İsrail'de 'aşırı sağ' kaosu! Netanyahu, koalisyonun kontrolünü kaybetti: "Hükümetin çökmesi an meselesi"

İsrail'de 'aşırı sağ' kaosu! Netanyahu, koalisyonun kontrolünü kaybetti: "Hükümetin çökmesi an meselesi"
İsrail'in Gazze'deki saldırılarının 9. ayında Netanyahu ve ittifak ortakları arasındaki kriz iyice ayyuka çıktı. İç kavganın tavan yaptığı ortamda haham atama tasarısı geri çekilince, bu sefer dinci parti Şas "hükümetin çökmesi an meselesi" dedi.

İsrail tarihinin en sağcı hükümetini kuran Başbakan Benyamin Netanyahu, Gazze Savaşı'nın 9. ayında sağcı ve dinci ortaklarını dizginlemekte büyük zorluk yaşıyor.

7 Ekim'de Gazze Savaşı'nın çıkması üzerine muhalefetten savaş kabinesine geçen ve İsrail standartlarında ılımlı sayılan eski genelkurmay başkanları Benny Gantz ile Gadi Eisenkot'un hükümetten çekilmeleriyle meydan aşırı sağcı ve aşırı dincilere kalırken, Netanyahu koalisyonun kontrolünü kaybetme noktasına geldi.


Zaten aşırı sağcı ortakların ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze Savaşı'nı bitirme planının resmen kabul edilmesi halinde düşürmekle tehdit ettiği hükümetteki kaos, bugün tavan yaptı.

Ortaklar kriz çıkardı: Devlet sırlarını sızdırıyorsun

Aşırı sağcı parti Yahudi Gücü'nün lideri ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Netanyahu cephesi tarafından "devlet sırlarını sızdırmakla" suçlandı.

Güvenlik kabinesi üyesi olan, ancak savaş kabinesi üyesi olmayan Ben Gvir, savaş boyunca başbakan tarafından karar alma forumlarının dışında bırakıldığından yakınıp defalarca savaş kabinesine dahil edilmeyi talep etti. Netanyahu ise itimat etmediği ve ABD'nin itiraz ettiği ateşli aşırı sağcı bakanı, Gantz ile Eisenkot'un yerine savaş kabinesine dahil etmektense, savaş kabinesini feshetme yoluna gitti.

Ama bu kez de Netanyahu'nun haham atamalarıyla ilgili yasa tasarısını desteklemesi karşılığı Ben Gvir'i gizli güvenlik bilgileriyle ilgili brifing alan sınırlı sayıda bakan arasına katma teklifinde bulunduğu iddia edildi.

Netanyahu'nun partisi Likud, bununla ilgili haberlerin "yanlışlıklarla dolu" olduğunu söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

"Başbakan Netanyahu, Bakan Ben Gvir'e basit bir şey söyledi: Sınırlı güvenlik danışma ekibinde olmak isteyen herkes, devlet sırlarını veya özel konuşmaları sızdırmadığını kanıtlamalı."

Öne Çıkanlar