İsrail ordusunun Nuseyrat Mülteci Kampı operasyonu ortaya çıktı

İsrail ordusunun Nuseyrat Mülteci Kampı operasyonu ortaya çıktı
İsrail ordusu Nuseyrat Mülteci Kampı'nda dört İsrailli rehineyi kurtarmak için düzenlediği operasyonda 270'ten fazla Filistinliyi öldürdü. Operasyonda kılık değiştirme taktikleri kullanıldı. Rehinelerden biri kurtarılırken çatışmalar çıktı.

İsrail ordusunun Nuseyrat Mülteci Kampı'nda tuttuğu dört İsrailli rehineyi kurtarmak için düzenlediği ve 270'ten fazla Filistinlinin ölümüne yol açan operasyonun detayları, CNN ve Al Jazeera gibi uluslararası medya kuruluşlarının analizleriyle ortaya çıkmaya devam ediyor. Planlaması haftalar süren ve gündüz vakti gerçekleştirilen bu operasyon, sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgede iki farklı binada rehineleri tutan militanları hazırlıksız yakaladı.

Hamas militanları ya da siviller gibi giyinerek kılık değiştirler

Görgü tanıkları, operasyonun İsrail güçleri tarafından askeri olmayan araçlar, özellikle beyaz bir Mercedes minibüs ve deterjan kamyonları kullanılarak gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, İsrail askerlerinin Hamas militanları ya da siviller gibi giyinerek kılık değiştirdiği ifade edildi. Bölge sakinlerinden Halil Al Tirawi, bu askerlerin direniş savaşçıları gibi askeri üniformalar giydiğini ve kask taşıdığını, böylece insanlara direniş savaşçıları oldukları izlenimini verdiklerini söyledi. Ancak İsrail ordusu, sivil araç kullandığını reddetti ve kurtarma operasyonunu yürüten subayların kılık değiştirip değiştirmediği konusunda net bir bilgi vermedi.

fhqdfp7ulnb5lapx3izeabdfhu.jpg

İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF), İsrail polisinin terörle mücadele özel kuvvetler biriminden iki ekibin, Hamas'ın bir binada kurtarma operasyonu yapıldığını fark etmesi halinde diğer binadaki rehineleri öldürebileceği endişesiyle rehineleri almak üzere kamptaki iki apartmana eş zamanlı olarak gönderildiğini söyledi. Rehinelerden biri olan Argamani, İsrail güçleri tarafından çıkarılırken, diğer üç rehinenin tutulduğu dairede silahlı çatışma çıktı. Bu çatışmada, Yamam'daki (Ulusal Polis Terörle Mücadele Birimi) terörle mücadele özel kuvvetler tim komutanı Arnon Zamora ölümcül şekilde yaralandı.

Operasyon sırasında, siyahlar giymiş ve Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın amblemini taşıyan bir Mercedes minibüsten inen adamlar görüldü. Bu adamlar, balkonda merdivenlere tırmanırken görüldü ve kısa süre sonra ağır silah sesleri duyuldu. Ayrıca, operasyon sırasında kullanılan araçların mülteci kampından yaklaşık bir mil uzakta bir tank ve İsrail zırhlı araçlarının eşlik ettiği bir yolda ilerlediği görüldü.

ABD'nin iskelesi ve helikopter kullanımı

İsrail ordusu, operasyonda ABD yapımı bir iskele kullanıldığı iddialarını reddetti. Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, İsrail güçlerinin operasyonda bir yardım kamyonu kullanmadığını ve iskelenin yakınına indikleri ancak üzerine inmediğini söyledi. IDF, rehineleri tahliye etmek için iki helikopter kullandığını ve bunlardan birinin Argamani'yi, diğerinin ise üç erkek rehineyi ve yaralı Zamora'yı taşıdığını belirtti.