Putin'den ulusa sesleniş: Wagner askerleri isterse Rusya'ya hizmet eder, isterse Belarus'a gider

Putin'den ulusa sesleniş: Wagner askerleri isterse Rusya'ya hizmet eder, isterse Belarus'a gider
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu ve lideri Prigojin'in başlattığı darbe girişiminin sona ermesinin ardından bu akşam bir ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Putin, Wagner askerlerine...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu ve lideri Prigojin'in başlattığı darbe girişiminin sona ermesinin ardından bu akşam bir ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi. Putin, Wagner askerlerine karşı verdiği sözü tutacağını söyledi.

Sözcü Peskov, Putin'in açıklamalarının Rusya'nın kaderini belirleyeceğini söylemişti. Putin'in konuşması 5 dakika sürdü.

Konuşmasına Rus vatandaşlarına teşekkür ederek başlayan Putin, "Halkın desteği gösterdi ki Rusya’da iç karışıklık çıkarılmasına yönelik her eylem başarısızlığa mahkumdur" ifadelerini kullandı.

"Her türlü şantaj ve fitne, başarısızlığa mahkumdur" diyerek vatandaşların desteğinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Rusya devlet Başkanı, "Silahlı isyan her ne şekilde olursa olsun bastırılacaktı. Rusya vatandaşları birlik beraberlik sergiledi, ülkenin geleceği herkesi birleştirdi" dedi.

Putin' sözlerine'in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Vatana ihanet"

"İsyanın organizatörleri, vatana ihanet ettikten sonra yanındakilere de ihanet ettiler. İsyancılar, askerlerin birbirlerini öldürmesini istiyordu. Kiev de böyle bir sonuç bekliyordu. Canlarını feda eden kahraman pilotların cesareti korkunç sonuçlara karşı korudu.

"Bilmeden kullanıldılar"

Wagner savaşçılarının büyük kısmı vatanseverler, onlar bilmeden kullanıldılar.

Doğrudan benim emrim üzerine kan dökülmesini önleyecek kararlar alındı. Son çizgide duran, kan dökülmesine izin vermeyen Wagner askerlerine teşekkür ediyorum.

"Ya kontrat imzalarlar ya da giderler"

Rusya Savunma Bakanlığı’yla ya da kolluk kuvvetleriyle kontrat imzalayarak hala Rusya’ya hizmet etme, evlerinize ve ailelerinize dönme şansınız var. İsteyense Belarus’a gidebilir.

"Seçim şansı var fakat..."

Verdiğim sözü tutacağım. Her birinizin seçim şansı var fakat eminim ki bu karar, trajik bir hata yaptığının farkına varmış bir Rusya askerinin vereceği türden bir karar olacak.