık sistemi tehlikede: Doktor telefondan doğum yaptırdı
Filistin'de sağlık sistemi zor durumda. Saldırılar hastanelere yöneldikçe yaşam hakkı gibi doğal süreçler de zorlaşıyor. Gazze’de bir kadın, telefondaki doktordan alınan yardımla doğum yaptı. Filistin'de sağlık sisteminde...

Filistin'de sağlık sistemi zor durumda. Saldırılar hastanelere yöneldikçe yaşam hakkı gibi doğal süreçler de zorlaşıyor. Gazze’de bir kadın, telefondaki doktordan alınan yardımla doğum yaptı.

Filistin'de sağlık sisteminde yaşanan zorlu koşullar altında, bir kadın telefondaki doktordan aldığı yardımla doğum yaptı. Nablus şehrindeki kadın doğum uzmanı Dr. Süleyman Ebu Eyda, Cibaliye bölgesinden gelen bir telefonla şaşkına döndü.

Şarku’l Avsat'ın aktardığı habere göre, yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı kamplardan birindeki bir kadın, hastanelerin hizmet dışı kalması nedeniyle doğum için tıbbi yardım talep etti. Gazeteci olarak kendini tanıtan bir adam, hastaneye ulaşamadıkları ve doğumu yaptıracak doktor bulamadıkları için yardım istedi.

Dr. Ebu Eyda, gece saat 02.00'den sonra gelen bu telefonu önemli bulduğu için hemen açtığını belirterek, "Arayan kişi bana Gazze Şeridi’nden olduğunu söyledi. Ona telefonla talimat vermeye başladım. Göbek bağını nasıl bağlayıp keseceğini, plasentayı nasıl çıkaracağını, yeni doğan bebekle nasıl baş edeceğini, kanamayı nasıl azaltabileceğini ve emzirebilmesi için annesinin kucağına nasıl yatıracağını anlattım" ifadesinde bulundu.

Filistin'deki durumun istisnai olduğunu vurgulayan Dr. Ebu Eyda, hastanelerin kapanması ve kadınların ulaşamaması nedeniyle evlerinde yardım sağlamak için çoğu zaman yürüyerek gitmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından yayınlanan rapora göre, Gazze Şeridi'nde hamile kadın sayısı 50 bin olarak tahmin edilirken, zorlu koşullarda doğum yapacak 5 bin 500 kadın bulunuyor. UNFPA, bölgedeki hastanelerin temel malzeme eksikliği ve enerji sıkıntısı nedeniyle birçok kadının güvenli doğum hizmetlerinden mahrum kalacağı uyarısında bulundu.

Gazze'deki az sayıdaki hastanenin koridorlarında, doktorlar ve ebeler, anne ve bebek için son derece zor ve tehlikeli koşullarda doğumları tamamlamak zorunda kalıyor. İsrail'in bombardımanları ve Han Yunus'ta başlattığı kara operasyonu, yaralıların hastanelere ulaşmasını güçleştirirken, doğum vakaları da benzer bir sıkıntıyı yaşamaktadır. Görgü tanıkları, ebelerin yatak olmadan doğumu yerde gerçekleştirmek zorunda kaldığını belirtti.