Tatil için İngiltere'den ayrılan mülteci, 16 sene Afrika'da mahsur kaldı

Tatil için İngiltere'den ayrılan mülteci, 16 sene Afrika'da mahsur kaldı
2008 yılında İngiltere'den tatil için Cibuti'ye giden Saleh Ahmet Handule Ali, mülteci seyahat belgesini kaybettiği için 16 yıldır İngiltere'ye dönemiyor.

İngiltere'de süresiz oturum izni bulunan 33 yaşındaki Saleh Ahmed Handule Ali, ülkeden 16 yıl önce tatil için ayrıldığından bu yana Doğu Afrika'da mahsur kaldı. 2008 yılında kısa bir tatil için Cibuti'ye gitmeye karar veren Ali, bir daha İngiltere'ye giriş yapamadı.

Saleh Ahmed Handule Ali, annesi ve Somali'den iki küçük kardeşiyle birlikte Nisan 2000'de 9 yaşındayken İngiltere'ye gitti. Mülteci statüsü verilen Ali, süresiz oturma izni aldı. Ali'ye 2004 yılında mülteci sözleşmesi kapsamında 10 yıl geçerli bir seyahat belgesi verildi. Cibuti'ye vardıktan bir süre sonra mülteci seyahat belgesini kaybetti ve Bristol'de yaşayan ailesinin yanına dönemedi.

Mahkemeye taşıdı

Bu süre zarfı içerisinde büyükelçilikler yoluyla İngiltere'ye dönmek için çeşitli yolları deneyen Ali'nin, süresiz kalma iznine ilişkin bir belge bulunamadığı belirtildi. Ali, Cibuti'de İngiliz büyükelçiliği bulunmadığından komşu Etiyopya'ya gitti.

The Guardian'ın aktardığına göre İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın, Ali'ye ülkede süresiz kalma izni verdiğine ilişkin veri tabanında kayıt tutmadığı ortaya çıktı. Ali'nin o tarihten beri belgesiz olarak Etiyopya'da mahsur kaldığı belirtildi. Mahkemeye başvuran Ali'nin, 2015 yılında da ülkeye girişi reddedildi. Ailesi, Etiyopya'da çalışma belgesi olmadığı için Ali'nin 'kıt kanaat geçindiğini' aktardı.

"Bakanlık bizi dinlemiyor"

Ali'nin annesi Shamis Dirya, "İçişleri Bakanlığı'nın onu bize geri getirmesini istiyoruz ama bizi dinlemiyorlar. Telefonda konuştuğumuzda ben ağlıyorum, o da ağlıyor" dedi. Dirya, "Son üç aydır telefonu yoktu, bu yüzden onunla konuşmak zordu. Bazen hayatta olup olmadığını bile bilmiyoruz. İlkokulu ve liseyi İngiltere'de okudu. Kısa bir tatil için Cibuti'ye gitmişti” sözleriyle devam etti.