Trump, ceza davasında hakim karşısında "Bu, siyasi zulüm"

Trump, ceza davasında hakim karşısında "Bu, siyasi zulüm"
ABD tarihinde bir ceza davasında yargılanan ilk eski başkan olan Trump, duruşmanın yapıldığı Manhattan mahkemesine geldi. Reddi hakim talebi bir kez daha reddedildi.

ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan aday adayı Donald Trump, kamuoyunda 'sus payı davası' olarak bilinen ceza davasında hakim karşısına çıkmak üzere New York eyaletindeki Manhattan mahkemesine geldi. Jüri seçim sürecinin başlamasıyla birlikte Trump'ın cezası da resmen başlamış oldu. Trump, bu davayla birlikte, ABD'nin ceza davasında yargılanan ilk eski başkanı olarak da tarihe geçti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, mahkemenin önünde ellerinde pankartlar taşıyan eylemciler de bir araya geldi. Protestocular, Trump'a karşı 'Kanunun üzerinde değil' ve 'Trump'ı mahkum edin' yazılı dövizler taşıdı. Mahkeme önünde Trump destekçileri de vardı, fakat basın mensuplarına kıyasla sayılarının daha az olduğu görüldü.

trump2-ztjj.jpg

77 yaşındaki Donald Trump, mahkeme salonuna girip avukatlarının yanında yerini almadan önce yaptığı açıklamada, "Bu, siyasi zulüm" ifadelerini kullandı. Buradan olmaktan 'onur duyduğunu' savunan Trump, aslında 'hiç orada olmaması gerektiğini' savundu.

"Suçsuz olduğum için burada olmaktan onur duyuyorum. Siyasi saiklerle açılmış bu dava Amerika'ya hakarettir. Buna benzer bir olay daha önce hiç görülmedi. Buraya asla getirilmemeliydim" diyen Trump, soru almadan salona girerek 'savunma masası'na oturdu.

Hakim davadan çekilme talebini reddetti

Hakim Juan Merchan, Donald Trump ve avukatlarının, davadan el çekmesi yönünde yaptığı ikinci talebi de bugün görülen duruşmada reddetti.

Trump ve avukatları, Hakim Merchan'ın kızının Demokrat müşterilerle çalışan bir siyasi danışmanlık firmasıyla çalışmalarının bir çıkar çatışması teşkil ettiğini savunuyor. Ancak bu sebeple yapılan ikinci talepleri de bugün reddedilmiş oldu.