İspanya’da ayrılıkçı Katalanlar ile Sosyalist Parti anlaştı: 400 kişiye af uygulanacak

İspanya’da ayrılıkçı Katalanlar ile Sosyalist Parti anlaştı: 400 kişiye af uygulanacak
İspanya’da Sosyalist Parti, hükümet kurmak için Katalan ayrılıkçılarla anlaşmaya vardı.PSOE, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı olmakla yargılanan ve hüküm giyen 400 civarında ayrılıkçı Katalan’a af getirilmesi karşılığında,...

İspanya’da Sosyalist Parti, hükümet kurmak için Katalan ayrılıkçılarla anlaşmaya vardı.

PSOE, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı olmakla yargılanan ve hüküm giyen 400 civarında ayrılıkçı Katalan’a af getirilmesi karşılığında, hükûmet kurulmasına dışarıdan destek verilmesi konusunda diğer siyasi partilerle anlaştı. Yaklaşık 400 kişiye af uygulanacağı belirtildi.

İspanya Kralı 6. Felipe tarafından 3 Ekim’de hükümeti kurmakla görevlendirilen PSOE lideri ve mevcut Başbakan Pedro Sanchez’in gelecek hafta azınlık sol koalisyon hükümeti için meclisten güvenoyu istemesi öngörülüyor.

Ne olmuştu?

Madrid’de polis, Başbakan Pedro Sanchez’in koalisyon kurmak için destekleri karlılığında ayrılıkçı Katalan liderlere af çıkarma planına tepki gösterenler Sosyalist Parti Genel Merkezi önünde toplanmıştı. İspanya bayrakları taşıyarak “Sanchez hapse”, “Puigdemont hapse” slogan atan göstericilere polis müdahale etmiş, çıkan olaylarda 30’u polis toplam 39 kişi yaralanmıştı.

Metroscopia’nın eylül ayında yaptığı ankete göre İspanyolların yüzde 70’i karşıt tutum sergilerken yalnızca yüzde 26’sı affı destekliyordu. Geçen ay Halk Partisi ve Vox’un affa karşı düzenlediği mitinglere yaklaşık 200 bin kişi katılmıştı.

Avrupa Parlamenteri olarak Belçika’da sürgünde yaşayan eski Katalonya özerk hükümet başkanı Carles Puigdemont’un liderliğini yaptığı Katalonya İçin Birlik (Junts) Partisi ise sert geçen müzakerelerin ardından bugün PSOE ile anlaştı.