İsrail'de yargının yetkilerini kısıtlayan tasarısı onaylandı, halk sokağa döküldü

İsrail'de yargının yetkilerini kısıtlayan tasarısı onaylandı, halk sokağa döküldü
İsrail'de yargının yetkilerini kısıtlayan tasarı meclisten geçti. Tasarıya 7 aydır karşı çıkan binlerce muhalif sokağa döküldü.Parlamentodaki salt çoğunluğun, Yargıtay'ın kanunları gözden geçirme veya reddetme yetkisini...

İsrail'de yargının yetkilerini kısıtlayan tasarı meclisten geçti. Tasarıya 7 aydır karşı çıkan binlerce muhalif sokağa döküldü.

Parlamentodaki salt çoğunluğun, Yargıtay'ın kanunları gözden geçirme veya reddetme yetkisini geçersiz kılabilmesine yönelik düzenleme, muhalefetin boykot ettiği oylamada 64'e karşı 0 oyla kabul edildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre bu, mahkemelerin yetkisini kısıtlamayı amaçlayan bir dizi tartışmalı reformun ilki.

Başbakan Netanyahu, düzenlemelerin hükümet organları arasında denge kurabilmek için gerekli olduğunu söylüyor.

Son günlerde hız kazanan eylemler İsrail'in dört bir yanında sürüyor. On binlerce protestocu Tel Aviv'den Kudüs'e yürüdü ve yolları kapattı.

Dört gün süren yürüyüşün ardından çok sayıda protestocu, parlamento yakınlarındaki Sacher parkında kamp kurdu.

Polis, bu sabah Kudüs'te toplanan ve İsrail Parlamentosu'na (Knesset) giden yolları kapatan protestocuları dağıtmak için tazyikli su kullanmaya başladı.

1 kişi yaralandı

Protestoların öncülerinden Moshe Radman ve diğer bazı göstericiler Knesset'in yakınında gözaltına alındı. Olaylarda bir kişi yaralandı.

İsrail'in en büyük 150 şirketini temsil eden grup ise grev kararı ilan etti.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, ülkenin "olağanüstü durumda" olduğu konusunda uyardı.

Asker de istemiyor

Yüzlerce hava kuvvetleri pilotu dahil binlerce yedek asker, değişikliklerin parlamentoda kabul edilmesi durumunda görevlerini boykot edeceğini söyledi.

Üç eski genelkurmay başkanı ve onlarca üst düzey İsrailli güvenlik yetkilisi, hükümetin yargı reform planlarını eleştiren ve yedek askerleri destekleyen bir açıklamayı imzaladı.

Açıklamada, "Bu yasa İsrail toplumunun ortak temellerini yok ediyor, toplumu parçalıyor, orduyu dağıtıyor ve İsrail'in güvenliğine zarar veriyor" ifadeleri kullanıldı.

Böylesine geniş çaplı bir boykotun İsrail ordusunun harekat kabiliyetini ciddi şekilde etkileyeceği belirtiliyor.

Bu, şimdiye kadarki hükümet karşıtı protestoların en önemli anlarından biri olarak değerlendiriliyor.