İktidar mücadelesi şiddetlendi: Sudan'da ordu, 3 kentte RSF milislerini vuruyor

İktidar mücadelesi şiddetlendi: Sudan'da ordu, 3 kentte RSF milislerini vuruyor
Sudan'ın başkenti Hartum'da çatışmalar ve hava saldırıları sürerken, çatışan tarafların heyetleri ateşkes ve insani yardımı sağlamak amacıyla Suudi Arabistan'daki görüşmelere devam etti.Hartum sakinleri, kentin bazı mahallelerinde...

Sudan'ın başkenti Hartum'da çatışmalar ve hava saldırıları sürerken, çatışan tarafların heyetleri ateşkes ve insani yardımı sağlamak amacıyla Suudi Arabistan'daki görüşmelere devam etti.

Hartum sakinleri, kentin bazı mahallelerinde Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri (RSF) adlı milis grup arasında çatışmaların olduğunu belirttiler. Başkentten Nil Nehri ile ayrılan komşu Omdurman ve Bahri kentlerinde de şiddetli çatışmalar meydana geldi.

Ordu, 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda geniş yerleşim yerlerini ve stratejik konumları kontrolü altına alan RSF milislerinin tamamını ortadan kaldırma hedefiyle Salı gününden beri üç kenti vuruyor.

Ordu ve RSF heyetleri geçen haftanın sonundan beri ABD ve Suudi Arabistan'ın ara buluculuğuyla Kızıldeniz kıyısındaki Cidde kentinde düzenlenen görüşmelere katılıyor.

Afrika'nın üçüncü en büyük ülkesindeki çatışmaların yarattığı insani kriz sonucunda 700,000 kişi ülkenin içinde göç etmek, 150,000 kişi de komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Çatışmalar, Sudan'ın güneyindeki Darfur bölgesinde de istikrarsızlığa yol açtı.

Çatışan tarafların heyetleri görüşmelerde etkili bir ateşkes yapmayı ve insani yardım çalışanları ile yardım malzemelerine erişmeyi amaçlıyor. Çatışmalar sırasında ateşkes teşebbüsü birkaç kez başarısız olmuş ve milyonlarca kişi evlerde ve mahallelerde mahsur kalmıştı.(REUTERS)