New York'ta fare idrarından bulaşan hastalıkta artış

New York'ta fare idrarından bulaşan hastalıkta artış
ABD'nin New York kentinde, fare idrarından bulaşan hastalıkta yaşanan artış endişe yarattı. New York Belediye Başkanı Eric Adams, 'leptospirosis' isimli hastalıktaki artışın önüne geçmen için önlemler alınacağını bildirdi.

"Bu gerçek bir sorun" diyen New York Belediye Başkanı Eric Adams, geçtiğimiz kentteki sorunla mücadele etmek için bir 'fare çarı' atandığını hatırlatarak, "Düşünün, sorun o kadar büyük ki bir fare çarı atıyoruz. İnsanlar, attığımız bu adımla dalga geçerken şimdi ne kadar ileri görüşlü olduğumuzu anladık" ifadelerini kullandı.

New York'ta geçtiğimiz yıl fare popülasyonundaki artışla mücadele etmek için 'Fare Çare' olarak atanan Kathleen Corradi ve departmanın faaliyetleri için 3,5 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı. Yetkililer, artışın nedenlerinden birinin kent sakinlerinin plastik çöp torbalarını sokağa bırakması olduğunu belirtiyor. New York Sağlık Müdürlüğü'ne göre, 2023 yılında 24 vaka bildirildi.

Hastalığın belirtileri neler?

Cleveland Kliniği, bakteriyel hastalığın gribe benzer semptomlara neden olduğunu aktarıyor. Leptospira adı verilen bakterilerin neden olduğu leptospiroz hastalığı, hiçbir belirti vermeyebileceği gibi, baş ağrısı, kas ağrısı, yüksek ateş, akciğerde kanama, menenjit gibi semptomlarla da ortaya çıkabiliyor. Hastalık, organ yetmezliğine de sebep olabiliyor.