İngiltere, hekimlerin greve başlamasıyla en uzun iş bırakma eylemini yaşıyor

İngiltere, hekimlerin greve başlamasıyla en uzun iş bırakma eylemini yaşıyor
İngiliz Ulusal Sağlık Servisi (NHS) doktorlarının 6 günlük grevi bugün başladı. Pratisyen hekimler ülke tarihindeki en uzun greve girerken yardım kuruluşları hasta güvenliğine yönelik riskler konusunda uyardı. Hasta güvenliğinin...

İngiliz Ulusal Sağlık Servisi (NHS) doktorlarının 6 günlük grevi bugün başladı. Pratisyen hekimler ülke tarihindeki en uzun greve girerken yardım kuruluşları hasta güvenliğine yönelik riskler konusunda uyardı. Hasta güvenliğinin tehlikeye girebileceğini söyledi.

Oksijen Gazetesi'nde yer alan bir habere göre; İngiliz Ulusal Sağlık Servisi (NHS), pratisyen hekimlerin 6 günlük greve başlamasıyla tarihindeki en uzun iş bırakma eylemini yaşıyor. Grev nedeniyle on binlerce hastanın doktor randevusu iptal edildi. Yardım kuruluşları, randevuları ertelenen kişilerin kaygılı olacağını ve durumlarının kötüleşmesi riskiyle karşı karşıya kalacaklarını söylüyor.

Hasta Derneği, sabah 7’de başlayan grevde hastanelerde az sayıda personel olacağından hasta güvenliğinin tehlikeye girebileceğini söyledi.

The Guardian’a göre pratisyen hekimlerin mart ayından bu yana gerçekleştirdikleri 10’uncu grev.

Pratisyen hekimlerin maaşları belirsizliğini koruyor

Pratisyen hekim maaşları konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlığın çözümüne yardımcı olmak için arabulucular çağrıldı. Prof Sir Stephen Powis “Muhtemelen binlerce randevu iptal edilecek” dedi.

İngiltere Sağlık Bakanı hemşirelerin grev kararını yargıya taşıyor

Gelecek salı günü bitecek olan grevle birlikte toplamda 34 gün çalışmamış olacaklar. Önceki grevler neredeyse 1 milyon ayakta tedavi randevusunun ve ameliyatının yeniden planlanmasına neden oldu.

“Bu çıkmazı aşmanın bir yolunu bulun”

Kış hastalıkları nedeniyle zaten hastanelerin en yoğun olduğu dönemde yapılan bu grevin sağlık sistemini zorlayacağı ifade ediliyor. Hastalar Derneği, grevlerin bakıma erişimde zorluk yaşayan hastaların önlerine engeller koyduğunu söyledi. Derneğin başkanı Julie Thallon “Hastalar ihtiyaç duyduklarında güvenli ve etkili bakıma erişebilmelidir. Grev birçok hastanın hâlihazırda yaşamakta olduğu randevu kuyruklarının yanı sıra bakım konusunda da engeller oluşturuyor. Pratisyen hekimlerin eyleminin grev günlerinde tüm hastaların güvenliğini etkileyebileceğinden endişe duyuyoruz. Gerekirse arabulucuları çağırın ama lütfen bu çıkmazı aşmanın bir yolunu bulun” dedi.

Yüzde 35’lik artış isteniyor

Pratisyen hekimler komitesi, sağlık çalışanlarının maaşlarının gerçek değerinin 2008’den bu yana yüzde 26 oranında düşmesinin ardından yüzde 35'lik ücret artışı istiyor. Komitenin eş başkanları Dr. Robert Laurenson ve Dr. Vivek Trevedi, sağlık bakanı Victoria Atkins'i geçen yıl verdiği maaş iyileştirmesi sözünü tutmasını istedi. Bunun yerine bakanlar 2023-24 için ortalama yüzde 8,8 oranında bir artış uygulayıp ardından yüzde 3'lük bir artış daha teklif ettiler.