İngiltere'de sığınmacıların yerleştirildiği dev gemi boşaltıldı!

İngiltere'de sığınmacıların yerleştirildiği dev gemi boşaltıldı!
İngiltere'de sığınmacıların yerleştirildiği Bibby Stockholm adlı gemide "lejyonella" bakterisinin tespit edilmesi üzerine gemi boşaltıldı. Gemiye ilk kez yerleştirilen 39 erkek sığınmacı tekrar karaya çıkarıldı.Sığınmacıların...

İngiltere'de sığınmacıların yerleştirildiği Bibby Stockholm adlı gemide "lejyonella" bakterisinin tespit edilmesi üzerine gemi boşaltıldı. Gemiye ilk kez yerleştirilen 39 erkek sığınmacı tekrar karaya çıkarıldı.

Sığınmacıların Bibby Stockholm adlı gemiye götürülmesi tartışmalara neden olmuştu. Bazı insan hakları kuruluşları, mültecileri böyle bir gemide tutmanın “insanlık dışı” olduğunu söyleyip itiraz etmişti. 

DW Türkçe'de yer alan habere göre İngiltere'de ilk sığınmacı grubunun yerleştirildiği Bibby Stockholm adlı gemide lejyonella bakterisinin tespit edilmesi üzerine gemi boşaltıldı.

"Ciddi akciğer enfeksiyonuna neden oluyor"

İngiltere İçişleri Bakanlığı, geminin su sisteminden alınan örneklerde lejyonella değerlerinin tespit edilmesi üzerine daha detaylı inceleme yapılması kararı verildiğini duyurdu. Gelişme üzerine 39 sığınmacı, önlem amaçlı olarak gemiden çıkarılarak yeniden karaya getirildi. Söz konusu bakteri, lejyoner hastalığı olarak bilinen ciddi bir akciğer enfeksiyonuna yol açıyor.

Uygulama pazartesi günü başlatıldı

Erkek sığınmacılardan oluşan ilk grup, Pazartesi günü ülkenin güneyindeki Portland'da demirlemiş dev gemiye yerleştirilmişti.

En son petrol işçileri için konaklama amaçlı kullanılan Bibby Stockholm'de 1990’ların ortasında Hamburg'da sığınmacılar ve evsizler konaklamıştı. BBC, aslında 200 olan geminin kapasitesinin ranzalarla 500 kişiye çıkartıldığını belirtmiş, itfaiyeciler sendikası bu durumun riskleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

"Amaç göçmenlerin İngiltere'ye gelmesine karşı caydırıcı etki yaratmak"

Muhafazakar Başbakan Rishi Sunak'ın açıkladığı sert iltica politikası kapsamında bekar erkek sığınmacıların, iltica başvuruları sonuçlanıncaya kadar kalacakları Portland'daki dev mavna, Bibby Stockholm gibi kullanılmayan askeri tesis ve konaklama gemilerine transfer edilecek. Amaç, göçmenlerin İngiltere'ye gelmesine karşı caydırıcı etki yaratmak.

İnsan hakları örgütleri ise sığınmacıların travmalarının tetiklenmesine yol açabileceği uyarısında bulundukları uygulamaya karşı çıkıyor. Hükümetteki muhafazakarlar ise önümüzdeki yıl yapılması beklenen genel seçimler öncesi iltica politikasında daha sıkı uygulamalara giderek kamuoyu yoklamalarında öne geçen İşçi Partisi’ni geride bırakmayı hedefliyor.

Türkiye ile işbirliği

Düzensiz göçle mücadeleyi hızlandıran İngiltere, göç rotası üzerindeki ülkelerle de iş birliği arayışında. Londra, bu kapsamda düzensiz göçe karşı Ankara’yla da bir uzlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Türkiye üzerinden ülkeye yasa dışı göçün yavaşlatılması amacıyla iki ülke arasında yeni bir anlaşmanın imzalandığı belirtilmiş, anlaşmanın insan kaçakçılığı şebekelerinin çökertilmesi ve tekne ticaretinin engellenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesini kapsadığı açıklanmıştı. "Mutabakat zaptı" (memorandum of understanding) niteliğinde olan uzlaşının detaylarına ilişkin soru işaretleri ise Türkiye’de düzensiz göçe ilişkin endişeleri artırarak muhalefetin tepkisine neden oldu.