İsrail'in çekildiği Han Yunus tanınmaz hale geldi

İsrail'in çekildiği Han Yunus tanınmaz hale geldi
İsrail'in geri çekildiği Han Yunus şehrine dönen Filistinliler, yıkımla ve yakınlarının cesetleriyle karşılaştı. New York Times'a konuşan Han Yunuslu bir doktor, "Bir ev inşa ediyorsunuz ve sonunda bir düğmeye basılıp moloz yığınına dönüşüyor" dedi.

İsrail kara birliklerinin hafta sonu Gazze Şeridi'nin güneyinden çekilmesi, bazı Filistinlilerin Han Yunus kentine dönerek evlerini kontrol etmelerine olanak sağladı. Ancak aylarca süren şiddetli savaşın ve İsrail bombardımanlarının ardından sadece yıkımla karşılaştılar.

Şehre dönen kişilerden Dr. Ahmad al-Farra, ailesinin üç katlı evinin moloz yığınına dönüştüğünü ve bir zamanlar yemyeşil bir bahçe olan yerde sadece birkaç ağacın ayakta kaldığını gördü. Al-Farra "Manzarayı gördüğümde dayanamadım. Yere çöktüm ve neredeyse bayılıyordum" dedi. Eşi ile iki genç kızının evlerinden geriye kalanları gördüklerinde gözyaşlarına boğulduklarını ekledi.

"Bu ev için 20 yıl çalıştım"

Ailesi ocak ayında güneye, Refah'a kaçmadan önce Nasır Hastanesi'nde çocuk koğuşu işleten 54 yaşındaki al-Farra, "Bu evi inşa etmek için 20 yıl çalıştım. Bir evi köşe köşe, taş taş inşa edersiniz. Ve sonunda bir düğmeye basarak moloz yığınına dönüşüyor" dedi.

Cesetler çürüdüğü için yakınlarını kıyafetlerinden tanıdılar

Evini kontrol etmek için Refah'tan gelen 47 yaşındaki Akram al-Satri, Han Yunus'ta çok az evin hala sağlam olduğunu söyledi. Şehirde dolaşmanın son derece zor olduğunu, çünkü sokakların buldozerle yıkıldığını ve her yerde molozların olduğunu söyledi. Al-Satri, bazı insanların sevdiklerinin kalıntılarını yıkılan evlerden çıkarabildiğini, ancak cesetleri çürüdüğü için onları sadece kıyafetlerinden tanıyabildiklerini de sözlerine ekledi.