Filistin'e destek eylemleri Harvard'a sıçradı: Üniversite yönetimi engellemek için avluyu kapattı

Filistin'e destek eylemleri Harvard'a sıçradı: Üniversite yönetimi engellemek için avluyu kapattı
ABD'de Columbia Üniversitesi’nde yüzlerce kişinin gözaltına alınmasına sebep olan Filistin’e destek eylemleri Harvard Üniversitesi’ne de sıçradı.

Gazze’ye yönelik saldırılarını 7 Ekim 2023’ten bu yana aralıksız sürdüren İsrail’e tepkiler dünya genelinde devam ediyor.

Columbia Üniversitesi’nin Gazze'deki ablukayı destekleyen şirketlere sağladığı mali yatırımlara tepki göstermek için kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatan Filistin yanlısı göstericilere New York polisi müdahale etmiş, yönetim ile öğrenciler arasındaki gerginlik artmıştı.

108 öğrenci gözaltına alınmıştı

Eylemin üniversitenin işleyişi için "tehdit oluşturduğunu" savunan Rektör Minouche Shafik'in yardım talebi üzerine göstericilere müdahale eden polis 108 öğrenciyi gözaltına almış, okul yönetimi de eyleme karışan yaklaşık 80 öğrenciye okuldan uzaklaştırma cezası vermişti.

Eylemler birçok üniversiteye yayıldı

Yaşanan duruma tepki gösteren, ABD'nin dört bir yanındaki öğrenciler, dayanışma amacıyla üniversitelerinde kendi eylemlerini başlattı.

"Soykırımdan hemen vazgeçin"

New York kentinde bulunan araştırma üniversitesi The New School'da Filistin halkının yaşadığı sorunlara yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlayan "Filistin'de Adalet için Öğrenciler (TNS SJP)" grubunun üyeleri, üniversitenin merkez binasında kamp kurdu.

Öğrencilerin kurdukları çadırların yanında "Soykırımdan hemen vazgeçin" yazılı pankartlar gözlemlenirken protestocular kampüsün pencerelerine sokaktan görülebilecek şekilde "Gazze Dayanışma Kampı" yazılı afişler yapıştırdı.

Üniversitenin New York Polisi ile ilişiğini kesmesini isteyen öğrenciler, üniversitenin İsrail'i boykot etmesini de istedi.

Harvard Üniversitesi, protestoları engellemek için avlusunu kapattı

Üniversite yönetimi, Harvard Avlusu girişlerine astığı yazıda, çadır veya masa gibi binalara girişi kısıtlayacak eşyaların getirilmesi halinde bu eşyaları getirenlere disiplin cezası verilebileceğini açıkladı.

Avluda çalışan öğrencilere yollanan e-postada ise avlunun "tedbirli davranmak ve toplumun güvenliğini ön planda tutmak" amacıyla cuma gününe kadar kapatıldığı aktarıldı.