Hamas yetkilileri İsrail ile ateşkes için Mısır'a gidecek

Hamas yetkilileri İsrail ile ateşkes için Mısır'a gidecek
Hamas yetkilileri İsrail ile ateşkes ve rehine takası görüşmesi için Mısır'a gideceklerini aktardı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine kara harekatı başlatacağının konuşulduğu ve İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes ve rehine takası müzakerelerini devam ettirme çabaları sürerken, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları da sürüyor.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail ordusunun, Gazze kentinin batısındaki Ebu Husayra Caddesi'nde et-Terturi ailesine ait evi hedef alması sonucu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az beş Filistinli yaşamını yitirdi. Gazze kentinin güneyindeki Sabra Mahallesi'nde İsrail savaş uçaklarının Hicazi ailesine ait evi bombalaması sonucu iki Filistinli hayatını kaybetti, yaralanan ve enkaz altında kalanlar oldu.

Refah'a saldırı sürüyor

İsrail'in saldırıları sebebiyle zorla yerinden edilmiş yüz binlerce Filistinlinin sığındığı Refah kentinin doğusundaki Cenine Mahallesi'nde de İsrail savaş uçaklarının Hatib ailesine ait evi hedef alması nedeniyle en az dört Filistinli öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

İsrail ordusunun Refah'ın merkezindeki Şabura Mülteci Kampı'nda yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı Havacat ailesine ait evi bombalaması sonucu altı Filistinli yaşamını yitirdi. Refah'ta İsrail'in Ebu Taha" ailesine ait evi hedef alması sonucu beş kişi öldü.

Katar'dan çağrı

Hamas'ın İsrail'in ateşkes ve rehine takası anlaşmasına ilişkin teklife olan yanıtını aldıklarını açıklamasının ardından, son dönemde Mısır'ın öncülüğünde devam ettirilen müzakerelere ilişkin Katar'dan açıklama geldi. Associated Press (AP) haber ajansının aktardığına göre, diğer arabulucu ülke Katar'dan üst düzey bir yetkili, Hamas ve İsrail'e müzakerelerde 'daha fazla bağlılık ve daha fazla ciddiyet' göstermeye çağırdı.

Mısır'dan bir heyetin Tel Aviv'e gitmesinin ardından İsrailli bir heyet de Mısır'a davet edilirken, AP'ye açıklama yapan Hamas yetkilisi Basem Naim, bir Hamas heyetinin Mısır'ın başkenti Kahire'ye gideceğini bildirdi. Mısır devlet yayın organlarından El Kahire televizyonu da Hamas heyetinin bugün Mısır'a varmış olacağını aktardı.

İsrail'in Haaretz gazetesi ile kamu yayıncısı KAN'ın aktardığına göre, Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid El Ensari, Hamas ve İsrail'in müzakerelerdeki yaklaşımını eleştirerek iki tarafın da sivillerin iyiliğine değil kendi siyasi çıkarlarına dayanarak kararlar aldığını söyledi. Ensari, bu yaklaşımlar karşısında hayal kırıklığını dile getirdi.

Abbas'dan ABD'ye çağrı

Öte yandan, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a saldırmasını engelleyebilecek tek ülkenin ABD olduğunu söyledi. Abbas, "ABD'yi İsrail'den Refah saldırısını gerçekleştirmemesini istemeye çağırıyoruz. İsrail'in bu suçu işlemesini engelleyebilecek tek ülke Amerika'dır" diye konuştu. Refah'a yapılacak 'küçük bir saldırının' Filistin halkını Gazze Şeridi'nden kaçmak zorunda bırakacağını söyleyen Abbas, "Filistin halkının tarihindeki en büyük felaket o zaman yaşanır" dedi.