Öğrencilerin Filistin'e destek eylemi başlattığı üniversite, İsrailli şirketler ile anlaşmalarını keseceği sözünü verdi

Öğrencilerin Filistin'e destek eylemi başlattığı üniversite, İsrailli şirketler ile anlaşmalarını keseceği sözünü verdi
Dublin Trinity College öğrencileri, üniversitenin İsrailli şirketlerle ilişkilerini kesme sözü vermesinin ardından beş gün süren kampı sona erdirdi.

Dublin Trinity College öğrencilerinin Filistin'e destek eylemi olarak başlattığı kamp kurma, üniversitenin İsrail ile anlaşmalarını keseceğini açıklamasının ardından bitti.

Üniversiteden yapılan açıklamada da üst yönetimin protestocularla bir anlaşma yaptığı belirtildi. Açıklamada, "Trinity, İşgal Altındaki Filistin Topraklarında faaliyet gösteren ve BM kara listesinde yer alan İsrailli şirketlere yapılan yatırımları elden çıkarma işlemini tamamlayacaktır" denildi.

Açıklamada, Trinity'nin tedarikçi listesinde sadece bir İsrailli şirketin bulunduğu ve bu şirketin de sözleşmeye bağlı nedenlerle Mart 2025'e kadar kalacağı belirtildi.

Kamp kurma eylemi, 3 Mayıs'ta Filistin yanlısı protestocuların İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaşa tepki olarak Fellows' Meydanı'nda düzinelerce çadır kurmasıyla başladı.

ABD'de polisin bazı üniversitelerdeki göstericileri zorla tahliye ettiği çatışmaların aksine, protestoyu ortadan kaldırmak için herhangi bir girişimde bulunulmadı.

University students, activists in Ireland hold demonstrations in support of Palestine – Middle East Monitor

İrlanda'nın başkentinin kalbinde yer alan Dublin kampüsü, ziyaretçilerin bir ortaçağ el yazması ve turist mıknatısı olan Kells Kitabı'nı eylemler gerekçe gösterilerek görememesi nedeniyle halka kapatıldı ve üniversiteye tahmini 300 bin sterlin gelir kaybına mal oldu.

Trinity'den yapılan açıklamada kampın gerekçesinin anlaşıldığı ve Gazze'deki olaylardan duyulan dehşetin dile getirildiği belirtildi. Açıklamada, "7 Ekim vahşeti, rehinelerin alınması ve Gazze'de devam eden vahşi ve orantısız saldırı da dahil olmak üzere tüm şiddet ve savaştan nefret ediyor ve bunları kınıyoruz. Gazze'de yaşanan insani kriz ve halkın insanlıktan çıkarılması utanç vericidir" denildi.