İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail saldırıları savaş suçu olarak değerlendirilmeli

İnsan Hakları İzleme Örgütü: İsrail saldırıları savaş suçu olarak değerlendirilmeli
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Gazze’de hastaneleri ve tıbbi kurumları hedef alan İsrail’in saldırılarının ‘savaş suçu’ olarak soruşturulması gerektiğini bildirdi.Raporda, İsrail ordusunun ‘tıbbi tesislere,...

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Gazze’de hastaneleri ve tıbbi kurumları hedef alan İsrail’in saldırılarının ‘savaş suçu’ olarak soruşturulması gerektiğini bildirdi.

Raporda, İsrail ordusunun ‘tıbbi tesislere, personele ve ulaşıma yönelik hukuka aykırı saldırılarının Gazze'nin sağlık sistemini daha da tahrip ettiğini ve savaş suçu olarak soruşturulması gerektiği’ belirtildi.

İşgal Altındaki Filistin Toprakları Hakkında Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni soruşturmaya çağıran HRW, 7 Ekim ile 7 Kasım tarihleri arasında Endonezya Hastanesi, El Ahli Hastanesi, Uluslararası Göz Sağlığı Merkezi, Türk-Filistin Dostluk Hastanesi ve Kudüs Hastanesi'ne veya yakınındaki saldırıların göz önünde bulundurulduğunu aktardı.

Saldırılar meşru olamaz

HRW’nin açıklamasında, "İsrail ordusunun 5 Kasım 2023'te 'Hamas'ın hastaneleri kullandığı' yönündeki iddialarına rağmen, ortaya konan hiçbir kanıt, hastanelerin ve ambulansların uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki korunan statülerinden yoksun bırakılmasını meşru kılamaz” ifadelerine yer verildi.

Gazze’de 11 bin ölü

Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada 4 bin 630’u çocuk, 3 bin 130'u kadın olmak üzere 11 bin 240 kişinin öldürüldüğü belirtildi. Açıklamada, yüzde 70’i kadın ve çocuk olmak üzere yaralı sayısının 29 bine ulaştığı ve Gazze Şeridi’nde 1 milyon 500 bin kişinin yerinden edildiği bildirildi.