Trans kadınların "kadın kategorisi"nde yarışmasına yasak: Saçma ve tehlikeli bir politika

Trans kadınların "kadın kategorisi"nde yarışmasına yasak: Saçma ve tehlikeli bir politika
Uluslararası Satranç Federasyonu'nun trans kadınların kadın kategorisinde yarışmasına getirdiği geçici yasağı değerlendiren trans oyuncu Iglesias bu politikanın gereksiz zarara yol açacağını söyledi.Uluslararası Satranç...

Uluslararası Satranç Federasyonu'nun trans kadınların kadın kategorisinde yarışmasına getirdiği geçici yasağı değerlendiren trans oyuncu Iglesias bu politikanın gereksiz zarara yol açacağını söyledi.

Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) trans kadınların, kadın kategorisinde yarışmasını geçici süreyle yasaklama kararı aldı. Münferit vakaların 'daha ileri analiz' gerektirdiğini belirten FIDE, bir karar almanın 2 yıl kadar sürebileceğini bildirdi.

BBC'nin haberine göre, FIDE'nin kararı bazı satranç oyuncuları ve satranç severler tarafından tepkiyle karşılandı. Konuya ilişkin açıklama yapan FIDE, dünyada translara yönelik alınan benzer kararlara atıfla, "Bu politikaların etkisini analiz etmek istiyoruz ve bu süreci aceleye getirmek istemiyoruz. Transseksüellere ilişkin yasal düzenlemeler pek çok ülkede hızla gelişiyor ve pek çok spor kuruluşu kendi politikalarını benimsiyor. FIDE de bu gelişmeleri izleyecek ve bunları satranç dünyasına nasıl uygulayabileceğini görecek. İki yıl, bu tür gelişmelerin etraflıca analizi için makul bir görüş mesafesi gibi göründü" dedi.

'Bu korkunç durum depresyona yol açacak'

FIDE, transseksüel oyuncuların turnuvaların 'açık' kategorisinde yarışmaya devam edebileceğini belirtirken, FIDE'ye bağlı profesyonel satranç oyuncusu ve trans kadın Yosha Iglesias, bu politikanın trans satranç oyuncuları için 'gereksiz zarara sebep olacağını' söyledi. Iglesias, "Bu korkunç durum, depresyona ve intihar girişimlerine yol açacak" dedi.

İki kez ABD Kadınlar şampiyonu olan Jennifer Shahade de FIDE'nin kararını eleştirerek, bu politikanın 'saçma ve tehlikeli' olduğunu söyledi. Shahade, "Bunu oluştururken herhangi bir transseksüel oyuncuya danışmadıkları açık. FIDE'ye buradan geri adım atması ve daha iyi danışmanlarla sıfırdan başlaması çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Konuya ilişkin açıklama yapan 1976 Britanya 18 Yaş Altı Kızlar Tenis Şampiyonu ve milletvekili Angela Eagle, "Eğer erkeklerin doğaları gereği kadınlardan daha iyi oynadığına inanmıyorsanız satrançta fiziksel avantaj yoktur. Ben satranç kariyerimi kadınların beyinlerinin erkeklerinkinden daha küçük olduğunu ve aslında hiç oynamamamız gerektiğini dinleyerek geçirdim. Bu yasak saçma ve kadınlara hakaret niteliğinde" dedi.