İsrail İran'a yönelik 2 misilleme saldırı planını iptal etti

İsrail İran'a yönelik 2 misilleme saldırı planını iptal etti
ABD'de yayın yapan ABC News'e konuşan İsrailli yetkililer, İsrail'in bu hafta İran'a karşı yapmayı planladığı 2 misillemeyi iptal ettiğini söyledi. Ancak kaynaklar durumun her an değişebileceğini belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yayın yapan ABC News'e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen 3 İsrailli kaynak, İsrail yönetimi, bu hafta 2 gece İran'a karşı misilleme saldırısı planını iptal ettiğini söyledi.

İran’ın yüzlerce kamikaze insanız hava aracı, balistik ve seyir füzeleriyle düzenlediği saldırıya İsrail’in nasıl ve ne zaman yanıt vereceği bilinmezliğini korurken, söz konusu İsrailli kaynaklar, savaş kabinesinin önünde misillemenin nereye yapılacağına yönelik çok sayıda seçenek olduğunu belirtti.

Yine adı açıklanmayan ABD'li yetkili ise İsrail’in İran’a karşı saldırısının 22-30 Nisan'da kutlanan Hamursuz Bayramı sonrasına kadar olası olmadığını ancak durumun her an değişebileceğini belirtti. ABD'li yetkili, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve yönetiminin hala daha yüksek alarm durumunda olduğunu, yönetim kademesinden bazı yetkililerin güvenli noktalarda ve yer altı tesislerinde korunduğunu iddia etti.

ap24105000067015-001.jpg

Ne olmuştu?

İsrail Savaş Kabinesi, hafta sonundan bu yana birkaç kez toplandı ancak saldırıya ne zaman ve nasıl karşılık verileceği konusunda net bir karar alınamadı. Yetkililer, İran'a yönelik olası bir saldırıya nasıl yanıt verileceğini değerlendirirken, bu yanıtın doğrudan bir saldırıdan siber saldırılara veya hedefli suikastlara kadar geniş bir yelpazede olabileceğini belirtiyor. Ancak, İran'a net bir mesaj göndermek isteyen İsrail, büyük bir tırmanışa neden olmadan hareket etmeye çalışıyor.

Bir İsrailli yetkili, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "İsrail uygun gördüğünde karşılık verecektir" dedi ve bunun için birden fazla seçeneğin olduğunu vurguladı. Ancak, konunun hassasiyeti nedeniyle, yetkili isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu.