Paşinyan: Azerbaycan üzerinden Türkiye’ye transit taşımacılığa açığız
(ANKARA) - Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Azerbaycan üzerinden Türkiye'ye transit taşımacılığı için topraklarını açma noktasında hazır olduklarını duyurdu. Paşinyan, "Hem siyasi hem de teknik olarak hazırız" şeklinde konuştu.
Dün Gürcistan'da gerçekleştirilen 2025 Tiflis İpek Yolu Forumu'nda konuşan Paşinyan, bu güzergahın Margara, Yeghvard, Sisian ve Goris hattını takip edeceğini açıkladı. Yolun teknik açıdan hazır olduğunu dile getiren Paşinyan, Türkiye ile sınır kapılarının 1993 yılından bu yana kapalı olduğunun altını çizdi.
Ermenistan Başbakanı, Ankara-Erivan normalleşme süreci hakkında da bilgi vererek, görüşmelerin "olumlu bir yönde ilerlediğini" ve "yakın gelecekte" sınır kapılarının açılması konusunda ilerleme kaydedebileceğini ifade etti.
Paşinyan, Azerbaycan'ın uzun süre talep ettiği Nahçıvan ile kara bağlantısını sağlayacak Zengezur Koridoru hususunda da açıklamalarda bulundu. Başbakan, Nahçıvan-Azerbaycan arasında transit bir yolun açılması konusunda siyasi olarak hazır olduklarını, ancak bazı teknik eksikliklerin bulunduğunu belirtti. Bu eksikliklerin "iki-üç yıl içinde" giderileceğini söyleyen Paşinyan, projenin karayolu, demiryolu ve enerji hatlarını kapsayabileceğini vurguladı.
Paşinyan, Azerbaycan'ın Ermenistan'a transit kargo taşımacılığına izin verişini "önemli bir gelişme" olarak değerlendirdi. "Birkaç yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz bir şekilde artık Kazak tahılları Azerbaycan üzerinden ülkemize taşınıyor" diyerek, bu nedenle Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teşekkür etti.
Türkiye, sınırların açılmasını Ermenistan-Azerbaycan barış sürecindeki gelişmelere bağlı görüyor. Azerbaycan ve Ermenistan liderleri, ağustos ayında ABD Başkanı Donald Trump'ın katılımıyla bir barış deklarasyonu imzaladı. Bu belgede Zengezur Koridoru'na "Uluslararası Barış ve Refah İçin Trump Yolu" (TRIPP) ismi verilmişti.
Ermenistan'da önümüzdeki yıl genel seçimlerin yapılacağı belirtildi. Paşinyan, 27 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, seçimleri kazanmaları durumunda yeni bir anayasa için referandum gerçekleştireceklerini ifade etti.
Kaynak:ANKA