İsrail tankları Refah'ın doğusunu kuşattı: Artık güvenli bölge yok

İsrail tankları Refah'ın doğusunu kuşattı: Artık güvenli bölge yok
İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ın doğusu ve batısı arasındaki ana yolları ele geçirdi.

İsrail tankları, Gazze Şeridi'nin güneyinde, 1 milyonu aşkın zorla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah kentinin batısını doğusundan ayıran ana yolu ele geçirdi. Böylelikle Refah'ın tüm doğu tarafı kuşatılmış oldu.

Reuters'ın aktardığına göre, bölgede yaşayanlar, Refah'ın doğusunda ve kuzey doğusunda neredeyse sürekli devam eden patlama ve silah sesleri duyduklarını anlattı. Hamas, Refah'ın doğusundaki bir caminin yakınlarındaki İsrail tanklarını 'pusuya düşürdüğünü' açıklarken, bu, İsrail'in Refah'ın doğusunda kilometrelerce içeri girdiğini gösterdi.

Refah'ta yaşayan 50 yaşındaki Tel El Sultanlı Ebu Hasan, Reuters'a bir mesajlaşma uygulaması aracılığıyla yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan güvenlik endişelerine dikkat çekti. Hasan, "Refah'ta hiçbir yer güvenli değil çünkü dünden beri tank mermileri her tarafa düşüyor" dedi. Ailesi için bir çadır almak için gereken 2 bin şekele ulaşamadığını belirten Hasan, "Refah, işgalciler tarafından kırmızı bölge olarak belirlenmemiş olmasına rağmen, artan bir insan hareketliliğiyle karşı karşıya. Ordunun hedefi tüm Refah; hem doğusu hem de batısı. Tanklar ve hava saldırıları var" ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu ise Refah kentinin doğusundaki birliklerin, bölgede pek çok tünel boşluğu bulduğunu ve Hamas mensuplarıyla çatıştığını, pek çok Hamas mensubunu öldürdüklerini iddia etti. Ayrıca, İsrail'e roket ve havan mermisi atıldığını iddia ettikleri noktaların İsrail jetleri tarafından vurulduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Gazze Bölge Ofisi Başkanı Georgios Petropoulos ve BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) Gazze Şeridi'ndeki Kıdemli Acil Durum Koordinatörü Hamish Young, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan Gazze'deki son durumu değerlendirdi. Petropoulos, İsrail'in Refah kentine düzenlediği saldırılar ve kara saldırısının ardından en az 110 bin kişinin zorla yerinden edildiğini belirtti. Refah Sınır Kapısı'nın kapatılmasının, insani faaliyetler için yakıt ve kritik insani malzemelerin girişini kısıtladığını da vurguladı.