Şili'de sağ partilerin hazırladığı anayasa taslağına halk 'hayır' dedi

Şili'de sağ partilerin hazırladığı anayasa taslağına halk 'hayır' dedi
Şili’de, sağ partilerin hazırladığı anayasa taslağını oylamak üzere sandığa giden halk “Hayır” dedi.Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ise La Moneda Sarayı’nda yaptığı açıklamada, kendi görev süresi boyunca yeni...

Şili’de, sağ partilerin hazırladığı anayasa taslağını oylamak üzere sandığa giden halk “Hayır” dedi.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ise La Moneda Sarayı’nda yaptığı açıklamada, kendi görev süresi boyunca yeni bir anayasal süreç olmayacağını söyledi. Boric, “Ülkemiz mevcut anayasa ile yoluna devam edecek” dedi.

Ülkedeki mevcut anayasa da Pinochet diktatörlüğü döneminde hazırlanmıştı. Geçtiğimiz yılın eylül ayında, seçimle iş başına gelen kurucu meclis aracılığıyla halkçı bir anayasa taslağı hazırlanmış ancak bu taslak da halktan yeterli desteği alamamış ve yüzde 61,9’luk “Hayır” oranıyla reddedilmişti.

Büyük ölçüde sağcı meclis üyeleri tarafından kaleme alınan yeni belge, serbest piyasa ilkelerini derinleştirmesi, devlet müdahalesini azaltması ve bazı kadın haklarını kısıtlayabilecek olması nedeniyle, yerine geçmeye çalıştığı anayasadan daha gerici olarak değerlendiriliyordu.

Yeni anayasa yazım süreci ise ekim 2019’da metro biletlerinin zamlanmasıyla başlayan öğrenci eylemlerine polisin şiddetli saldırılarına tepki olarak halkın, dönemin sağcı Sebastian Pinera hükümetine karşı ayaklanmasıyla gündeme gelmişti. Hükümet karşıtı yaygın ve kitlesel protesto hareketi, ülkede siyasi değişim sağlanması için diktatörlük anayasasının değiştirilmesi talebini yükseltmişti. Anayasa taslağı kabul edilmese de ardından yapılan seçimlerde hükümet iktidarı kaybetmişti