NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük silahlanma programında anlaştı

NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük silahlanma programında anlaştı
SIPRI'nin 2024 raporuna göre, Türkiye savunmaya GSYİH’sinin yüzde 1,9’unu ayırıyor ve bu oran NATO'nun mevcut resmi hedefi olan yüzde 2'ye oldukça yakın.

Brüksel’de bir araya gelen NATO savunma bakanları, İttifak tarihinin Soğuk Savaş sonrası en büyük silahlanma programında uzlaştı. Toplantının ardından yapılan açıklamalara göre NATO, Rusya’dan gelen tehdidin ciddiyetini gerekçe göstererek savunma kapasitesini büyük ölçüde artırma kararı aldı.

Savunma Harcamaları %5’e Çıkıyor mu?

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, NATO ülkelerinin gayrisafi yurt içi hasılalarının (GSYİH) yüzde 5’ini savunmaya ayırma hedefi konusunda "çok yaklaştıklarını" söyledi. Halen geçerli olan yüzde 2’lik harcama hedefi, özellikle Donald Trump’ın yeniden başkanlığa aday olmasıyla birlikte yeniden tartışmaya açıldı.

Hegseth, Brüksel’de yaptığı açıklamada, “NATO için yüzde 5’lik taahhüt konusunda fikir birliğine çok yakınız” diyerek Lahey’de 24-25 Haziran tarihlerinde düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi’nde kararın resmileşebileceğini belirtti.

Yeni Caydırıcılık Doktrini

Alman haber ajansı dpa’ya konuşan kaynaklar, müttefik ülkelerin uzlaştığı yeni programın, özellikle uzun menzilli füze sistemleri ve hava savunması yatırımlarını kapsadığını aktardı. NATO’nun yeni doktrini kapsamında, her üyenin ortak savunmaya katkısının net bir şekilde belirleneceği bir sistem getirilecek.

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer’in geçen haftalarda yaptığı “Rusya dört yıl içinde bir NATO ülkesine saldıracak kapasiteye ulaşabilir” uyarısı, bu stratejik dönüşümde etkili oldu.

Türkiye ve Avrupa’da Tablo Nasıl?

Almanya da 2024’te aynı seviyede kaldı. Ancak yeni Alman hükümeti, bu oranı yüzde 3,5’e çıkararak doğrudan askeri harcamalara, yüzde 1,5’i ise askeri kullanıma uygun altyapı projelerine ayırmayı hedefliyor.

ABD ise geçen yıl yüzde 3,4’lük savunma harcaması yaptı. Buna karşın Polonya, GSYİH’sinin yüzde 4,2’sini savunmaya ayırarak NATO içindeki en yüksek katkıyı sağlayan ülke oldu.

İspanya ise yüzde 1,3 ile en düşük katkı sağlayan ülkeler arasında yer aldı. İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, yüzde 2 seviyesinin yeterli olduğunu düşündüklerini söylese de, artış kararı alınırsa vetodan yana olmayacaklarını belirtti.

Trump Baskısı: NATO’ya Daha Fazla Harca Mesajı

NATO'nun eski ve muhtemel yeni başkanı Donald Trump, uzun süredir Avrupa ülkelerine “savunma harcamalarınızı artırın” çağrısında bulunuyor. Trump’ın yeni dönemde yüzde 5 oranında harcama yapılması konusunda ısrarcı olduğu biliniyor. Bu çağrılar, başta Almanya ve Fransa olmak üzere birçok Avrupa başkentinde temkinli karşılanıyor.

DW Türkçe’den derlenmiştir.

Kaynak:Alıntı

Öne Çıkanlar