İsrail devlet televizyonu: İran, İsrail'e İHA saldırısı başlattı

İsrail devlet televizyonu: İran, İsrail'e İHA saldırısı başlattı
İsrail devlet televizyonu İran, İsrail'e insansız hava araçlarıyla saldırısı başlattığını duyurdu.

İran, Suriye'nin başkenti Şam'daki Büyükelçilik yerleşkesine 1 Nisan günü İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısına karşı misilleme saldırısı başlattı.

Reuters'ın ajansının haberine göre, İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İHA'ların İsrail'e ulaşmasının saatler süreceği belirtildi.

Ajansın güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde ise İran yönünden gelen bazı İHA'ların Irak'ın Süleymaniye kentinin üzerinde uçtuğu görüldü.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın saldırısına karşı teyakkuza geçtiklerini ve hava sahasını kapatacaklarını bildirdi.

İsrail televizyonu Kanal 12 ise İHA'lardan bazılarının Irak-Suriye sınırındaki bölgelerde Amerikan ve İngiliz askeri uçakları tarafından düşürüldüğünü ileri sürdü.

İran 'geniş çaplı saldırı' diyerek duyurdu

İran'ın İngilizce olarak yayın yapan devlet televizyonu Press TV'ye konuşan yetkililer, Devrim Muhafızları Ordusu'nun "İsrail'deki hedeflere karşı geniş çaplı saldırı" başlattığını söyledi.

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkelere kararlılıkla cevap verileceğini belirtti. İranlı Bakan, "İsrail'in İran'a saldırması için hava ve kara sahasını açan ülkeler, kararlı cevabımızı alacaktır" ifadelerini kullandı.

'İHA'lar Suriye ve Ürdün üzerine düşürüldü'

İsrail'in en çok izlenen televizyon kanalı, İran saldırısında yaklaşık 100 İHA ve seyir füzesi kullanıldığını, bunların bazılarının Suriye veya Ürdün üzerinde düşürüldüğünü ileri sürdü.

'Süleymaniye üzerinde İHA'lar görüldü!

Reuters ajansına konuşan üç güvenlik kaynağı ise Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Süleymaniye bölgesi üzerinde, İran yönünden gelen bir dizi İHA'nın görüldüğünü söyledi.

İran: Saldırı sonuçlandı

İran'dan yapılan açıklamada "Saldırı sonuçlandı, İsrail bir hata daha yaparsa mücadele daha şiddetli olur" denildi.

Putin'den İran'a destek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin İsrail'i desteklemek için İran topraklarına saldırması halinde Rusya'nın İran'ı destekleyeceğini açıkladı.

Husiler saldırı başlattı

AFP, Yemen'deki Husilerin İsrail'e İHA saldırısı düzenlediğini bildirdi. Ajans, bu saldırıların İran hükümetiyle "koordineli olarak" gerçekleştirildiğini duyurdu.

Irak ve Ürdün hava sahalarını kapattı

İran misillemesinin başladığı haberinin ardından, Irak'ın hava sahasını tüm uçuşlara kapattığı açıklandı. İsrail'in komşusu Ürdün de hava sahasını yerel saatle 23.00'ten (TSİ 23.00) itibaren tüm uçuşlara kapattığını açıklamıştı.

İsrail'de savaş kabinesi toplandı

İsrail'de savaş kabinesi, İran'ın insansız hava aracı (İHA) saldırısı başlatmasının ardından bir araya geldi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başkanlığında Tel Aviv'de toplanan savaş kabinesi, İran'dan başlatılan İHA saldırısını ele alıyor.

Konuyla ilgili resmi açıklama yapılmazken toplantıya ilişkin paylaşılan fotoğrafta Savunma Bakanı Yoav Gallant, Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ile Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin de hazır bulunduğu görüldü.

İsrail'de eğitime ara verildi

Öte yandan, ülkede binden fazla kişinin yan yana gelmesi yasaklandı, eğitim kurumları tatil edildi.

ABD'den İsrail'e destek geldi

ABD, İran karşısında İsrail'e tam destek verdiklerini vurguladı. Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada, "İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek" denildi.

Biden tatilini yarıda kesti

İran saldırısına karşı İsrail'e tam destek verdiklerini belirten ABD Başkanı Joe Biden da İsrail'e yönelik İran tehdidini ulusal güvenlik ekibiyle görüşmek üzere Washington'a dönme kararı aldı.

Teyakkuza ilişkin gelişmelerin ardından, İsrail savaş kabinesi ve güvenlik kabinesi bu gece toplanacağı bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan son açıklamada, "İsrail Hava Kuvvetlerine ait savunma ve saldırı sistemleri alarm durumuna geçti, düzinelerce uçak gökyüzünde ve ABD ile koordinasyon sürüyor."

Netanyahu ulusa seslendi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceden kaydedilmiş bir videoyla ulusa seslenişte bulundu.

İsrail Başbakanı Netanyahu açıklamasında şunları kaydetti:

-İsrail, son yıllarda ve hatta son haftalarda İran'dan doğrudan bir saldırı olasılığına karşı hazırlık yapıyor.

-Savunma sistemlerimiz mevzilenmiş, hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırız.

-ABD'nin İsrail'in yanında olmasının yanı sıra İngiltere, Fransa ve diğer birçok ülkenin desteğini de takdir ediyoruz.

-Açık bir prensip oluşturdum. Kim bize zarar verirse, biz de ona zarar veririz. Kendimizi her türlü tehdide karşı koruyacağız ve bunu soğukkanlılıkla ve kararlılıkla yapacağız.

-Siz İsrail vatandaşlarının da soğukkanlılığınızı koruduğunuzu biliyorum. İç Cephe Komutanlığının direktiflerini dinlemenizi rica ediyorum.