Tayvan Devlet Başkanı: Çin ile onurlu barış olmalı

Tayvan Devlet Başkanı: Çin ile onurlu barış olmalı
Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Çin lideri Xi Jinping'in "yeniden birleşme"nin kaçınılmaz olduğunu söyledikten sonra, Tayvan'ın Çin ile ilişkilerinin halkın iradesi tarafından belirlenmesi gerektiğini ve barışın "onur" temelinde...

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Çin lideri Xi Jinping'in "yeniden birleşme"nin kaçınılmaz olduğunu söyledikten sonra, Tayvan'ın Çin ile ilişkilerinin halkın iradesi tarafından belirlenmesi gerektiğini ve barışın "onur" temelinde olması gerektiğini belirtti.

Çin, demokratik olarak yönetilen Tayvan üzerinde egemenlik iddialarını pekiştirmek için askeri baskıyı arttırıyor. Tayvan, 13 Ocak'ta başkanlık ve parlamento seçimleri düzenleyecek.

Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wan, Çin lideri Xi Jinping'in "yeniden birleşme" çağrısına yanıt verdi. Tsai, boğazın iki kıyısında da aynı aileden insanların olduğunu söyleyerek yumuşak tonda bir karşılık verdi.

Xi'nin konuşmasıyla ilgili bir soruya Taipei'deki Cumhurbaşkanlığı ofisinde yapılan bir Yılbaşı basın toplantısında Tsai Ing-wen, Çin ile ilişkilere hangi yönde gidileceği konusundaki en önemli ilkenin demokrasi olduğunu söyledi.

"Bunun kararını vermek, Tayvan halkının ortak iradesini kullanmak demektir. Sonuçta, biz demokratik bir ülkeyiz," dedi. Tsai, Çin'in Tayvan'ın seçim sonuçlarına saygı göstermesi gerektiğini ve boğazdaki barış ve istikrarın korunması sorumluluğunun her iki taraf için olduğunu ekledi.

Çinli yetkililer, bu seçimin savaş ve barış arasında bir tercih olduğunu birçok kez dile getirdi.