Suudi Arabistan'dan BAE'ye ültimatom: Askerlerini çek!

Suudi Arabistan'dan BAE'ye ültimatom: Askerlerini çek!
Suudi Arabistan, Yemen’deki meşru hükümetin talebi doğrultusunda, uzun süredir müttefiki olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) karşı oldukça sert ve net bir ültimatom verdi.

Orta Doğu’da dengeleri sarsan bir gelişme yaşandı. Suudi Arabistan, Yemen’deki meşru hükümetin talebi doğrultusunda, uzun süredir müttefiki olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) karşı oldukça sert ve net bir ultimatom verdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, yayımladığı yazılı açıklama ile BAE’ye iki temel şart sundu:

Yemen topraklarında bulunan BAE askerlerinin 24 saat içinde tamamen çekilmesi istendi. BAE’nin Yemen’deki hiçbir tarafa (özellikle Güney Geçiş Konseyi - GGK) askeri ya da mali destek sağlamaması talep edildi.

Riyad yönetimi, bu kararın arkasındaki temel motivasyonun kendi sınır güvenliği olduğunu vurguladı:

Özellikle Suudi Arabistan’ın güney sınırlarında oluşabilecek herhangi bir tehdidin "kırmızı çizgi" olduğu ve bu konuda taviz verilmeyeceği belirtildi.

BAE’nin askeri faaliyetlerinin sadece Suudi Arabistan için değil, Yemen ve bölge istikrarı için de bir tehdit oluşturduğu ifade edildi. Gerilimi tırmandıran ana olay, BAE’nin Suudi Arabistan sınırına yakın stratejik bölgelerdeki askeri hamleleri oldu:

BAE’nin, Yemen’in doğusundaki Hadramevt ve Mehra vilayetlerine Güney Geçiş Konseyi’ne (GGK) bağlı milisleri sevk etmesi Riyad’da "üzüntü ve endişeyle" karşılandı.

Suudi Arabistan, BAE destekli bu milis grupların bölgedeki nüfuzunu kendi güvenlik kuşağına yönelik doğrudan bir müdahale olarak görüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar