İsrail, sınır kontrolünü ABD’li bir güvenlik şirketine devretmeyi planlanlıyor

İsrail, sınır kontrolünü ABD’li bir güvenlik şirketine devretmeyi planlanlıyor
Haaretz gazetesi İsrail’in, sınır kontrolünü ABD’li bir güvenlik şirketine devretmeyi planlandığını yazdı.

İsrail'in Refah Sınır Kapısı kontrolünü ele geçirdiğine dair haberler Filistinli gruplar arasında büyük endişe yaratmış gibi görünüyor. Özellikle, İsrail'in kontrolü ABD'li bir özel güvenlik şirketine devretme niyeti, bölgedeki tansiyonu daha da artırabilir. Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi'nin bu gelişmelere ilişkin açıklaması da bu endişeleri yansıtıyor.

Bu tür gelişmeler, bölgedeki siyasi ve güvenlik dengelerini daha da karmaşık hale getirebilir. Filistinli grupların, dış vesayeti reddetme çağrısı da, bölgedeki egemenlik ve kontrol konularında daha fazla gerilime işaret ediyor. Bu durum, bölgedeki istikrarı tehdit edebilir ve daha fazla çatışma riski taşıyabilir.

Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi'nin açıklaması, Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafının egemenliğinin iç meselesi olduğunu vurguluyor ve bu konuda dış müdahalelere karşı çıkıyor. Ayrıca, Mısır başta olmak üzere tüm Arap ülkelerine, Mısır-Filistin egemenliğini ihlal edecek her türlü girişimi reddetme çağrısı yapıyor.

ABD, İsrail'e bomba sevkiyatını askıya aldı

Bloomberg'e konuşan üst düzey bir hükümet yetkilisine göre ABD, Refah’ın işgaline yönelik endişelerle İsrail’e silah sevkiyatını askıya aldı.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Refah operasyonuna karşı çıktığı belirtilirken, yetkili ABD yönetiminin 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin barındığı Refah gibi yoğun kentsel ortamlara verebileceği zarardan endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.

Yetkiliye göre ABD sevkiyat konusunda nasıl bir süreç izleneceği konusunda nihai bir karar vermiş değil.