İngiltere'nin mültecileri Ruanda'ya gönderme kararına tepki yağdı: 'İnsanlık dışı bir politika'

İngiltere'nin mültecileri Ruanda'ya gönderme kararına tepki yağdı: 'İnsanlık dışı bir politika'
İngiltere'nin sığınma talebinde bulunan mültecileri Ruanda'ya gönderme kararına Uluslararası Af Örgütü tepki gösterdi. Açıklamada planın 'ülkenin ahlaki imajına sürülen bir leke' olduğu belirtildi.

İngiltere Parlamentosu'nun düzensiz göçmenleri ve ülkeye yasa dışı yollarla gelip sığınma talebinde bulunanları Ruanda'ya sınır dışı etmeyi öngören "Ruanda'nın Güvenliği Yasa Tasarısını" (Ruanda Planı) onaylamasına, uluslararası sivil toplum kuruluşları (STK) tepki gösterdi.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın Politikalardan Sorumlu Yöneticisi Helen Stawski, yaptığı yazılı açıklamada, "Hükümetin bu kadar insanlık dışı bir politika izlemek için bu kadar olağanüstü yollara gitmesi üzücüdür" ifadelerini kullandı.

"Yasal yollar oluşturulmalı"

Stawski, İngiltere'nin baskı ve savaşlardan kaçanlara kapılarını açma sorumluluğu bulunduğuna dikkati çekerek, "Göçmenler için daha güvenli ve yasal yollar oluşturulmalıdır. Hükümet doğru olanı yapmak yerine, çaresiz insanlara karşı görevini yerine getirmekten kaçınıyor" değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası Af Örgütü'nün İngiltere Direktörü Sacha Deshmukh ise tasarının onaylanmasını, "ülkenin ahlaki imajına sürülen bir leke" olarak niteledi. Parlamentonun, korunması gereken kişilere yönelik uluslararası yasaları çiğneyen bir karar aldığını ifade eden Deshmukh, tasarının mahkemeleri Ruanda'yı güvenli bir ülke kabul etmeye zorladığını öne sürdü.