Kim Kardashian'dan Biden'a mektup: Yeni bir Ermeni Soykırımı'nı durdurun

Kim Kardashian'dan Biden'a mektup: Yeni bir Ermeni Soykırımı'nı durdurun
Kim Kardashian ve Dr. Eric Esrailian, ABD Başkanı Biden'a hitaben kaleme aldıkları yazıda, Laçin Koridoru ve Dağlık Karabağ'daki duruma dikkat çekerek, "Yeni bir Ermeni Soykırımı'nı durdurun" dedi.Kim Kardashian ve Dr. Eric...

Kim Kardashian ve Dr. Eric Esrailian, ABD Başkanı Biden'a hitaben kaleme aldıkları yazıda, Laçin Koridoru ve Dağlık Karabağ'daki duruma dikkat çekerek, "Yeni bir Ermeni Soykırımı'nı durdurun" dedi.

Kim Kardashian ve Dr. Eric Esrailian, ABD Başkanı Joe Biden'a hitaben bir yazı kaleme aldı. "Yeni bir Ermeni Soykırımı'nı durdurmak için Joe Biden'a çağrım" başlıklı yazıda, Ermenistan'ı Dağlık Karabağ'a bağlayan ana yol olan Laçin Koridoru'nun Azerbaycan tarafından kapatılması ele alındı ve 'ABD'nin ve dünyanın Ermenileri Azerbaycan'dan korumak için eyleme geçmesinin zamanının geldiği' ifade edildi.

Rolling Stone dergisinde yayınlanan yazıda, Kardashian ve Esrailian, "Biz Ermeni'yiz. Biz Ermeni Soykırımı'ndan hayatta kalanların torunlarıyız ve biz gelecekte bir soykırımın tanınması ya da anılması hakkında konuşuyor olmak istemiyor" diye yazdı. Azerbaycan'ın Aralık 2022'den bu yana Dağlık Karabağ'daki 'yerli Hristiyan Ermeniler ile dünyanın geri kalanı arasındaki tek hayat bağını ablukaya aldığını' kaydeden ikili, "Onlar, yıllardır Laçin Koridoru üzerinden getirilen gıda, tıbbi ürünler ve insani yardıma bağlı" dedi.

'ABD, derhal bir tutum belirlemeli'

Rusya-Ukrayna savaşının Azerbaycan'ı pek çok ülke için petrol ve gaz konusunda Rusya'nın alternatifi olarak ortaya çıkardığını iddia eden Kardashian ve Esrailian, "Ancak, bu bel bağlama hali, otokratik Azeri hükümetini bölgedeki Ermeni nüfusuna karşı açlığı bir silah olarak kullanmak için cesaret verdi. Düşünce, dua ve endişe için zaman kalmadı" diye yazdı. Yazıda, 2020'deki savaşın ardından imzalanan ateşkes anlaşmasına rağmen savaşın 'Azerbaycanlıların kafasında bitmediği, Ermeni askerlere yönelik saldırıların sürdüğü ve Azerbaycan hükümetinin Ermeni düşmanı politikalar geliştirdiği' ileri sürüldü.

Uluslararası Kızıl Haç gibi insan hakları örgütlerinin bölgeye erişimini engellemenin ve 'ablukaya eşlik eden nefret dolu söylemin soykırım niyetine işaret ettiğini' iddia eden ikili, 'açlıktan öldürmeyi destekleyenlerin abluka yokmuş gibi davranmak için sosyal medya kampanyaları koordine ettiğini' savundu. Kardashian ve Esrailian, Biden ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a seslenerek 'derhal bir tutum belirleme' çağrısı yaptı. İkili, "Azerbaycan'a koridoru koşulsuz açmak için baskı yapmalılar" diye yazdı.

Anlaşma, Laçin Koridoru'ndan güvenli geçişleri de içeriyor

Azerbaycan, Ermenistan'la Dağlık Karabağ arasındaki tek karayolu bağlantısı olan Laçin Koridoru başlangıcındaki sınır kontrollerine nisanda başlamıştı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi haziranda yaptığı açıklamada, Dağlık Karabağ'da Ermenilerin yaşadığı bölgelere yardım taşıyan konvoyların geçişinin Azerbaycan tarafından engellendiğini duyurmuştu. Bölgede yaşayan Ermeniler özellikle gıda ve ilaç konusunda sıkıntı yaşadığını belirtmişti.

Azerbaycan Devlet Sınır Hizmeti'nden temmuz ayında yapılan açıklamada, Kızılhaç örgütüne ait araçlarla Ermenistan'dan Dağlık Karabağ'a cep telefonu gibi kaçak eşya taşındığı, bu nedenle sınırın geçici olarak kapatıldığı duyurulmuştu. Açıklamada, Kızılhaç'ın kaçak eşya taşınmasını engellemek için 'gerekli adımları atmadığı' da öne sürülmüştü. Uluslararası Kızılhaç örgütü ise söz konusu iddiaları reddetmişti.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 2020 yılında Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle yaşanan savaşta 6 bin 500'ten fazla insan hayatını kaybetti. Azerbaycan, Ermenistan'ı yenilgiye uğratarak Dağlık Karabağ'ın geniş kesimlerinde kontrolü yeniden ele geçirmişti. Savaşın ardından iki ülke taraf Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkes anlaşması imzalamıştı. Anlaşma, Azerbaycan'ın koridordan güvenli geçişleri güvence altına almasını da içeriyor.